UVÆR: En båt i Brosundet i Ålesund har fått skader da uværet Dagmar herjet søndag kveld og natt til mandag på Vestlandet. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix.
UVÆR: En båt i Brosundet i Ålesund har fått skader da uværet Dagmar herjet søndag kveld og natt til mandag på Vestlandet. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix.Vis mer

Dagmar lammer Norge

Stengte veier, togtrafikken står og 100.000 uten strøm. Stormen er over og oppryddingen kan begynne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kommuner er fortsatt helt uten strøm og kraftselskapene jobber på spreng for å reparere linjene etter nattens herjinger.
Kraftselskapet Tafjord skriver på sine hjemmesider at det vil ta til før alle får strømmen tilbake. Informasjonssjef Kari Løken sier et er hektisk aktivitet.

Alle uten strøm
- Her jobber vi med feilrettinger med alt disponibelt mannskap. Den store utfordringen er trær som har ramlet over kraftlinjer. i Norddal kommune er alle uten strøm. En del linjer er også ute i kommunene Sula, Giske og Ålesund. Vi har linjebefaring med hjelp av heimevernet og prøver å få rettet på feilene så snart det lar seg gjøre, sier Kari Løken til Dagbladet.

- Vi har prioritert å få opp linjene til Vigra flyplass slik at de kan komme i gang igjen med flytrafikken. Det vil nok gå noen dager før alt er tilbake til det normale, sier Kari Løken.

Hun oppfordrer publikum til å holde avstand til kraftlinjer som ligger nede på bakken.

- Hold avstand til de linjene som har ramlet ned. Folk oppfordres å melde det inn til oss, men det kan være ekstremt farlig hvis man kommer i berøring med disse linjene, advarer hun.
Også i Sogn og Fjordane har vinden slått ut strømnettet.

- Vi kan ikke si når vi finner feilen eller hvor lang tid det tar å reparere feilen. Det vil overraske meg sterkt om alle i fylket får igjen strømmen i dag, sier nettdirektør Asgeir Aase i Sogn og Fjordane Energi (SFE) til NRK.

Ifølge Aase er mesteparten av fylket helt uten strøm.

- De har lys i pærene i Førde sentrum, deler av Askvoll, Høyanger og Svelgen. Ellers er mesteparten ute. Men dette endrer seg fra minutt til minutt og er umulig å ha en oppdatert oversikt over, sier han til NRK.

Til NTB sier kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Martha Hagerup Nilson, at strømmen kommer og går hos enkelte, og at Statnett har bedt lokale strømleverandører om å forsyne flere linjer slik at flere får strømmen tilbake. Aller hardest rammet er Sunnmøre og Sogn og Fjordane. For eksempel er hele Førde og Nordfjord uten strøm.

- På Sunnmøre holder de nå på med å bygge opp nettet igjen, men fremdeles er det flere som er uten strøm, sier Nilson. Hun kan ikke anslå hvor lang tid det tar før strømmen er tilbake over hele landet, men sier at dette arbeidet skjer lokalt.

- Først nå når det er lyst igjen, er det mulig å få et samlet bilde av ødeleggelsene. Flere steder har det ikke vært mulig å komme ut for å reparere skadene fordi det har blåst så kraftig og vært så mørkt, sier Nilson til NTB.