TILKALTE POLITIET: Her snakker kjøpmannen som var involvert i basketaket med en politipatrulje som ble sendt til Thon Hotel Arena etter at hotellpersonalet slo alarm. Foto: Kjell Evensen / Handelsbladet FK
TILKALTE POLITIET: Her snakker kjøpmannen som var involvert i basketaket med en politipatrulje som ble sendt til Thon Hotel Arena etter at hotellpersonalet slo alarm. Foto: Kjell Evensen / Handelsbladet FKVis mer

Dagligvarekrig i Oslo: - Joker-sjef overfalt butikkeier på konferanse

- Jeg hadde aldri sett for meg at han skulle bli voldelig, sier kjøpmannen. Har politianmeldt leder i Norgesgruppen-selskap etter slagsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kjøpmann (36) som eier seks Joker-butikker i Oslo tar nå et kraftig oppgjør med Norgesgruppen, etter at han forrige onsdag skal ha blitt utsatt for vold fra en leder i milliardkonsernets profilselskap, Kjøpmannshuset Norge.

- Dette er jo en  leder i Norgesgruppen-systemet. Jeg hadde aldri sett for meg at han skulle bli voldelig og fly på meg, sier kjøpmannen til Dagbladet.

Nå har 36-åringen politianmeldt hendelsen og har begjært at den aktuelle lederen ilegges besøksforbud.

Kjøpmannen har hatt et konfliktfylt forhold til Kjøpmannshuset de siste månedene, ifølge ham sentrert rundt en rettslig strid om overtagelsen av en Joker-butikk på Ryen.

Etter noen opphetede uker der han oppfattet at  hans henvendelser ble ignorert av selskapet, ble det full konfrontasjon med en driftsleder i Kjøpmannshuset da 36-åringen dukket opp på samlingen for alle Joker-kjøpmenn på Thon Hotel Arena i Lillestrøm i forrige uke.

Der oppsto det munnhuggeri om at kjøpmannen ankom messen med en straffedømt forretningsmann som «butikkansatt». Slagsmålet skal ha startet da kjøpmannen deretter gikk for å hente konferanse-navnekortet sitt.

- Da driftslederen så det, hoppet han på meg over bordet, som veltet, foran masse øyenvitner. Han slo meg og klemte til ved halsen min, mens jeg kjempet imot, sier Joker-kjøpmannen.

«I en skur av slag, spark, verbale trusler og et veltet bord braket de sammen før folk fra hotellet fikk roet ned situasjonen», skriver Handelsbladet FK.

Politisak Hotellet ringte politiet om basketaket, men sjokkerte vitner skal ha klart å skille mennene før politipatruljen ankom.

- Politiet ba meg forlate stedet, mens det de burde ha gjort var å ta med den andre mannen til stasjonen. Hvis rollene var snudd, ville jeg garantert blitt pågrepet. Men nå er det jeg som blir oppfattet som en bølle, sier norskpakistaneren.

36-åringen forstår ikke hvorfor Kjøpmannshuset reagerte så sterkt på følget hans i lokalet, selv om mannen for åtte år siden ble dømt i en bedragerisak.

- Han har for lengst kommet seg videre og er ingen kriminell. Han prøvde bare å hjelpe meg og støtte meg som en venn, nå føler jeg meg ansvarlig for at han blir dratt inn i dette, sier kjøpmannen.

Fiendtlige oppkjøp 36-åringen mener han har blitt et uskyldig offer for dagligvarekrigen i Oslo mellom Norgesgruppen og den ferske kjeden Lime, som ble startet av en gruppe utbryterkjøpmenn fra Joker. Lime har ekspandert voldsomt blant annet ved å «kapre» rundt åtte forretninger fra Joker, og profilerer i dag hele 25 butikker i hovedstaden.

36-åringen er en mangeårig personlig venn av en av Lime-gründerne, men avviser at de har noen form for forretningsmessig samarbeid.

- Jeg er tungt etablert i Joker-systemet med en rekke butikker, noe jeg har bygd opp sammen med familien min i løpet av åtte år. Jeg har aldri hatt noe ønske om å gå inn i Lime, sier mannen.

- Misbrukt - Ingenting kan forsvare at de tyr til vold. Når det går så langt som at de overfaller meg fysisk, har jeg ingen annen mulighet enn å ta et offentlig oppgjør med dem. Jeg orker ikke å bli misbrukt, truet og tråkket på lenger. De gidder ikke engang å ta telefonen når jeg ringer, sier kjøpmannen.

Han trodde Norgesgruppen-ledelsen kom til å kontakte ham i timene etter slagsmålet, og ville derfor vente før han anmeldte voldsepisoden. Men da det hadde gått nesten et døgn, gikk han til politiet med anmeldelse og begjæring om besøksforbud.

- Jeg er redd for at han plutselig skal dukke opp i en av butikkene mine. Han har sagt «det får du se» om konsekvensene, uten å svare på hva det betyr. Det kan godt være han snakket om å ramme meg forretningsmessig, men det kan jeg ikke ta sjansen på, sier 36-åringen til Dagbladet.

Han opplyser at han ennå ikke har fått kontakt med noen av lederne i Kjøpmannshuset eller Norgesgruppen.

- De har ikke engang ringt for å spørre hvordan det går etter overfallet, sier kjøpmannen.

- Slaveri 36-åringen frykter at omdømmet hans i bransjen blir ødelagt om Norgesgruppen vinner fram med sin versjon av konflikten, og vil derfor ikke stå fram med navn og bilde. Han mener mange andre kjøpmenn er svært kritiske til konsernets framtreden den siste tida, men at de bøyer seg for et fryktregime.

- Norgesgruppen har all makt. De gjør akkurat som de vil og får det akkurat som de vil. De driver rent slaveri. Om kjøpmennene ikke godtar vilkårene, blir de raskt truet med avskilting, og havner de i knipe får de ingen hjelp, sier mannen, og tilføyer:

- Hvorfor gjør de dette?, Hva har jeg gjort? - det er det eneste jeg vil ha svar på. Jeg har ikke fått noen saklig begrunnelse.

- Profesjonelt Advokat Preben Kløvfjell, som representerer 36-åringen, bekrefter overfor Dagbladet at saken er anmeldt til politiet.

Driftsjefen i Kjøpmannshuset som var involvert i slagsmålet på Lillestrøm har ikke besvart noen av Dagbladets henvendelser på telefon og mobilsvar de siste to dagene. Kjøpmannshusets ledelse vil kun intervjues skriftlig, og svarer ikke på noen spørsmål om selve hendelsesforløpet, eller om hvorvidt episoden får noen konsekvenser.

- Bakgrunn for hendelsen på Kjøpmann 2013 var uenighet om [36-åringens] påmelding av [forretningsmannen] og hans adgang til samlingen, skriver driftsdirektør Nils Moesødegård i Kjøpmannshuset Norge AS i en epost.

På spørsmål om hvordan hendelsen har blitt fulgt opp, svarer han slik:

- Vi har fulgt opp [driftslederen], som ansatt i Kjøpmannshuset, i forhold til det fysiske sammenstøtet han var involvert i.

Moesødegård opplyser at Kjøpmannshuset ikke kjenner til driftslederens angivelige «du får se»-uttalelse til 36-årigen. Direktøren vil ikke kommentere hva konflikten med den erfarne Joker-kjøpmannen egentlig dreier seg om.

- Vårt forhold til kjøpmannen er regulert gjennom en kjedemedlemskontrakt som gir han rett til å drive sine butikker profilert som Joker.  Vi har ikke mulighet til å kommentere enkeltforhold knyttet til hans butikker og driften av disse.

Han avviser at selskapet har latt være å svare på 36-åringens telefoner og eposter.

 - Vi kjenner ikke til at det er ubesvarte henvendelser - skriftlig eller muntlig - hvor han har bedt om status eller avklaringer, skriver driftsdirektøren.

Moesødegård hevder Jokers kjøpmenn er veldig fornøyde, og mener 36-åringens beskrivelse av at han føler seg truet og svært dårlig behandlet gjennom en lengre periode, ikke er riktig.

- Vi kjenner overhodet ikke til at kjøpmenn i Kjøpmannshuset føler seg truet eller svært dårlig behandlet over lengre tid.  Vi forventer og opplever at våre kjøpmenn løpende tar opp spørsmål knyttet til drift av sin butikk(er) og gjør vårt ytterste for å besvare disse  forretningsmessig og profesjonelt.  Gjennom årlige kjøpmannsundersøkelser får vi bekreftet at våre Joker-kjøpmenn er svært tilfreds med Kjøpmannshuset og hvordan vi drifter kjeden, skriver driftsdirektøren.