Dalai Lama går av som Tibets politiske leder

Ønsker at en «fritt valgt» leder tar hans plass.

VIL PENSJONERES: 75 år gamle Dalai Lama melder at det er på tide med en valgt politisk leder for det tibetanske folk. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool/Scanpix
VIL PENSJONERES: 75 år gamle Dalai Lama melder at det er på tide med en valgt politisk leder for det tibetanske folk. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dalai Lama, som er den åndelige lederen i Tibet, sier i dag at han vil be det tibetanske parlamentet om å bli avløst fra sine politiske forpliktelser når parlamentet kommer sammen 14. mars.

- Min anmodning om å gi fra meg autoritet har ingenting å gjøre med et ønske om å innskrenke ansvaret mitt, sa Dalai Lama under en tale i Dharamsala i Nord-India, hvor den tibetanske eksilregjeringen holder til.

- Tiden inne - Så tidlig som på 1960-tallet har jeg gjentatte ganger poengtert at tibetanerne trenger en leder, fritt valgt av det tibetanske folk, som jeg kan overlate makten til. Nå er tiden inne for å gjennomføre dette, sa 75-åringen.

Dalai Lama har lenge ansett seg selv for å være delvis tilbaketrukket fra Tibets politiske lederskap. En folkevalgt statsminister er allerede på plass i regjeringen i den indiske landsbyen, mens Dalai Lama fortsatt er tibetanernes spirituelle leder.

- Dette vil tjene tibetanerne på lang sikt. Det er ikke fordi jeg er motløs, la buddhistmunken til.

Mislykket opprør I 1950 ble Tibet invadert av kinesiske soldater. Samme år ble Tenzin Gyatso formelt innsatt som Dalai Lama. Ni år senere måtte Dalai Lama flykte fra Tibet etter et mislykket opprør. En dramatisk ferd over Himalaya brakte ham til India, hvor han fikk politisk asyl. Herfra arbeider han og hans regjering for «meningsfullt selvstyre» for Tibet.

Dalai Lama har bodd i den vesle fjellbyen Dharamsala siden 1960. I 1989 mottok han Nobels fredspris for sitt arbeid - en utmerkelse som ble møtt av sterke protester fra kinesiske myndigheter.

Regjeringen i Beijing anser Dalai Lama som en farlig separatist, ansvarlig for å hisse til opprør i Tibet.
(NTB)