Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagligvarekjedene vil innføre egen plastposeavgift

Samtidig som de kjemper mot statlig poseavgift.

AVGIFTSBELEGGES?: Coop er blant butikkjedene som vil innføre den ikke-statlige avgiften. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
AVGIFTSBELEGGES?: Coop er blant butikkjedene som vil innføre den ikke-statlige avgiften. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norgesgruppen, Coop og Rema vil i egen regi innføre en plastposeavgift der inntektene skal gå til et miljøfond.

Kjedene driver nå intens lobbyvirksomhet for å hindre at myndighetene innfører en avgift. I stedet vil de frivillig legge på 50 øre i ekstragebyr, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi frykter at en mye større fiskal avgift som vil ha en negativ effekt for forbrukerne. En slik avgift vil bare forsvinne i den store potten. Derfor foreslår vi heller at avgiften skal gå til et fond for miljøtiltak som å rydde strender, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy til avisen.

Han møtte nylig klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Helgesen understreker at Norge skal gjennomføres EUs nye plastdirektiv, som gir landene valget mellom å kutte i plastposeforbudet eller å innføre en avgift. Departementet skal nå vurdere om forslaget fra dagligvarebransjen oppfyller kravene fra EU.

Ifølge Helgesen er ikke plastposer fra norske forbrukere noe stort miljøproblem, men plastproduksjonen påvirker Norge som sjømatnasjon. Vi får tilført plast fra andre steder gjennom havstrømmer.

Under forhandlingene om statsbudsjettet ble regjeringspartiene Høyre og Frp enige med Venstre og KrF om å innføre en miljøavgift på 1,50 kroner på plastposer. Dette skulle gi staten 1 milliard kroner i merinntekt. Like før innføringen i mars 2015 ble avgiften imidlertid lagt på is og etter hvert droppet.

(NTB)

Hele Norges coronakart