Dagmamma dømt for 13 år gammelt babydødsfall

Martine ble bare ett år gammel.

DØDE: Martine døde bare 13 måneder gammel i 2006. Politiet sier dødsårsak er vold mot bakhodet, og hennes tidligere barnevakt er nå dømt.. Foto: Privat
DØDE: Martine døde bare 13 måneder gammel i 2006. Politiet sier dødsårsak er vold mot bakhodet, og hennes tidligere barnevakt er nå dømt.. Foto: PrivatVis mer

SISTE: Kvinnen i 40-åra, som i dag ble dømt til fire års fengsel etter Martines dødsfall, varsler at hun vil anke dommen til høyesterett.

En kvinne i 40-åra er av Borgarting lagmannsrett dømt til fire års fengsel for legemsbeskadigelse etter at ei 13 måneder gammel jente døde i Buskerud i 2006.

Kvinnen, som var barnets dagmamma, skal ha slått jenta gjentatte ganger i slik at hun fikk store skader i hodet. Jenta døde fire dager etter på sykehuset.

Frifunnet i tingretten

Saken ble henlagt i 2009 og gjenopptatt i 2016. Kvinnen ble frifunnet i tingretten i fjor, men er nå altså dømt til fengsel i lagmannsretten.

Bistandsadvokat Marius Staurset sier til Dagbladet at foreldrene opplever dommen som en stor lettelse.

- De har ventet og kjempet i 13 år for at saken skulle komme for domstolen. Det var et veldig overraskende og nedslående resultat i tingretten i fjor, og de synes selvfølgelig det er veldig godt å nå få gjennomslag for sitt syn på saken.

DØDE: Martine (1) døde på sykehus. I 2016 ble saken tatt opp igjen, og i dag ble Martines tidligere dagmamma dømt til fengsel. Foto: Privat
DØDE: Martine (1) døde på sykehus. I 2016 ble saken tatt opp igjen, og i dag ble Martines tidligere dagmamma dømt til fengsel. Foto: Privat Vis mer

Straffen er lavere enn aktoratets påstand på 7,5 års fengsel. Staurset sier likevel foreldrene er fornøyd med at dagmammaen nå er dømt.

- Straffeutmålingen er ikke det sentrale i denne saken. Det sentrale er at ansvaret er plassert og at de og Martine har blitt hørt, sier bistandsadvokaten, som understreker at dommen ikke er rettskraftig.

- Sitt livs mareritt

Lagmannsretten mente påtalemyndigheten var å bebreide for at saken ikke ble oppklart og iretteført på et tidligere tidspunkt. Straffen ble betydelig redusert som følge av tida som hadde gått.

Bistandsadvokat Staurset sier at fjorårets fire uker lange behandling i tingretten, og den påfølgende fem uker lange saken i lagmannsretten har vært ekstremt krevende for foreldrene.

FAKSIMILIE: Dagbladet 17. januar 2007.
FAKSIMILIE: Dagbladet 17. januar 2007. Vis mer

- Det har vært beintøft. Det er et sår som aldri lukkes, men det å skulle åpne seg igjen og forklare seg om sitt livs største mareritt har vært knalltøft. De har virkelig stått på, sier han til Dagbladet.

Tiltalte ble også dømt til å betale oppreisningserstatning til den ene etterlatte. Dommen ble avsagt med dissens.

- Jeg har akkurat mottatt dommen, og har ingen kommentar på nåværende tidspunkt, sier kvinnens forsvarer, advokat Sidsel Katralen, til Dagbladet ved 16-tida fredag.

Foreldrenes kamp

Det var på morgenen 4. september i 2006 foreldrene kjørte 13 måneder gamle Martine til barnevaktas hus på Ringerike.

Seinere på dagen ble jenta så syk at hun måtte fraktes til Ringerike sykehus, hvor skadene ble oppfattet som så alvorlige at hun ble overført til Rikshospitalet.

Hun døde på sykehuset fire dager seinere.

Saken ble henlagt 2. april 2008, da politiet ikke kunne bevise når skadene oppsto. Foreldrene anket henleggelsen, og fikk saken gjenåpnet av Riksadvokaten.

Den ble henlagt på nytt av Riksadvokaten i april 2009, men i 2016 kom meldingen om at saken tas opp på nytt. Den samme barnevakta ble da tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Påtalemyndigheten ba om 7,5 års fengsel, men dommen ble altså på fire år.

I tillegg er hun dømt til å betale 130 000 kroner i oppreisningserstatning.

Saken oppdateres