Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dager etter at Trump anklaget Qatar for å finansiere terror, fikk de kjøpe jagerfly av USA for 101 milliarder

Gulfstaten er frosset ut av sine naboland, men får fortsatt kjøpe forsvarsmateriell av USA for milliarder.

VÆR SÅ GOD: Bare dager etter at USA president Donald Trump anklaget Qatar for å finansiere terror, ble en våpenavtale undertegnet mellom de to landene. Her her Trump med Qatars emir sjeik Tamim Bin Hamad Al-Than. Foto: AP / NTB Scanpix
VÆR SÅ GOD: Bare dager etter at USA president Donald Trump anklaget Qatar for å finansiere terror, ble en våpenavtale undertegnet mellom de to landene. Her her Trump med Qatars emir sjeik Tamim Bin Hamad Al-Than. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke anklaget USAs president Donald Trump gulfstaten Qatar for å finansiere terrorisme. Denne uka har de to landene inngått en våpenhandel verdt minst 12 milliarder dollar - i overkant av 101 milliarder norske kroner.

Det er jagerfly av typen F-15QA denne konkrete avtalen omfatter. Den ble underskrevet onsdag i Washington D.C. av USAs og Qatars forsvarsministre, melder CBS News.

- Vi mener at denne avtalen vil bedre Qatars evne til å sørge for egen sikkerhet, samtidig som det reduserer byrden USAs forsvar bærer i kampen mot voldelig ekstremisme, heter det i en uttalelse fra Qatar.

Bildet til høyre er lagt ut av Qatars ambassadør til USA og viser avtalesigneringen. Han skriver at avtalen vil skape 60 000 jobber i 42 stater i USA. Hvorvidt tallet stemmer, vites ikke.

Diplomatisk krise

USAs utenriksdepartement mener avtalen «styrker sikkerheten og forsvarsstrukturen i regionen». I forrige uke hadde pipa en annen lyd.

- Qatar har historisk sett finansiert terrorisme på et svært høyt nivå. Tiden er moden for å få Qatar til å avslutte denne finansieringen og landets ekstremistideologi, sa president Trump i forrige uke.

FRYKT FOR TERROR: Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater gjorde det mandag klart at landene kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar. Video CNN Vis mer

Uttalelsen ble bejublet av Qatars naboland, deriblant Saudi-Arabia, som noen dager i forveien kuttet alle diplomatiske bånd til Qatar.

Beslutningen ble begrunnet på samme vis: nemlig anklager om at Qatar har støttet terrorgrupper, noe landet nekter for.

Støtter ikke blokaden

USA støtter ikke blokaden av Qatar, som Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater, Jemen, Maldivende, Mauritania, Mauritius, Jordan og en av tre regjeringer i Lybia står bak.

Blokaden kan ramme Qatars økonomi hardt, fordi nær sagt alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser til halvøya er kuttet. Kort tid etter blokaden var et faktum, begynte innbyggere i gulfstaten å hamstre for eksempel mat fra butikkene.

TOMME BUTIKKHYLLER: Varene ved flere matbutikker i Qatars hovedstad Doha har tomme hyller tirsdag 6. juni, etter at en rekke land har kuttet de diplomatiske båndene til den lille nasjonen. Video: AP DV /CNN. Vis mer

Bare to dager før Trump anklaget gulfstaten for å finansiere terrorisme, tilbød Trump seg å mekle i striden mellom Qatar og de andre landene.

En talsperson for qatarske myndigheter sier Trump i samtalen «ga uttrykk for å stå klar til å finne en løsning på den diplomatiske krisen i Gulfen, og han understreket sin iver etter å oppnå stabilitet i Gulfen».

Avtalen godkjent av Obama

Amerikanske myndigheter mener at jagerfly-salget ikke er i konflikt med blokaden og Trumps uttalelser.

- Vi er sikre på at Qatar klarer å ta fatt i problemene innen leveransen, forteller en embetsmann i det amerikanske utenriksdepartementet til CBS News.

Det kommer nemlig til å ta mange år før produsenten av F-15QA-jagerflyene klarer å levere dem til Qatar.

Det hører også med til historien at det flere enn 10 000 amerikanske soldater stasjonert i Qatar. Selv under en diplomatisk krise mellom gulflandene har USA ingen intensjon om å gjøre endringer i sin militære nærvær.

Jagerflykjøpet inngår i en større våpenavtale som ble varslet i november 2016. Den fulle avtalen, som altså inkluderer mer enn bare jagerfly, er verdt over 20 milliarder dollar - over 168 milliarder norske kroner.

Den ble godkjent av Kongressen og USAs forhenværende president Barack Obama.

Hele Norges coronakart