Dagfinn Høybråten går av

Har gitt beskjed til valgkomiteen at han ikke tar gjenvalg.

TREKKER SEG:Dagfinn Høybråten vil ikke fortsette som partileder i KrF.

Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TREKKER SEG:Dagfinn Høybråten vil ikke fortsette som partileder i KrF. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Dagfinn Høybråten kommer ikke til å stille til gjenvalg på KrFs landsmøte i april neste år, sier han til NRK Dagsrevyen i kveld.

- Valgkomiteen begynner arbeidet sitt nå, og nå er tidspunktet for å si fra om min beslutning. Jeg ønsker å gjøre det klart at jeg ikke tar gjenvalg som KrF-leder slik at verken valgkomiteens arbeid eller debatten for øvrig skal skje på feil premisser, sier Høybråten til NRK.

I dag stod blant andre tidligere parlamentarisk leder, Ingebrigt Sørfonn, fram med åpen kritikk og ba Høybråten trekke seg. Både fredag og i dag lørdag har flere rettet direkte og åpen kritikk av Dagfinn Høybråtens lederstil.

Dårlige målinger
Ifølge NRK skal Høybråten ha bestemt seg allerede for to år siden. Men KrFs partileder har i lengre tid slitt med dårlige meningsmålinger. På Dagbladet måling i dag er KrF under sperregrensen. Der er Dagfinn Høybråten den eneste som er igjen av KrFs mandater på Stortinget. I Dagbladet i dag får Kristelig Folkeparti rekordlave 3,2 oppslutning på Synnovates partibarometer.

9 av partiets 10 stortingsrepresentanter ville vært ut dersom det hadde vært valg i dag. Bare partileder Høybråten ville overlevd på utjevningsmandat i Rogaland dersom det hadde vært stortingsvalg i dag.

Pratet med kona
Til Dagsrevyen i dag understrekte Høybråten at han og kona Jorunn tok en prat om at han ikke skulle ta gjenvalg allerede for to år siden.

- Når jeg offentliggjorde det i dag er det fordi nominasjonskomiteen skal snart sende ut brev til fylkeslagene, sier Høybråten, som ikke vil gå med på at det er de siste dagenes åpen kritikk fra blant annet den tidligere parlamentariske lederen Ingebrigt Sørfonn, som gjør at Høybråten nå trekker seg.

Til Aftenposten, NRK og TV2 i dag sier han at han mener Høybråten bør trekke seg som leder.

- Men du trenger ikke å ha veldig mye fantasi for å forstå at når man blir utsatt for såpass mye kritikk så går det inn på meg. Jeg ville ikke vært et menneske, om det ikke gjorde det, sier Høybråten til NRK.

Om kritikken sier han i en mail til Dagbladet:

- Jeg vet hvem jeg er og mine nærmeste vet det. Og jeg vet at feilfrie mennesker finnes ikke. Vi har alle et forbedringspotensial. Jeg kjenner meg ikke igjen i det bildet som tegnes. Men jeg verken kan eller vil evaluere min egen innsats som leder — det vil jeg overlate til andre.

Tar ansvaret
På spørsmål fra NRK om Høybråten tar selvkritikk, svarer han:

- Først og fremst tar jeg ansvaret som leder. Men så er det også et stort lag som ikke har maktet å håndtere det.