ANKLAGET: Dagny Jespersen (46) blir beskyldt for svik av sitt forsikringsselskap, etter at hun meldte bilen sin stjålet. 
 Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
ANKLAGET: Dagny Jespersen (46) blir beskyldt for svik av sitt forsikringsselskap, etter at hun meldte bilen sin stjålet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Dagny (46) beskyldt for å stå bak tyveriet av sin egen bil

- Føler meg stemplet som kriminell for noe jeg ikke har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet har også tidligere satt fokus på forsikringstakere som blir beskyldt av forsikringsselskapet for tyveri av sin egen bil.

• I november 2008 vant en porscheeier mot If i lagmannsretten etter seks års kamp.

• I januar 2012 knuste en toyotaeier forsikringsgiganten i tingretten etter at If anklaget ham for å stjele og brenne sin egen bil.

(Dagbladet): - Jeg ble veldig skuffet og lei meg da avslagsbrevet fra forsikringsselskapet kom, sier Dagny Margrethe Jespersen (46) til Dagbladet.

15. mars 2011 meldte hun bilen sin stjålet, en Volvo V40 1999-modell, verdsatt til 41000 kroner.

Svigersønnen hennes hadde lånt bilen dagen før og parkerte den i garasjeanlegget der hun bor på Holmlia i Oslo. Da Dagny skulle bruke bilen sin påfølgende ettermiddag, oppdaget hun at den var borte.

Anklaget Det er dokumentert at garasjeporten i fellesgarasjen var ødelagt og ikke lot seg lukke på tidspunktet bilen ble meldt stjålet.

46-åringen hadde bilen forsikret i Volvia forsikring som er et underbruk av forsikringsgiganten If.

IKKE TRODD: If tror ikke på at bilen til Dagny Jespersen ble stjålet av ukjente biltyver fra garasjeanlegget på Holmlia der hun bor. 
 Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
IKKE TRODD: If tror ikke på at bilen til Dagny Jespersen ble stjålet av ukjente biltyver fra garasjeanlegget på Holmlia der hun bor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

I juni 2011 fikk Dagny Margrethe Jespersen (46) brev fra forsikringsselskapet hvor de avslår erstatning og beskylder henne for forsikringssvik.

Selskapet viser til at bilen har elektronisk startsperre og at bilens to originalnøkler er inntakt. Videre påpeker selskapet at det er vanskelig og ressurskrevende å omgå bilens startsperresystem, og at den derfor «må ha blitt kjørt med riktig nøkkel».

If viser også til at bilder tatt ved passering gjennom bomstasjoner viser at «bilen kjører for egen motor».

«Uønsket som kunde i If» I samme brev, datert 9. juni 2011, gjør selskapet det klart at hun er svartelistet og «uønsket som kunde i If». Hun kan aldri mer tegne forsikring i selskapet eller en lang rekke andre forsikringsselskaper med tilknytning til If, som for eksempel Europeiske Reiseforsikring.

Dagny Jespersen er ufør, er dårlig til beins og hadde bruk for bilen hun bare hadde eid i noen måneder da den forsvant. Hun fikk den i gave av sin far jula 2010, og den var i svært god stand.

- Jeg føler meg sviktet. Det er leit å ha det hengende på seg at selskapet mener jeg er en svindler. Men hvorfor politianmelder de meg ikke, da? De har svartelista meg, og jeg føler meg stemplet som kriminell for noe jeg ikke har gjort. Toppen av kransekaka er at jeg ikke lenger har en bil som jeg hadde bruk for og hadde stor glede av, sier 46-åringen.

- Aldri ett grunnlag If ønsker ikke uttale seg i enkeltsaker, men gir følgende generelle kommentar:

- If påberoper ikke svik dersom eneste grunnlag er at bilen er utstyrt med startsperre, og eier besitter alle nøklene. Dette er imidlertid saker som forsikringsselskapet gjerne undersøker nærmere. Hvis undersøkelsene ikke frembringer nye opplysninger, vil erstatning bli utbetalt, sier utreder Petter Domaas i If Skadeforsikring og utdyper:

- Vi er godt kjent med problematikken knyttet til manipulasjon av enkelte startsperrer, og er også bevisst i forhold til at biler er mulig å stjele uten at de nødvendigvis blir kjørt for egen maskin i forbindelse med tyveriet, sier Domaas.

Dagbladet har gjennomgått dokumentene i denne saken, og kan ikke se at If bygger svikpåstanden på noe mer enn at bilen har elektronisk startsperre og at eier har samtlige nøkler i behold. If har ikke besvart Dagbladets oppfølgingsspørsmål knyttet til dette.

- Alle biler kan stjeles Statens fremste ekspert framholder at biler med startsperre stadig stjeles.

- Alle startsperresystemer kan omgås og alle biler lar seg stjele, sier fagsjef Roy Inge Tveitan i Statens vegvesen.

Tveitan blir brukt som sakkyndig av politiet i biltyverisaker, og har selv omgått startsperresystemet i en rekke biler. Han har kjøpt tilgjengelig utstyr på nett og sjekket at det fungerer i praksis.

Utstyret koster 825 kroner Han forteller at det ikke skal store investeringen til for å få tak i utstyr som kan brukes til å omgå startsperren i en Volvo V40 1999-modell.

- Du trenger styresignaler som overstyrer startsperresystemet, og dette ligger dessverre til salgs på nett. Du kan for eksempel kjøpe en «Immokiller» som er til salgs for 145 dollar, sier Roy Inge Tveitan. Det tilsvarer 825 kroner.

Statens ekspert sier at aktive biltyver gjerne investerer 16-17000 kroner i et utstyr som tar de fleste biler. Også dette ligger tilgjengelig for salg på nett.

- Du trenger ingen kunnskap over hodet utover det å kunne bruke en datamaskin. Man bruker kanskje to minutter på å omgå startsperresystemet, sier Tveitan.

- Enkelt Tveitan har også vært sakkyndig i en bilsviksak i Oslo tingrett hvor bileieren var beskyldt for å ha arrangert tyveriet av sin egen bil. Bileieren knuste forsikringsselskapet i retten, delvis på grunn av Tveitans vitnemål.

- Forsikringsselskapene har med seg rådgivere som sier dette er umulig. Men det er veldig enkelt å omgå startsperresystemet hvis du har det utstyret som kreves, sier han.

KNUSTE IF: En familiefar ble beskyldt for å ha stjålet og brent sin egen bil, men knuste If i retten i januar i fjor. Foto: If Skadeforsikring
KNUSTE IF: En familiefar ble beskyldt for å ha stjålet og brent sin egen bil, men knuste If i retten i januar i fjor. Foto: If Skadeforsikring Vis mer
KNUSTE IF: I 2008 vant en porsche-eier mot forsikringsgiganten i lagmannsretten. Foto: If Skadeforsikring
KNUSTE IF: I 2008 vant en porsche-eier mot forsikringsgiganten i lagmannsretten. Foto: If Skadeforsikring Vis mer