Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dalai Lama med kontroversielt utsagn under Sverige-besøk:

Dalai Lama: - Europa tilhører europeerne

Mener flyktninger skal hjelpes slik at de kan returnere hjem for å bygge opp landene sine.

SKAPER REAKSJONER: Dalai Lama kom med et kontroversielt innlegg i innvandringsdebatten, da han talte på en konferanse i Malmö i torsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix.
SKAPER REAKSJONER: Dalai Lama kom med et kontroversielt innlegg i innvandringsdebatten, da han talte på en konferanse i Malmö i torsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det uttalte Tibets åndelige leder, Dalai Lama, under en konferanse i Malmö torsdag ettermiddag, melder nyhetsbyrået AFP.

- Europa er moralsk forpliktet til å hjelpe flyktningstrømmen som er i livsfare. Ta dem imot, hjelp dem, gi dem utdanning, men til syvende sist skal de tilbake og bidra til å utvikle sine hjemland. Jeg mener Europa tilhører europeerne, sa han foran forsamlingen.

Talen har skapt reaksjoner, og blir satt i kontekst med søndagens valg i Sverige, der det høyrepopulistiske partiet SDs innvandringskritiske holdninger har vært sterkt debattert under valgkampen.

Med 17,6 prosent av stemmene gjorde partiet tidenes valg. Likevel var oppslutningen vesentlig lavere enn målingene i forkant antydet, og ikke minst lavere enn hva partiet og leder Jimmie Åkesson hadde håpet på.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Dalai Lama ytrer det kontroversielle budskapet. I 2016 sa han i et intervju med den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung at han mente det var for mange flyktninger i Europa, og at dette gjør situasjonen vanskelig.

- Europa, for eksempel Tyskland, kan ikke bli en arabisk stat. Fra et moralsk ståsted mener jeg at flyktninger bare skal bli tatt imot midlertidig. Målet bør være å sende dem tilbake for å bygge opp sine egne hjemland, sa han den gang.

Han presiserte sitatet i etterkant, og understreket sin dypeste medfølelse for flyktninger som har måttet rømme fra konflikt eller av andre årsaker, men sto ved sin uttalelse om at de skal hjelpes med et mål om å kunne vende tilbake.

Lever selv i eksil

Den 83 år gamle åndelige lederen har selv levd som politisk flyktning i ei årrekke. I 1959 ble han nødt til å forlate den tibetanske hovedstaden Lhasa, etter stadig sterkere press fra Kina. Etter en dramatisk flukt fikk han innvilget politisk asyl i India, der han de senere årene har oppholdt seg i eksil, i den lille fjellandsbyen Dharamsala.

I ettertid har han engasjert seg sterkt som talsmann for verdensfred og en buddhistisk humanisme med vekt på individets rett til et verdig liv. For dette mottok han i 1989 Nobels fredspris.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!