Dalai Lama forhandler om historisk retur til Tibet

Mulighet for pilegrimsreise.

RETUR? Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama er i samtaler med kinesiske representanter om muligheten for å gjennomføre en pilegrimsreise til Tibet som han flyktet fra i 1959. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RETUR? Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama er i samtaler med kinesiske representanter om muligheten for å gjennomføre en pilegrimsreise til Tibet som han flyktet fra i 1959. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama er i samtaler med kinesiske representanter om muligheten for å gjennomføre en pilegrimsreise til Tibet som han flyktet fra i 1959.

- Det er ikke sluttført, ikke ennå, men tanken er der, sier Tenzin Gyatso, som er den fjortende Dalai Lama i rekken.

- Ikke formelt eller alvorlig, men uformelt. Dette er mitt ønske, og noen av vennene mine viser også genuin interesse for dette, sier han.

- Enkelte kinesiske tjenestemenn, blant dem visepartisekretæren i den autonome regionen Tibet, har også nevnt muligheten for at jeg skal kunne gjennomføre en pilegrimsreise til dette hellige stedet, sier Dalai Lama.

Stedet han snakker om er trolig Wutai Shan-fjellet, som er hellig for tibetanerne.

Tenzin Gyatso, som ble utpekt som en gjenfødelse av den trettende Dalai Lama bare to år gammel, ble innsatt som Tibets statsoverhode i 1950. Året etter ble området invadert av Kina, og i 1959 flyktet han til India etter et mislykket opprør mot kinesisk styre.

I 2011 trakk han seg som leder for den tibetanske eksilregjeringen, og nylig hyllet han Kinas president Xi Jinping.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer