Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dagsnytt-trudelutten ga meg vonde følelser

Bondevik kjørte rundt i bil på Oppegård med psykiater for å unnslippe journalister og livvakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I selvbiografien «Et liv i spenning» skriver Kjell Magne Bondevik detaljert om sammenbruddet i 1998, da han fikk «en depressiv reaksjon» og måtte sykmeldes fra statsministerembetet.

Tung biskop-strid

Bondevik forteller om en strøm av politiske saker som ikke gikk hans og KrFs vei. Blant dem var oppnevnelsen av ny biskop i Oslo i 1998, der Bondeviks fetter Odd Bondevik sto mot Gunnar Stålett,

Da ble det splittelser i de tre regjeringpartiene om hvem som skulle bli oppnevnt. Dette problemet ble fulgt opp av regjeringens omstridte beslutning om å kutte i oljeproduksjonen. 

Hendelsene førte til at Bondevik følte at hele regjeringssamarbeidet var inne i en vanskelig fase:

«Dette er den verste helga jeg har hatt etter at jeg ble statsminister. Jeg har rett og slett vært deppa, innesluttet og følt kroppslig ubehag», skrev Bondevik i sin notatbok 29. mars 1998.

I månedene som fulgte ble alt mye verre. 27. august gjorde han flere deprimerte dagboknotater:

«Jeg føler ansvaret for en sprikende regjering, for dårligere økonomi for mange mennesker, og jeg har en følelse av å «miste grepet» som margspiser meg», skrev Bondevik, som fant støtte i skriftsteder i Bibelen.

«JEG BLIR SYK»: Bondevik bruker et kapittel i selvbiografien til å beskrive hvordan han brøt sammen i 1998. Her fra pressekonferansen da han kom tilbake som statsminister. Foto: SCANPIX
«JEG BLIR SYK»: Bondevik bruker et kapittel i selvbiografien til å beskrive hvordan han brøt sammen i 1998. Her fra pressekonferansen da han kom tilbake som statsminister. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg holdt på mitt 

I boka framgår det at han også ble forsøkt oppmuntret av sin gode venn Knut Vollebæk like før sykdommen ble offentlig kjent.

«Jeg lå i senga og sa at jeg ikke orket ikke mer, det beste var nok at jeg gikk av som statsminister. Knut insisterte på at det måtte jeg ikke gjøre. Jeg var helt sikkert syk, men jeg ville komme meg, mente han», skriver Bondevik, som medgir at støtten fra vennen ikke hjalp på de svært negative tankene.

«Selv om Knut prøvde å oppmuntre meg, holdt jeg på mitt».

Psykiater-timer i fart

Mens statsministeren hadde bestemt seg for å gå av, kontaktet Vollebæk presten Per Arne Dahl, som foreslo å ta med seg psykiater og psykoanalytiker Bjørn Lande. I Bondeviks hjem på Kolbotn tok psykiateren med seg statsministeren på kjøkkenet, der han stilte diagnosen.

Så startet det ekstreme medieoppstyret rundt sykdommen.

«For å slippe unna et øredøvende bråk fra en anleggsplass like ved hjemmet vårt på Kolbotn, og for å komme unna oppbudet av journalister og nødvendig politinærvær, måtte de innledende samtalene med legen finne sted mens vi kjørte bil rundt i Oppgeård-distriktet. Vi skjønte raskt at jeg måtte komme meg vekk fra Oslogryta».

image: - Dagsnytt-trudelutten ga meg vonde følelser

På psykiaterens hytte i Raggsteindalen, sammen med kona, kom han svært sakte til hektene, med flere tilbakeslag.

«Etter omlag en uke begynte jeg å høre litt på radio. Bevisst valgte jeg å kutte ut nyhetene og valgte i stedet «myke» musikkprogrammer.

Gradvis vågde jeg å lytte på noen nyhetssendiger, selv om «Dagsnytt-trudelutten» ga meg vonde følelser», skriver eks-statsministeren, som til sammen var borte fra regjeringsblokka i tre og en halv uke.

I ettertid tror han at også sorgen etter tapet av tre gode venner i årene forut for sykdommen virket inn.

Dagbladet.no kommer med mer fra Bondeviks selvbiografi.