Dalai Lama får ikke møte regjeringsmedlemmer

Det bekrefter utenriksminister Børge Brende (H).

LAMA-NEI: Ikke uventet vil ingen fra regjeringen møte Dalai Lama når fredsprisvinneren kommer til Norge, bekrefter utenriksminister Børge Brende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LAMA-NEI: Ikke uventet vil ingen fra regjeringen møte Dalai Lama når fredsprisvinneren kommer til Norge, bekrefter utenriksminister Børge Brende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ingen regjeringsmedlemmer vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge, bekrefter utenriksminister Børge Brende (H) overfor NTB.

LES OGSÅ: Flagget følger flesket, skriver John Olav Egeland

Han gjentar begrunnelsen han tidligere har gitt for regjeringens motvilje mot å møte fredsprisvinneren fra 1989.

- Det er på bakgrunn av den helt ekstraordinære situasjonen som er mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt mellom våre to land på snart to år, sier Brende, som vil unngå en ytterligere forverring av forholdet til stormakten i øst.

LES OGSÅ: Hva skjer egentlig i Tibet?

Tungt hjerte Regjeringen har vært under hardt press fra opposisjonen og andre som ber Norge om ikke å bøye av for Kina og sette næringsinteresser foran menneskerettigheter.

- Det er ikke med noe lett hjerte vi kom til denne beslutningen, medgir Brende, og tilføyer:

- Min oppgave er å gjøre det som tjener Norges interesser over tid. Den tidligere lederen av Stortingets Tibet-komité avviser at dette kun dreier seg om næringsinteresser.

Vil inn i varmen - Situasjonen svekker mulighetene våre for å ta opp menneskerettighetsspørsmål direkte med Kina, og til å delta i reelle internasjonale prosesser hvor Kina sitter med nøkkelen både innenfor klima og handel. Vi må også ta med norske arbeidsplasser og næringsinteresser i det totale bildet, sier Brende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer