SMILENDE MANN:  Dalai Lama møtte et trettitalls mediefolk på Nobelinsituttet i Oslo i dag. Her snakket han om korrupsjon, grådighet, fred i sinn, håpet om å komme tilbake til Tibet - og mye annet. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
SMILENDE MANN: Dalai Lama møtte et trettitalls mediefolk på Nobelinsituttet i Oslo i dag. Her snakket han om korrupsjon, grådighet, fred i sinn, håpet om å komme tilbake til Tibet - og mye annet. Foto: Endre Vellene / DagbladetVis mer

Dalai Lama: - Jeg tror det er mulig å dra tilbake til Tibet igjen

Dalai Lama har ikke gitt opp håpet om å dra hjem til Tibet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOBEL-INSTITUTTET (Dagbladet): Det var en svært opplagt, spøkende og smilende Dalai Lama som møtte et 30-talls mediefolk på Nobelinstituttet i dag. I over en time lot han seg intervjue. Og han lot Dagbladet få siste spørsmål.

- Tror han noen gang han får komme tilbake til landet der han er født og oppvokst? Og hvordan klarer han å være så smilende og tilsynelatende full av overskudd når han er en flyktning på 55. året?

- Om det er mulig for meg å reise hjem, er det ingen som vet. Det kan ta noen år. Kanskje fem år eller ti år. Det er jo også helt avhengig av mitt liv: Om jeg lever om 14 eller 20 år. Kanskje dør jeg, og da er det jo ikke mulig, sier han og ler.

Fortsetter:

- For fire år siden, var jeg på et pressemøte i USA. Da spurte hun meg om jeg kom til å utpeke den neste Dalai Lama. Da tok jeg av meg brillene (han gjør det samme mens han snakker), og så henne i øynene. Se på øynene mine - ser det ut til at vi har dårlig tid på å finne en ny Dalai Lama, sier han og ler.

Holder øynene sine vid åpne. De er svært årvåkne.

- Jeg tror at min nåværende form tilsier at det ikke er noe travelt. Og hvis jeg får dra til Tibet, vil jeg ta med meg disse fyrene her, sier han og tar tak i Nobelleder Thorbjørn Jagland, Geir Lundestad og pressesjef Øystein Rakkestad. 

- Ha fred i sinn En smilende Dalai Lama kom tre minutter før tiden inn på komiterommet for å møte pressen i dag. Her gjentar han at han ikke er skuffet over at norske politikere ikke vil møte ham.

GODT HUMØR:  Dalai Lama smiler og sjarmerer det norske folk i dag. Her er han ved VIP-huset på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Endre Vellene
GODT HUMØR: Dalai Lama smiler og sjarmerer det norske folk i dag. Her er han ved VIP-huset på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Nei, nei. Jeg er her for å fremme menneskelige verdier. Vi er sosiale dyr, og berømte vitenskapsfolk sier at konstant frykt og sinne spiser oss innvendig. Så fred i sinn er veldig viktig, sier han.

- Selvsagt, hvis en leder, som president Obama vil møte meg, da er jeg glad for å møte ham. Og jeg gjør det.

Pris er en velsignelse Har prisen vært en forbannelse eller en velsignelse?

- Den er selvsagt en velsignelse, og jeg er veldig glad for den. Tusen takk skal dere ha, svarer Dalai Lama.

KLAR FOR NORGE:  Tibets åndelige leder, Dalai Lama, før han satte seg på flyet til  Oslo. Dagbladet møter han på flyplassen i Riga. Intevju.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR FOR NORGE: Tibets åndelige leder, Dalai Lama, før han satte seg på flyet til Oslo. Dagbladet møter han på flyplassen i Riga. Intevju. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Thorbjørn Jagland startet rundebordskonferansen:

- Det er en stor ære å ha deg her, 25 år etter at du fikk prisen. Komitéen sa at du fikk pris for din fredelige kamp, i tillegg for at du har jobbet for å bevare miljøet. Det er flott å se at du jobber for disse menneskelige verdiene fremdeles. Jeg alltid visst at du er en fredelig mann, en religiøs leder det er verdt å høre til - og et menneske som er verdt snakke med. Derfor er det så viktig at du er her sånn at vi kan prate med deg, sier dagens Nobelkomité-leder, Thorbjørn Jagland.

Hvitt hår = visdom Drøye ti minutter før rundebordskonferansen mellom Dalai Lama og et titalls norske og internasjonale journalister startet, fikk fotografene komme inn på Nobelkontoret, der fredsprisvinneren hadde lunsj med Nobelkomitéen, som ga ham prisen for 25 år siden, i 1989.

Dalai Lama viser at han har begynt å få litt gråe hår blant sine øyenbryne. Lederen for Nobel-komiteen, Thorbjørn Jagland, svarer:

DAGBLADET-INTERVJU:  Kina vil alltid forsøke å presse små land, forteller Dalai Lama til Dagbladet.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DAGBLADET-INTERVJU: Kina vil alltid forsøke å presse små land, forteller Dalai Lama til Dagbladet.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har mye mer hvite hår enn deg.

- Det er et tegn på visdom, svarer den smilende 78-åringen.

- Takk, svarer den hvithårede Jagland.

I OSLO: Dalai Lama ankommer et vårkaldt Oslo like etter klokka ti i morges. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I OSLO: Dalai Lama ankommer et vårkaldt Oslo like etter klokka ti i morges. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Utenfor Nobelinstituttet står et 50-talls demonstranter fra den såkalte Shugden-gruppa, som mener at Dalai Lama er en løgner. Etter at også de har vært stille og har spist lunsj, står de nå utenfor og sier «Falsk Dalai Lama. Stopp å lyve» i ropert.

Mange vil møte Lama Mens det offisielle Norge ikke vil møte fredsprisvinneren Dalai Lama (78) i dag, møtte den tibetanske munken en varm velkomst i det kalde vårværet i Oslo da han viste seg på Grand Hotels balkong i formiddag.

Den tibetanske munken hilste de rundt tusen fremmøtte med sin vante gest, samlede hender løftet foran et bredt smil, og applausen fra de rundt tusen menneskene på Eidsvolls plass. De var langt flere, og overdøvet slagorden efra demonstrantene på andre siden av gata: De såkalte Shugden-buddhistene, som mener at Dalai Lama er en løgner.

- Tenk på menneskeheten Dagbladet intervjuet Dalai Lama i morges, på flyplassen i Latvias hovedstad Riga i morges. 

- Alt er som normalt. Det er helt vanlig at Kina legger press på land jeg reiser til, slik at den politiske ledelsen ikke vil møte meg. Alle får gjøre det de selv mener er riktig, jeg er vant til å ha det slik, sier fredsprisvinneren til Dagbladet.

KLAR FOR NORGE:  Dalai Lama har vært flyktning i over 55 år, men er en sprek 78-åring. Hver morgen trener han for å holde seg frisk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR FOR NORGE: Dalai Lama har vært flyktning i over 55 år, men er en sprek 78-åring. Hver morgen trener han for å holde seg frisk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han sier videre at noe av det viktigste for ham med besøket til Norge er å promotere menneskeverd og få folk til å se utover seg selv og sitt eget land.

- Når vi når sju milliarder mennesker på kloden, så tenk ikke på hva som er best for Norge, men på hva som er best for menneskeheten. Kina må også starte å tenke på den måten. Hva som er best for menneskeheten er mye viktigere enn hva som er best for det enkelte land. Selv i Afrika, ja i alle land må vi tenke på den måten. Vi må jobbe sammen alle sammen, sier han i Dagbladet-intervjuet.

Ikke noe å si til norsk regjering Han understreker, som han alltid gjør, at han ikke vil skape problemer for noen. Han vil heller ikke møte folk som ikke ønsker det. Om han har noen melding til Børge Brende, Erna Solberg og den norske regjeringen, sier han følgende til Dagbladet:

- Jeg har ingenting å si til dem, hvis de ikke vil møte meg.

HÅRDISKUSJON:  Dalai Lama (midten) og Leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, studerte hverandres hoder mens de ble fotografert på Nobelinstituttet i dag. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
HÅRDISKUSJON: Dalai Lama (midten) og Leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, studerte hverandres hoder mens de ble fotografert på Nobelinstituttet i dag. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

I 09.45-tida landet han i Norge. Til pressen, som møtte ham på Gardermoen, sier han:  

- Hvor enn jeg reiser i verden, så er ikke mine besøk politiske. Jeg er her for å promotere menneskeverdier.

Kritikk mot Norge Foreign Policy har i dag en lengre artikkel med tittelen Skyld på Norge. Der blir en rekke norske og internasjonale kilder intervjuet - og den norske regjeringens nei til å møte fredsprisvinner Dalai Lama høster kraftig kritikk:

- Men moralske kompromiss styrker ikke Norges status som en stemme som vil verden vel. Å la Beijing diktere hvem Oslo kan og ikke kan møte, får en til å stille spørsmål. Ikke bare om Norges uavhengighet, men også om landets prinsipper, sier Sharon Hom, direktør for Human Rights in China til magasinet.

Også Aftenposten har en knusende lederartikkel mot regjeringens Lama-nei i dag: Norges tapte ansikt.

Oslo 20140507: Dalai Lama på nobelinsituttet i Oslo. Her sammen med Nobelkomiteen. Foto: Endre Vellene
Oslo 20140507: Dalai Lama på nobelinsituttet i Oslo. Her sammen med Nobelkomiteen. Foto: Endre Vellene Vis mer