Daglønn: 60 mill.

Finansmannen Christen Sveaas hadde en god dag på jobben i går. I løpet av noen timer sikret han seg en opsjonsgevinst som på papiret er verdt 60 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene er av den svært lettjente sorten:

For 300000 kroner sikret Christen Sveaas seg i går retten til å kjøpe 30 millioner aksjer i cruiserederiet NCL til 35 kroner stykket. Samme dag steg aksjekursen fra 35 til 37 kroner. Så snart Oslo Børs har godkjent opsjonsavtalen, kan Sveaas selge opsjonene med en gevinst på 2 kroner stykket - om han ønsker.

Stort enklere er det ikke mulig å tjene 60 millioner.

Dyktig investor

For finansmannen som er kjent for å dyrke dyre viner, store sigarer og hesteveddeløp, er kuppet ett i en lang rekke. Sveaas har bygd seg opp et imponerende imperium innen IT, eiendom og shipping. Sveaas' nese for gode aksjehandler har ifølge Kapital gjort han til Norges 11. rikeste person med en formue på 2,8 milliarder kroner.

Rykter og regnefeil

For cruiserederiet NCL betyr opsjonshandelen en ny flom av rykter om hvem som stikker av med eierskapet. Før jul ga malaysiske Star Cruises børsen beskjed om at de hadde kjøpt mer enn halvparten av aksjene i selskapet. De norske eierne Trygve Hegnar og Kristian Siem ble sammen med de øvrige aksjonærene tilbudt 35 kroner per aksje for å selge til Star.

Men Sveaas' kjøp av opsjoner har fått mange aksjonærer til å tro at kampen om NCL slett ikke er avgjort. Dersom en utenlandsk oppkjøper dukker opp fra buskene, kan det bety ny budrunde og stigende aksjekurs.

Opplysninger i Finansavisen om at Star Cruises på grunn av en regnefeil i meklerselskapet Alfred Berg likevel ikke har krøpet over 50 prosents eierandel i NCL, bidro også til gårsdagens kursoppgang. Hvis opplysningen er riktig, må Star øke sitt bud for å oppnå kontroll med selskapet.

Sammen mot Star?

Dersom Christen Sveaas velger å innløse sine opsjoner før 1. februar og kjøpe aksjene han har opsjon på, blir han sittende med nærmere 12 prosent av selskapet. Det kan bidra til å gjøre livet enda litt surere for Star Cruises. De norske eierne har ikke sett med blide øyne på det malaysiske budet, som de mener er altfor lavt.

Det er de kjente NCL-eierne Kristian Siem (Siem Industrier), Trygve Hegnar (Periscopus), Geir Aune, Hans Goteus, Tharald Brøvig og Terje Mikalsen (Mosvold Farsund) som selger opsjoner til Christen Sveaas.

Fremdeles vil gruppa sitte på betydelige eierposter. Forutsetningen for salget er at børsen godkjenner handelen.

Informasjonssjef Bernt Bangstad ved Oslo Børs sier til Dagbladet at de regner med en ukes behandlingstid fra søknaden er mottatt. Det er ikke vanlig at søknader av denne typen avslås.

CRUISER INN: Christen Svenaas har sikret seg store mengder aksjeopsjoner i cruiserederiet Norwegian Cruise Line (NLC).