KREFTER: «Dagmar» viste styrke i flere timer kvelden 1.juledag. Sentrumsgatene i Ålesund så flere plasser ut som en slagmark, mye fordi rådhuset i byen er under renovering. Denne tunge containeren ble ført avgårde fra byggeplassen over veien før den stoppet ved en restaurant.  Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet.
KREFTER: «Dagmar» viste styrke i flere timer kvelden 1.juledag. Sentrumsgatene i Ålesund så flere plasser ut som en slagmark, mye fordi rådhuset i byen er under renovering. Denne tunge containeren ble ført avgårde fra byggeplassen over veien før den stoppet ved en restaurant. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet.Vis mer

Dagmar herjet for store millionbeløp

30 000 strømløse i Møre og Romsdal. Lyspunktet: ingen savnet på sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagslyset vil avdekke voldsomme materielle skader langs kysten av Møre og Romdal og nordover etter Dagmars herjinger.

Folk som husker skadene etter orkanen på Nordvestlandet nyttårshelgen for 20 år siden, anslår  i natt at de samlede skadene kommer opp i flere hundre millioner kroner - i verste fall opp mot milliardskader som i 1992.

Vindmåleren på Ona Fyr har målt orkan styrke til 200,4 kilometer i timen. Det er blant det kraftigste uværet som er målt der noen gang, melder NRK.

30 000 uten strøm Trær har blåst ned og ødelagt store deler av strømnettet til selskapet Tussa Nett. Det betyr at mellom 20 000 og 30 000 mennesker rundt Ålesund er uten strøm i natt - og at det kan ta to dager å få ryddet linjene igjen.

Ifølge NRK Møre og Romsdal prøvde linjemannskap å fjerne trær med dynamitt i natt, men arbeidet ble stoppet på grunn av fare. Heimevernet er satt inn i oppryddingen.

Ingen meldt savnet - Det positive langs kysten i natt er at ingen mennesker er rapportert savnet til sjøs, og at heller ingen skip ser ut til å være ute av kontroll. Folk som ferdes langs kysten, har brukt sin kunnskap, lyttet til varslene og lagt til land, sier vakthhavende redningsleder Hans G. Christensen ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Dagbladet ved 02.30-tiden.

Det Singapore-registrerte tankskipet «BW Thames» meldte om problemer utenfor Verlandet i Sogn og Fjordane, men mannskapet har kontroll i natt etter hvert som den kraftigste vinden begynte å løye fra 01-tiden.

Tråler sank En russisk tråler gikk ned ved kai i Sykkylven. Mannskapet på 36 var i land eller kom seg velberget fra det synkende fiskefartøyet.

I Molde har en hel småbåthavn slitt seg, og nærmere 10 dyre fritidsbåter skal ha gått til bunns.

Stopp på gassfelt Produksjonsanlegget til gassfeltet Ormen Lange som ligger på øya Gossen i Møre og Romsdal, er ute av drift på grunn av strømkaoset etter nattens uvær. Informasjonssjef hos operatøren Shell, Kitty Eide, bekrefter dette til Dagbladet i natt.

 FORLIS:  Flere fritidsbåter ble ødelagt av ekstremværet «Dagmar». På Sjøholt i Ørskog kommune øst for Ålesund ble flere båter ødelagt. Båthavna var også full av vrakgods. På land sto store deler av den mørklagte bygda under vann. MMS-Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet.
FORLIS: Flere fritidsbåter ble ødelagt av ekstremværet «Dagmar». På Sjøholt i Ørskog kommune øst for Ålesund ble flere båter ødelagt. Båthavna var også full av vrakgods. På land sto store deler av den mørklagte bygda under vann. MMS-Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet. Vis mer

- Vi har stengt ned anlegget siden vi ikke får strøm. Uten strøm kan ikke vi operere, sier hun.

Landanlegget på Gossen har et mobilt gasskraftverk fra Statnett i beredskap for krisesituasjoner. Dette kraftverket blir sett på som uaktuelt å starte i natt.

 STORE SKADER: Dagmar etterlater seg en landsdel med store skader. Flere steder er hus, hytter og næringseiendommer rammet av de voldsomme vindkastene.
I Ålesund fikk Nettbuss-Møre blåst ut porter og vegger i sin helt nye vaskehall. Flere nye busser ble skadet av vrakgodset. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet.
STORE SKADER: Dagmar etterlater seg en landsdel med store skader. Flere steder er hus, hytter og næringseiendommer rammet av de voldsomme vindkastene. I Ålesund fikk Nettbuss-Møre blåst ut porter og vegger i sin helt nye vaskehall. Flere nye busser ble skadet av vrakgodset. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet. Vis mer