Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dalai Lama frykter massakrer

Kina øker sin tilstedeværelse i Tibet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dalai Lama frykter at innbyggere i isolerte tibetanske landsbyer kan bli offer for massive hevnaksjoner fra den kinesiske hæren. Det meldes om storinnrykk av kinesiske soldater til regionen, og utenlandske turister og journalister er forbudt innreise.

- Det meldes om kinesiske tropper fra mange avsidesliggende steder. Jeg er svært bekymret for at vi vil få mange dødsfall. Og dette er steder uten medisinske fasiliteter. Jeg ber derfor det internasjonale samfunnet om å tenke på denne hjelpeløse, ubevæpnede befolkningen som kun elsker tibetansk kultur og ikke vil godta andres herjinger. De står nå ovenfor døden, sier tibetanernes buddhistiske leder til The Guardian.

Fra flere internasjonale medier rapporteres det om massiv mobilisering av det kinesiske militæret. Kinesiske myndigheter har langt på vei lyktes med å stenge grensene til Tibet, men informasjonen slipper likefullt igjennom. Ifølge den tyske Die Zeit-journalisten Georg Blume var lange kolonner med militærkjøretøyer i går på veiene i Tibet, og styrker strømmet også inn i flere naboprovinser.

- En av kolonnene var nesten to kilometer lang og besto av om lag 200 kjøretøyer. Det var 30 soldater i hvert kjøretøy, rapporterte Blume fra Lhasa i går, ifølge NTB.

BBC-korrespondenter melder at de så over 400 militærkjøretøyer på hovedveien til regionen, noe som skal være den største mobiliseringen siden uroen begynte. Og nyhetsbyrået AP har snakket med tibetanere på kinesisk side, som har fått MMS-bilder sendt fra slektninger i Lhasa. De viser kamper. Ifølge eksilgrupper har rundt 100 personer mistet livet siden opptøyene begynte 10. mars. Kinesiske myndigheter setter tallet til 16. 

Åpen for samtaler
Da Dalai Lama i går talte til et utvalgt pressekorps, var det i den nordindiske byen Dharamsala, hvor Tibets eksilregjering holder til. Han sier han er villig til å vurdere samtaler med Kinas president Hu Jintao.

- Jeg er alltid klar for å møte med kinesiske ledere, og jeg er særlig villig til å møte Hu Jintao. Men å dra til Beijing og innlede samtaler kan gi tibetanerne urealistiske forventninger. Jeg må tenke nøye igjennom dette, sier Dalai Lama.

Han sier til The Independent at et besøk til Beijing kan realiseres innen et par uker dersom den kinesiske regjeringen viser konkrete tegn til å være forhandlingsvillige, og protestaksjonene i Tibet tar slutt.

FRYKTER MASSAKRE: Dalai Lama frykter kinesernes hevnaksjoner etter den siste tidas opprør. Foto: REUTERS/Arko Datta/SCANPIX
FRYKTER MASSAKRE: Dalai Lama frykter kinesernes hevnaksjoner etter den siste tidas opprør. Foto: REUTERS/Arko Datta/SCANPIX Vis mer

- Ulv i munkeklær

Den kinesiske regjeringen har tidligere uttalt at de er villige til å innlede samtaler med Dalai Lama dersom han anerkjenner at Tibet og Taiwan tilhører Kina, og stanser det de kaller «separatistiske aktiviteter».

- Vi hører ikke bare på hva Dalai Lama sier, men ser også på hva han gjør. Han sier han ikke er separatist, men alle hans forslag og handlinger beviser at han aldri har forlatt sine splittende ord og handlinger, sier Qin Gang, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet ifølge The Independent.

- Han er som en ulv i munkeklær, et monster med menneskeansikt men hjerte som et uhyre, er lederen for Tibets kommunistpartis beskrivelse av munken, skriver The Guardian.

Dalai Lama har lenge uttalt at han godtar kinesisk styre, såfremt det garanterer et reelt indre selvstyre i Tibet, en holdning den åndelige lederen har høstet kritikk for blant sine egne.

TIBETS OPPRØR: Munker protesterer mot det kinesiske regimet. Opprøret i Lhasa og andre tibetiske samfunn begynte 10. mars i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media