Daglig hodepinetablett beskytter mot kreft

Reduserer antall dødsfall med 20 prosent, viser ny studie.

TRILLER PILLER: En ansatt på Bayer-fabrikken i tyske Bitterfeld inspiserer aspirinproduksjonen i november 2002. Foto: AP/Bayer AG/Scanpix
TRILLER PILLER: En ansatt på Bayer-fabrikken i tyske Bitterfeld inspiserer aspirinproduksjonen i november 2002. Foto: AP/Bayer AG/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fra tidligere har forskning vist at inntak av en liten, daglig dose acetylsalisylsyre kan redusere dødsrisikoen ved hjerte- og karsykdommer.

De medisinene som inneholder acetylsalisylsyre i Norge er Acetylsalisylsyre, Albyl-E, Aspirin, Bamycor, Dispril, Globentyl, Globoid og Novid.

Nylig kom en studie som viser at aspirin reduserer dødsrisikoen ved mage- og tarmkreft med en tredjedel hvis man tar medikamentet over en fem års periode.

Nå viser en studie fra Oxford-universitetet at risikoen for å dø av en hvilken som helst kreftsykdom kan reduseres med tjue prosent dersom man inntar 75 milligram aspirin daglig over en lengre periode, melder ScienceDaily. En pille inneholder 500 milligram.

Forskningsartikkelen er nylig publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Tør ikke anbefale Hittil er ellers friske mennesker frarådet å ta aspirin forebyggende fordi pillene kan forårsake blødninger i magen. Forskerne bak den nye studien er forsiktige med å utfordre eksisterende anbefalinger.

- Resultatene betyr ikke at alle voksne øyeblikkelig skal begynne å ta aspirin. Tidligere anbefalinger har advart om at for sunne middelaldrende mennesker overgår risikoen for blødninger den forebyggende gevinsten for hjertet, sier forskningsleder og professor Peter Rothwell på avdeling for klinisk nevrologi ved Oxford-universitetet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer