Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagmamma må i fengsel

Brakk beina på to år gammel gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 37 år gamle dagmammaen sto tiltalt for å ha vært så hardhendt da hun satte gutten ned i vogna, at han knakk begge beina.

I dag ble hun dømt til sju måneder i fengsel og til å betale 50.000 kroner i erstatning, skriver ba.no.

Kvinnen nektet straffskyld og har hele tida hevdet at det var et uhell. Men retten trodde ikke på kvinnen.

Kastet i vogna

Episoden skjedde hjemme hos dagmammaen 16. september 2004.

Toåringen, som hun hadde hatt ansvar for et års tid, var denne dagen sammen med hennes to barn i hjemmet hennes. Kvinnen oppdaget plutselig at hennes egne to barn gikk ut av huset, og kastet da i all hast toåringen i sportsvogna så hardt at han ble påført brudd i begge lårbeina.

Gutten skrek, men istedenfor å tilkalle hjelp forsøkte kvinnen å plassere ham i sandkassa. Da han ikke klarte å stå på beina, satt hun ham tilbake i vogna igjen.

- Jeg ble stresset da mine egne barn løp ut i veien, sa dagmammaen da hun forklarte seg i retten.

Dagmammaen fortalte ikke moren om hva som hadde skjedd. Skadene på gutten ble ikke oppdaget før moren noen timer senere la ham på stellebordet. Etter morens utsagn «brettet» beina hans seg ut.

På legevakta ble lårbeinsbruddene konstatert. De neste tre ukene lå gutten i strekk. Om han får varige men kan ikke sies med sikkerhet før han er i ti-tolv-årsalderen.

Aktiv kraft

Retten mener at skadene var så åpenbare at guttens mor hadde kjørt rett til legevakta dersom dagmammaen hadde fortalt om hendelsen med en gang.

Retten mener det ikke hersker noen tvil om at dagmammaen opptrådte forsettelig da hun påførte gutten skadene.

Ifølge medisinske sakkyndige må kvinnen ha brukt en aktiv kraft for å påføre gutten bruddene. I tillegg vektlegges det at brudd på lårbein forekommer hyppig i forbindelse med barnemishandling og er en skade man må anse som suspekt dersom det ikke fins en naturlig forklaring.

- Særlig skjerpende er det at hun i en posisjon som profesjonell omsorgsperson misbrukte den tillitt som var gitt henne, slår retten fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!