Dagligvarekjedene blir rammet av streik

De fleste store matvarekjedene blir rammet tungt når sjåfører i grossistbransjen går ut i streik fra lørdag morgen. I første omgang legger 460 grossistarbeidere ned arbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) brøt natt til lørdag meklingen med Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) i oppgjøret for lageransatte og sjåfører i grossistbedriftene. Meklingsmannens skisse til løsning ble blankt avvist.

- Vi har jo ikke engang fått det første tilbudet fra HSH. Nå ligger ballen hos dem, sier forhandlingsleder Lars Morten Johnsen i NTF.

Dermed rammes i første omgang matvarekjedene. 2. mai tas ytterligere 774 arbeidere ut i streik, deretter vil opptrappingen skje fortløpende. Rimi-butikkene på Østlandet og Rema-butikkene i Trøndelag er blant dem som rammes i første omgang. Den eneste store kjeden som ikke rammes av streiken er Coop.

Etterslep

NTL mener at de ansatte har et etterslep i forhold til lønnsutviklingen i industrien, noe arbeidsgiverne ikke har vært villige til å imøtekomme.

- Våre medlemmer jobber i noen av landets mest lønnsomme bedrifter. Tre av eierne er blant de ti rikeste i Norge. En av eierne er blant de 100 rikeste i verden. Matvaregigantene har et overskudd etter skatt på bortimot 1,5 milliarder kroner årlig, og likevel møter vi argumenter lokalt om at det ikke er økonomi til å gi tillegg, sier Johnsen.

Forhandlingslederen vedgår at listen er lagt høyt i de sentrale forhandlingene, men det er ikke uten grunn.

- Vi har sett det at lokale forhandlinger ikke fungerer. Derfor ser vi oss nødt til å ta igjen dette på sentralt hold, sier Lars Morten Johnsen.

Dispensasjon

Foruten generelle lønnstillegg, krever NTL en ordning med tjenestepensjon, som nå er blitt innført innenfor et annet av transportarbeiderforbundets store avtaleområder; bussektoren. Meklingen innen bussektoren ble ført parallelt med meklingen med grossistene, men der kom man fram til en løsning som partene godtok natt til lørdag.

NTL vil ramme dagligvaresektoren tungt, men sykehus og sykehjem vil i størst mulig grad få behandlet og innvilget søknader om dispensasjon.

- Dette skal ikke gå på liv og helse løs. Vi vil ivareta levering til sykehus og sykehjem, fastslår han.

Skissen fra meklingsmann Dag Nafstad ble lagt fram ved halvett-tiden natt til lørdag.

- Partene sto relativt langt fra hverandre. Etter diverse sonderinger la jeg fram en skisse med hovedpunkter for et forslag, men etter drøftelser meddelte Norsk Transportarbeiderforbund at det ikke var grunnlag for videre mekling, sier Dag Nafstad til NTB.

Løsning

Partene i tariffoppgjøret for Norsk Transportarbeiderforbund/Yrkestrafikkforbundet og Transportbedriftenes Landsforening/Norges Lastebileier-Forbund ble natt til lørdag enige i oppgjøret for 10.000 ansatte i buss- og godstransport. Me klingsmann Geir Engebretsen la fram en skisse som partene godtok noen få timer på overtid.

- Vi fikk på plass en økonomisk ramme på rundt 5 prosent, samt at vi fikk løst pensjonsspørsmålene i bussektoren. Vi fikk til en god overenskomst, og samtidig løst en del tekniske problemer, sa administrerende direktør Christian Aubert i Transportbedriftenes Landsforening.

(NTB)