Daglig hodepinetablett beskytter mot kreft

Reduserer antall dødsfall med 20 prosent, viser ny studie.

TRILLER PILLER: En ansatt på Bayer-fabrikken i tyske Bitterfeld inspiserer aspirinproduksjonen i november 2002. Foto: AP/Bayer AG/Scanpix
TRILLER PILLER: En ansatt på Bayer-fabrikken i tyske Bitterfeld inspiserer aspirinproduksjonen i november 2002. Foto: AP/Bayer AG/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra tidligere har forskning vist at inntak av en liten, daglig dose acetylsalisylsyre kan redusere dødsrisikoen ved hjerte- og karsykdommer.

De medisinene som inneholder acetylsalisylsyre i Norge er Acetylsalisylsyre, Albyl-E, Aspirin, Bamycor, Dispril, Globentyl, Globoid og Novid.

Nylig kom en studie som viser at aspirin reduserer dødsrisikoen ved mage- og tarmkreft med en tredjedel hvis man tar medikamentet over en fem års periode.

Nå viser en studie fra Oxford-universitetet at risikoen for å dø av en hvilken som helst kreftsykdom kan reduseres med tjue prosent dersom man inntar 75 milligram aspirin daglig over en lengre periode, melder ScienceDaily. En pille inneholder 500 milligram.

Forskningsartikkelen er nylig publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Tør ikke anbefale Hittil er ellers friske mennesker frarådet å ta aspirin forebyggende fordi pillene kan forårsake blødninger i magen. Forskerne bak den nye studien er forsiktige med å utfordre eksisterende anbefalinger.

- Resultatene betyr ikke at alle voksne øyeblikkelig skal begynne å ta aspirin. Tidligere anbefalinger har advart om at for sunne middelaldrende mennesker overgår risikoen for blødninger den forebyggende gevinsten for hjertet, sier forskningsleder og professor Peter Rothwell på avdeling for klinisk nevrologi ved Oxford-universitetet.

Forskere fra Oxford, Edinburgh, London og Japan brukte data fra åtte ulike forsøk med i alt 25 000 tilfeldig utvalgte personer, hvor av noen inntok aspirin på daglig basis.

Det viste seg at aspirin reduserte antall kreftdødsfall med hele 20 prosent, men effekten ble først synlig etter at medikamentet hadde blitt fortært over en periode på fem år.

Forskerne fulgte personene i tjue år. Risikoen var fremdeles redusert med 20 prosent, til tross for at forsøkspersonene trolig hadde stoppe med aspirininntaket etter forsøkene.

Gunstig effekt For at en effekt på spiserørs-, bukspyttkjertel-, hjerne- og lungekreft kunne sees, tok det fem år. For mage- og tarmkreft tok det ti år, og for prostatakreft tok det 15 år.

Over de tjue årene, ble dødstallene for prostatakreft redusert med ti prosent, 30 prosent for lungekreft, 40 prosent for tarmkreft og 60 prosent for spiserørskreft.

Peter Rothwell påpeker at personer i slutten av 40-åra og begynnelsen av 50-åra kan ha fordel av å ta aspirin forebyggende fordi risikoen for kreft begynner å stige i denne alderen.

GUNSTIG OG SKUMMEL: Selv om daglig inntak av aspirin kan redusere dødeligheten ved kreft og hjerte- og karsykdommer, kan det også føre til blødninger i magen. Foto: EPA/MARTIN GERTEN/SCANPIX
GUNSTIG OG SKUMMEL: Selv om daglig inntak av aspirin kan redusere dødeligheten ved kreft og hjerte- og karsykdommer, kan det også føre til blødninger i magen. Foto: EPA/MARTIN GERTEN/SCANPIX Vis mer