Dalí-utstilling i Finland var juks

Flere hundre grafikkbilder i en Salvador Dalí-utstilling i Helsinki viste seg å være falske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Salvador Dalí-utstillingen skulle vises i Finlands hovedstad Helsinki i juni i år. Flere hundre Dali-bilder - hovedsaklig reprodusert grafikk - skulle vises fram for publikum og kjøpere. Anledningen var 100-årsjubileet for den spanske malerens fødsel.

Konfiskerte kunst

Finsk politi stanset imidlertid utstillingen etter kort tid, etter å ha mottatt klager fra kjøpere som hevdet å ha fått forfalskede kunstverk. Politiet beslagla omtrent 450 angivelige Dalí-arbeider.

I dag bekreftet politiet at flesteparten har vist seg å være forfalskninger, melder AP.

- Vår foreløpige etterforskning indikerer at 80 prosent av det konfiskerte materialet som angivelig er laget av Dalí, i virkeligheten er forfalskninger eller kopier av Dalís kunst som er tuklet med, sier Jyrki Seppala ved Helsinki-politiet.

Politiet tror også at 150 andre beslaglagte kunstverk, signert kunstnere som Mirò, Chagall, Picasso og Andy Warhol, kan være forfalskninger.

- Vi har også flere dusin klager fra kjøpere som mistenker at deres kjøp er forfalskninger, la Seppala til.

Kunsteksperter bistår

Politiet er ikke sikre på hvor mange kunstverk som i utgangspunktet ble vist fram på utstillingen, eller hvem som står bak det som synes å være en godt planlagt kunstsvindel.

Utstillingen kom i stand i regi av et finsk kunstselskap. Organisatoren for utstilingen har sittet i politiets varetekt i seks uker mens saken har vært under etterforskning, men Seppala nektet å kommentere hvorvidt vedkommende er mistenkt for å være innblandet i jukset.

Ifølge AP har kunstkjennere fra Tyskland bistått finsk politi i etterforskningen. Det kan også bli aktuelt å hente inn spanske Dalí-eksperter.

DEN STORE SURREALISTEN: Salvador Dalí var en av forrige århundres mest betydningsrike kunstnere.