Dagpenger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

870 østeuropeere med EU pass går nå på arbeidsledighetstrygd i Norge. Ifølge Aftenposten hever de dagpenger som gir langt mer enn full lønn i hjemlandet. Vi har tilsammen 95 000 utenlandske arbeidstakere med gyldig arbeidstillatelse, så hvorfor trekke fram de 870 østeuropeerne som får dagpenger? Påpekningen av at utlendinger kan heve dagpenger er også en understreking av at Norge holder de avtaler vi har inngått. Ifølge EØS-avtalen har også østeuropeere med EU pass og gyldig arbeidstillatelse krav på trygd i Norge. Det forutsetter at de har hatt full jobb i minst et år her i landet. I likhet med alle andre som jobber, betaler skatt og trygd i Norge, så opparbeider også utenlandske arbeidstakere rettigheter til dagpenger og sykepenger.

I november ble antallet gitte arbeidstillatelser nesten halvert. Finanskrisa gjør at etterspørsel etter arbeidskraft stadig går ned. En rekke bedrifter har imidlertid til nå vært avhengige utenlandsk arbeidskraft for å opprettholde lønnsomhet og produksjon. Da skal de som andre skattebetalere ha samme rettigheter. Slik er det, og slik skal det være.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer