Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagmamma fraktet barn til hemmelig barnehage

Foreldrene var fornøyd med det ulovlige tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver morgen har en gruppe barn blitt sluppet av på et fortau på St. Hanshaugen i Oslo, og så fraktet av en dagmamma med buss til en leilighet på Sinsen. Så mange som sju barn har vært i samme leilighet - eller «barnehage» - samtidig, uten at ordningen har offentlig godkjenning. Nå har bydel St. Hanshaugen avslørt den ulovlige virksomheten, og vil sette en stopper for den.

-  Når man tar seg av mer enn tre barn samtidig må man ha offentlig godkjenning, sier barnehagesjef i bydel St. Hanshaugen, Sven Bue Berger, til Dagbladet.

Flere involverte

I går var det foreldremøte for å diskutere situasjonen, og St. Hanshaugen bydel jobber nå med alternativer som gir barna et tilbud innenfor lovens rammer.

Men etter det Dagbladet kjenner til har foreldrene vært fornøyd med barnehagetilbudet, selv om det er drevet ulovlig. Foreldrene har benyttet seg av det fordi de ikke har hatt barnehageplass.Bydel St. Hanshaugen har nå bedt om at det føres tilsyn med to forskjellige adresser, der det er mistanke om ulovlig barnehagedrift. En av adressene er etter det Dagbladet får opplyst, en leilighet i Rosenhoffgata på Sinsen.

Flere personer mistenkes å være tilknyttet virksomheten, men det er en kvinne (24) som antas å være ansvarlig. Hun har også tidligere drevet ulovlig barnehagevirksomhet på Sagene, der foreldrene skal ha betalt 6000 kroner i måneden for barnepass. Kvinnen måtte legge ned driften på Sagene, men mye tyder på at hun deretter flyttet driften til St. Hanshaugen, for så å flytte videre til andre bydeler.

-  Få barnehageplasser

-  Det er grunn til å tro at flere er involvert, og at det foregår på flere steder, sier barnehagesjef i bydel St. Hanshaugen Sven Bue Berger.

Både bydel Bjerke, Sagene og St. Hanshaugen har skrevet brev til 24-åringen, og gitt tilbud om hjelp til å få virksomheten innenfor lovens rammer. Men de har ikke fått noen tilbakemelding.

-  Det virker som om hun ikke ønsker å drive lovlig, sier Berger.

Han mener at ulovlige barnehager dukker opp på grunn av manglende barnehageplasser.

-  I vår bydel er det få barnehageplasser, og dette kan være et trist resultat av den lange ventetiden, sier han.

-  Desperate foreldre

Arild Olsen, daglig leder i Private barnehagers landsforbund, tror at slike ordninger dukker opp på grunn av det store presset på barnehageplassene, særlig i de store byene.

-  Mange foreldre er i en desperat situasjon, og det gir rom for aktører som driver på siden av systemet, sier Olsen.

-  Vi er veldig bekymret for kvaliteten i barnehagene. Kvaliteten er satt under press, og det er en spesielt vanskelig situasjon i Oslo. Det er gjort store reformer i sektoren, men ingen kvalitetsmålinger er gjennomført de to siste årene. Jeg oppfatter at myndighetene ikke tør å undersøke dette. En undersøkelse fra 2004 viser at 20 prosent av barnehagepersonalet mener kvaliteten i barnehagene har blitt dårligere, sier han.

Dagbladet klarte ikke å komme i kontakt med barnepasseren i går.

Hele Norges coronakart