Rettssaken mot Peter Madsen:

Dagens rettsmøte: Aktor legger ned påstand om livstid for drapet på Kim Wall

Rettspsykiaterne og rettslegerådet mener Madsen utgjør en så stor fare for andre menneskers liv og helbred at han bør dømmes til forvaring.

FÅR DOM PÅ ONSDAG: På onsdag faller, etter planen, dommen mot Peter Madsen. Men før det skal siste del av den rettspsykiatriske rapporten om ham legges fram i retten. Madsen nekter straffsskyld etter tiltalen om overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30). Foto: Scanpix
FÅR DOM PÅ ONSDAG: På onsdag faller, etter planen, dommen mot Peter Madsen. Men før det skal siste del av den rettspsykiatriske rapporten om ham legges fram i retten. Madsen nekter straffsskyld etter tiltalen om overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30). Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag startet det nest siste rettsmøtet i saken mot drapstiltalte Peter Madsen (47). Madsen er tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall.

Retten går i dag gjennom siste del av den rettspsykiatriske undersøkelsen av 47-åringen.

- Denne saken er blottet for formildnende omstendigheter, sier aktor Jakob Buch-Jepsen, under avslutningen av sin prosedyre.

Ettersom motivet i saken ifølge påtalemyndigheten er seksuelt og Kim Wall er blitt partert, mener aktor at Peter Madsen skal dømmes til livsvarig fengsel, ifølge Danmarks Radio.

I Danmark blir man i utgangspunktet dømt til 12 års fengsel for drap. Er motivet seksuelt skal man dømmes til en straff på minimum 16 år.

Påtalemyndigheten ber først og fremst om livsvarig fengsel, subsidiært en forvaringsdom.

Mener betingelsene er oppfylt

Med en forvaringsdom kan rettslegerådet vurdere om den dømte fortsatt er farlig etter tre år, deretter kan saken tas opp igjen hvert andre år. Dømmes man til livsvarig fengsel kan man først søke om prøveløslatelse etter 12 år.

Aktor peker på at kravet til at en person skal dømmes til forvaring er at vedkommende har begått en alvorlig forbrytelse og at rettslegerådet mener at vedkommende er farlig for andre mennesker.

- Han har så mye i bagasjen fra sin fortid at han oppfylle betingelsene. Han er blant annet polymorf pervers, sier Buch Jepsen.

Peter Madsen sitter og følger med på aktor. Han har tidligere sagt til rettspykiaterne at han frykter en forvaringsdom, skriver Berlingske Tidende.

Peter Madsen ankom rettssalen litt før klokka 9. sammen med sin forsvarer Betina Hald Engmark.

Kim Walls foreldre er også til stede. De har stort sett vært til stede ved hvert rettsmøte.

- Bruk sunn fornuft

- Peter Madsen bør bli kjent skyldig på alle tiltalepunkter. Det er særdeles sterke bevis for at han er skyldig, sier Buch-Jepsen i innledningen av sin prosedyre.

Videre ba han retten om å bruke sunn fornuft:

- To mennesker seilte ut, kun én kom tilbake. Kim Wall var etter min oppfatning et fullstendig tilfeldig offer. Plutselig var det en kvinne der som ville ut å seile. Hun endte med å bli et offer for hans grusomheter, sier han.

Aktor trekker også fram at Madsen endret adferd i dagene før 10. august.

- Uansett så endrer ikke dette at han har drept Kim Wall med vilje og at motivet var seksuelt, sier han.

Buch-Jepsen viser også til at Kim Walls truser, notatblokk og hårtuster ble igjen i båten. Madsen hadde ellers pakket sammen hennes klær, stropper og kniv i en pose.

- Var det for å beholde et trofé? Eller var det for å plante bevis på Refshaløen? Spør han.

- Skal høre mye før ørene faller av

- Jeg har aldri opplevd noe som er så utroverdig som Madsens forklaringer. Man skal høre mye før ørene faller av, sier Buch-Jepsen.

Han tror ikke på at forklaringene, som har endret seg underveis, handler om å ta hensyn til Walls foreldre.

- Hver gang han er inne på dette begynner han å snakke om hvilke konsekvenser det har for ham selv. Han viser ikke empati med Kim Wall og hennes pårørende, sier han.

- Den endelige dødsårsaken er ikke funnet, men er dette et problem? Spør aktor retorisk.

- Nei og atter nei. Det er mange eksempler på at man kan bli dømt uten at man har funnet dødsårsaken, sier han.

Buch-Jepsen sier at Madsen har forsøkt å gjennomføre det perfekte drap.

- Han har forsøkt å slette alle spor. Liket ble maltraktert og har ligget i vannet i uker til flere måneder etter at hun døde, sier han.

Videre plukker aktor fra hverandre Madsens forklaring om hva som skjedde i ubåten.

- Kan ha vært i live til langt utpå natten

Ifølge aktor kan det ikke stemme at Wall døde klokka 23. om kvelden og at parteringen startet syv timer senere slik Madsen har forklart. Aktor viser til den rettsmedisinske konklusjonen som sier at det er blodutredning ved stikkskadene mot underlivet.

- Den umiddelbare konklusjonen er at hun er påført stikk samtidig eller umiddelbart etter dødens intreden, sier han.

Buch- Jepsen går gjennom skadene på Walls kropp og hvordan de viser at hun er blitt mishandlet på en redselsfull måte.

- Hun kan ha vært i live til langt utpå natten, sier han.

Peter Madsen kikker ned i bordet under aktors prosedyre. Han noterer i en blokk.

Ifølge Buch-Jepsen er det en påfallende sammenheng mellom innholdet i dødspornoen som Madsen så på natten før han reiste ut med Kim Wall i ubåten og skadene på Walls kropp.

- Disse videoene er voldsomme og ender ofte med at kvinner dør, sier han.

Han peker videre på at Madsen har hatt en interesse for slike videoer siden 2010.

For at Madsen skal kunne dømmes, for seksuell mishandling av Kim Wall, så må det bevises at hun fikk påført stikkskader mot underlivet mens hun levde. Buch-Jepsen går gjennom en rekke detaljer om dette i retten.

Farlig nok til forvaring

Rettsmøtet ble i dag innledet ved at Jakob Buck- Jepsen leste høyt fra den rettspsykiatriske vurderingen av Madsen.

Ifølge rapporten har to overleger vurdere Madsen utover den psykologiske undersøkelsen. Påtalemyndigheten har bedt rettslegerådet vurdere om han oppfyller betingelsene for forvaring. En forvaringsdom krever at Madsen blir vurdert som for farlig for sine omgivelser.

I rapporten står det at «han har en påfallende mangel på psykisk refleksjon» samtidig som det tilføyes at han har narsissistiske trekk.

Det konkluderes i rapporten med at Madsen er så farlig at han bør dømmes til tidsubestemt forvaring.

Også rettslegerådet konkluderer med at «Peter Madsen utgjør en så vesentlig og nærliggende fare for andre menneskers liv, legeme, helbred eller frihet, at anvendelse av forvaring kan være påkrevd for å forebygge denne faren».

Aktor peker på at to personer som har hatt et seksuelt forhold til Madsen har beskrevet ham som seksuelt avvikende og at Madsen har omtalt seg selv som psykopat.

- Madsens egen beskrivelse av seg selv er kanskje ikke så feil, sier Buch-Jepsen.

Madsen: – Jeg har bare min kropp tilbake

Etter opplesningen av rapporten svarte Peter Madsen på en rekke personlige spørsmål.

På spørsmål om hvordan han opplever sin livssituasjon svarer han:

«Jeg har bare min kropp tilbake. Det har vært en tragedie, så jeg tenker ikke så mye på andre ting. Jeg har ikke hatt behov for å bli forsørget av det offentlige tidligere. Når jeg kommer ut om kort eller lang tid så er jeg sikker på at jeg kan klare meg uten å bli forsørget».

Ifølge Berlingske Tidende er Madsen utilfreds med deler av rapporten hvor det også står at han har på seg en kjeledress og markerte briller.

– Det var det eneste tøyet jeg hadde. Jeg bruker normalt kontaktlinser, men det fantes ikke i fengselet, så jeg må bruke disse reservebrillene, sa han.

Innsmigrende overfor psykiateren

Buck- Jepsen leste også at psykiaterne beskriver øyekontakten med Peter Madsen som meget intens. I rapporten står det at han er meget innsmigrende over for psykiateren for å skape en allianse. Han beskrives i rapporten som ureflektert når han snakker om parteringen av Kim Wall.

Buck-Jepsen leser opp rapportens konklusjon om at Madsen er polimorf pervers, som betyr at han er svært seksuelt avvikende.

I rapporten står det også at Madsen mangler empati og at hans egen beskrivelse av sitt følelsesliv ikke stemmer overens med psykiaternes vurderinger.

På overflaten kan han virker han interessert i andre menneskers følelser og tanker. Ifølge rapporten er ikke dette ekte. Madsen er svært avvikende med psykopatiske trekk. Han er overflatisk, sjarmerende og glatt. Han framstår som begavet, men viser en patologisk løgnaktighet og kan manipulere leser Buck-Jepsen videre fra rapporten.

Psykiaterne mener at Madsen ikke er sinnssyk, men normalt begavet.

Anmodning om livstid

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

Det er ventet at vi i dag vil høre to forskjellige historier om hva som skjedde på Nautilus 10. august i fjor. Den ene versjonen vil bli presentert av Jakob Buch-Jepsen, den andre fra Madsens forsvarer Betina Hald Engmark.

«Pervers og svært seksuelt avvikende»

Retten har tidligere gått gjennom et omfattende draps-, tortur- og halshoggingsmateriale som er funnet på Madsens harddisker og datamaskin.

I den rettspsykiatriske vurderingen av Madsen, konkluderes det blant annet med at han er «pervers og svært seksuelt avvikende».

Andre konklusjoner fra Rettsmedisinsk klinikk i København om 47-åringen er:

  • Patologisk løgner, som framstår som høyst utroverdig
  • Velbegavet, ikke psykotisk
  • Har en svært avvikende personlighet
  • Har narsissistiske trekk
  • Har psykopatiske trekk
  • Glatt, med overflatisk sjarm
  • Følelseshemmet
  • Har en alvorlig mangel på anger og skyldfølelse

– Det kan virke som at Peter Madsens preferanser er spesialisert i en retning av tortur og halshogging av kvinner, men han sier han solidariserer seg med kvinnene, sier rettspsykolog Pål Grøndahl, som var i retten da tortur- og halshoggingsmaterialet ble gjennomgått på Madsens harddisker og datamaskin.

Madsen har sagt at han så denne typen filmer fordi han identifiserte seg med den svake parten – altså offeret – og at dette igjen ga ham en emosjonell reaksjon.

– Denne typen idyllisering har jeg hørt tidligere, i samtaler med tiltalte, sier Grøndahl.

Saken oppdateres!

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer