Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Daglig sars- alarm i Norge

En finsk mann er bekreftet smittet av sars. Hver dag ringer norske leger til Folkehelseinstituttet med mulige sarstilfeller. Til nå er alle avkreftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 28 år gamle finnen kom hjem fra Toronto 28. april. Da var han frisk. To dager seinere ble han lagt inn på Åbo universitetssykehus.

- Han hadde høy feber, hostet og hadde vondt for å puste, sier informasjonssjefen ved sykehuset, Esa Halsinaho, til Dagbladet. De første prøvene av mannen var negative, men etter flere tester offentliggjorde sykehuset i går at mannen er smittet av den livstruende lungesykdommen sars.

Det er ikke klart hvordan han ble syk, men sykehuset opplyser at han deltok på en tilstelning i Toronto i Canada.

Frykten er nå at han kan ha rukket å smitte andre finner, enten passasjerer på flyet eller folk i hjembyen. Han er på bedringens vei, men er fortsatt på sykehus. Familien hans er isolert hjemme.

Ringer hver dag

- Beredskapen på flyplassene var ikke så viktig i dette tilfellet. Han var frisk da han landet, men ble syk på hjemstedet. Det viser at det er viktig at leger har kunnskaper om sars og er årvåkne, sier overlege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt Preben Aavitsland.

Folkehelseinstituttet mener at det finske tilfellet er håndtert på en fin måte, og at det ikke er fare for videre spredning.

I Finland har helsemyndighetene bevilget 250 000 euro til enda høyere sarsberedskap, og i Helsinki er en ambulanse satt av til å kjøre pasienter som har symptomer. Beredskapen i Norge blir ikke styrket etter tilfellet i Finland.

- Vi har allerede høy beredskap, og gir landets leger informasjonen de trenger, sier Aavitsland. Instituttet har bedt leger om å melde fra om alle sannsynlige eller mulige sarstilfeller til smittevernvakta ved instituttet. Vakta er åpen hele døgnet.

- Hver dag får vi henvendelser fra leger som vil drøfte pasienter. Til nå har alle tilfeller av mulig sars blitt avkreftet ganske raskt, sier overlegen. Røntgenbilder viser fort om pasientene kan være smittet av sars, sier Aavitsland.

Kampanje i sommer

- I juni starter vi en stor kampanje for turister som kommer til Norge. Det blir lagt ut informasjon om sars på steder turister er, sier han.

Helsemyndighetene vil henge opp plakater og legge ut løpesedler på museer, flyplasser, hoteller og andre turiststeder.

Nordmenn på ferie blir foreløpig rådet til å holde seg borte fra Kina, Hongkong og Taiwan.

- Jeg tror ikke folk her i landet skal være så redde. Følg med på informasjon om sykdommen, og oppsøk lege ved luftveisplager etter reiser, sier Aavitsland.

Den 28-årige finnen fikk diagnosen etter en genkopieringstest. Et virus fra coronafamilien blir dyrket i to uker, og så blir det slått fast om coronaviruset er av den typen som forårsaker sars. Dette er WHOs kriterier for sikker påvisning av sykdommen.

SYK FINNE: Finland fikk sitt første sarstilfelle i går. En 28 år gammel mann som har vært på ferie i den kanadiske byen Toronto, er smittet av den alvorlige lungesykdommen. Her er infeksjonslege Pirkko Kotilainen på veg inn på avdelingen der sarspasienten holdes isolert på Åbo universitetssykehus.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media