-STRAFFENE ER SKJERPET: Astri Aas-Hansen, statssekretær i justis-og politidepartementet, sier til Dagbladet at straffene for voldtekt er skjerpet, og at strafferammene er vide nok.
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
-STRAFFENE ER SKJERPET: Astri Aas-Hansen, statssekretær i justis-og politidepartementet, sier til Dagbladet at straffene for voldtekt er skjerpet, og at strafferammene er vide nok. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIXVis mer

- Dagens strafferammer for voldtekt er vide nok

Men det sier noe om Oslos gater når ikke en gang Siv Jensen tør gå der om natta, mener statssekretær Astri Aas-Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siv Jensen krever langt strengere straffer for menn som voldtar og overfallsvoldtektsmenn spesielt.

Statssekretær Astri Aas-Hansen mener det ikke er nødvendig.

- Jeg mener at dagens strafferammer er vide nok, sier hun til Dagbladet.

Straffene ble skjerpet - Men når det gjelder straffen som faktisk utmåles er jeg enig i at den er for lav. Jensen sier de har gransket straffenivået for overfallsvoldtekter. Dette arbeidet hadde ikke Frp trengt å utføre, for samme gjennomgang ble gjort av regjeringen for få år siden. Da fikk vi bekreftet at straffen som blir gitt for voldtekt lå i det nedre siktet, fortsetter Aas-Hansen.

regjeringen foreslo strengere straffer for voldtekt og overgrep mot barn. Forslaget ble vedtatt av Stortinget våren 2010, sier Aas-Hansen.

- Det ble da gitt klar beskjed til domstolene om at straffene skal skjerpes med mellom 30 og 50 prosent. Samtidig ble minstestraffen hevet. Etter juni i fjor har straffene for voldtekt blitt langt strengere, sier statssekretæren.

Vil gi forvaring I intervjuet med Dagbladet sier Siv Jensen at en person som blir tatt for voldtekt eller voldtektsforsøk mer enn to ganger, bør få en fengselsstraff på 30 år.

- Jeg mener at om man blir man tatt for nye voldtekter etter soning bør det ikke lenger være snakk om tidsbedømt straff. Da mener jeg man skal gi forvaring, som innebærer at man ikke løslatt før gjentakelsesfaren er borte, sier Aas-Hansen, som forøvrig mener Jensen har helt rett i at problematikken med den økende andelen av anmeldte voldtekter i Oslo, må tas på alvor.

- Det sier noe om Oslos gater når ikke en gang Siv Jensen tør gå der om natta. Jeg skjønner at mange kvinner er redde. Jeg forstår også at menn blir redde, ikke nødvendigvis på sine egne vegne, men kjæresters, døtres, venninners, sier hun.

- Tips politiet Politiets viktigste oppgave framover blir å pågripe voldtektsmennene, mener Aas-Hansen, og her er det viktig at alle bidrar med tips, sier hun.

- Det er ofte ikke så lett for vanlige folk å vurdere om det de har sett eller ant er av betydning for politiet, men min oppfordring er at de går til politiet uansett. Erfaring er at funnene av små og store observasjoner leder fram til gjerningsperson. 

REDD: Siv Jensen sier at hun ikke på noe vilkår går gjennom Oslos gater alene om natten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
REDD: Siv Jensen sier at hun ikke på noe vilkår går gjennom Oslos gater alene om natten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer