Dalai Lama kommer til Norge i februar

Skal besøke den internasjonale studentfestivalen i Trondheim.

KOMMER I FEBRUAR: Dalai Lama. Foto: Endre Vellene
KOMMER I FEBRUAR: Dalai Lama. Foto: Endre VelleneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tibets åndelige leder og tidligere fredsprisvinner Dalai Lama, skapte oppstyr da han sist besøkte Norge i mai. Ingen av regjeringens medlemmer vil møte ham under hans norgesbesøk.

I februar kommer Dalai Lama igjen tilbake til Norge. Da for å besøke Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT), verdens største studentfestival.

- Hovedgrunnen for å få han hit, er fordi vi tror han kommer til å være en kjempeinspirasjon for alle verdens studenter, sier ISFiT-president Marius Jones til Dagbladet.

Bekreftet Dalai Lamas besøk har nylig blitt bekreftet, og ISFiT annonserte nyheten under studiestarten på NTNU i formiddag.

- Vi skal sørge for at han får et hyggelig besøk når han kommer. Han står for ikke-vold, demokrati og et budskap som framtidas ledere bør la seg inspirere av. Det er framtidas ledere som er til stede på studentfestivalen, sier Jones.

- Kommer dere til å presse på for å få regjeringsmedlemmer til å møte han?

- Det er ikke vårt fokus, han skal komme hit primært i forbindelse med festivalen. Det viktige er at han leverer sitt budskap, sier han.

Da Dalai Lama var i Norge i mai var det for å markere at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris. Av hensyn til Norges forhold til Kina, besluttet statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende å ikke møte ham i den anledning. Heller ikke stortingspresident Olemic Thommessen ville møte han.

Invitert ISFiT inviterte Dalai Lama under besøket i mai, og det er heller ikke første gang han besøker studentfestivalen.

ISFiT reiste til India og inviterte ham, og han kom til festivalen i 1994. Der møtte han også daværende statsminister Gro Harlem Brundtland.

- Det var kontroversielt da, og de som jobbet med det har fortalt meg at det var mye fram og tilbake angående om hun skulle møte ham eller ikke. Det var også blant annet vanskelig å skaffe visum i Norge til delegasjonen på grunn av den politiske situasjonen, sier Jones til ISFiTs egne nettsider.