DROPPET STØTTESPILL: Stortingspresident Olemic Thommessen er tidligere leder av Stortingets Tibet-komité, men vil ikke møte Dalai Lama når han kommer til Oslo 7. mai. Her er Thommessen på en Tibet-konferanse i Roma i 2009. Foto: Olav Gunnar Ballo
DROPPET STØTTESPILL: Stortingspresident Olemic Thommessen er tidligere leder av Stortingets Tibet-komité, men vil ikke møte Dalai Lama når han kommer til Oslo 7. mai. Her er Thommessen på en Tibet-konferanse i Roma i 2009. Foto: Olav Gunnar BalloVis mer

Dalai Lama-medarbeider om stortingspresidentens kalde skulder: «En skam»

Mener Olemic Thommessen (H) ser en annen vei «av frykt for å fornærme Kina».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken hagler mot stortingspresident og tidligere Tibet-støttespiller Olemic Thommessen (H).

Stortingspresidenten har besluttet å ikke møte Tibets åndelige leder Dalai Lama under hans Norges-besøk 7. til 9. mai, av hensyn til norske interesser.

Wangdue Tsering, sekretæren ved London-kontoret som representerer Dalai Lama i Storbritannia, Nord-Europa, Polen og de baltiske statene, tar sterke ord i bruk for å karakterisere denne beslutningen.

«En skam» «Det er virkelig en skam å se at president Olemic Thommessen, som kjenner godt til Tibet, velger å se en annen vei av frykt for å fornærme Kina», skriver han i en epost til Dagbladet.

Med «kjenner godt til Tibet», sikter han til Thommessens fortid som som leder for Tibet-komiteen på Stortinget, og støttespiller for Dalai Lama og andre eksiltibetanske motstandere av Kinas Tibet-okkupasjon.

I Vårt Land kritiserte Thommessen i 2012 at «ingen vil legge seg ut med penge-maskinen Kina», og kalte det unnfallenhet.

Nå har Høyre-politikerens beslutning om ikke å treffe Dalai Lama vakt større oppmerksomhet enn den han oppnådde i årene som Tibet-aktivist.

- Trist Wangdue Tsering synes det hele er ganske trist.

«Ingen av oss liker å se at stortingspresidenten tar en beslutning fordi han fikk beskjed om det av de kinesiske lederne», skriver han, men understreker samtidig at Dalai Lama ikke har bedt om å få møte stortingspresidenten, og derfor heller ikke er skuffet.

Thommessen selv har gjort det klart at han ikke ville møte Dalai Lama fordi han håper det kan forbedre Norges dialog med Kina.

I dag meldte NRK at også utenriksminister Børge Brende - også han tidligere leder for Stortingets Tibetkomité - og den øvrige regjeringen har besluttet ikke å møte Dalai Lama.

Kø av statsledere Wangdue Tsering beklager at verdens politiske ledere lar seg styre av Kinas motvilje mot Dalai Lama, som vant Nobels fredspris i 1989.

«Av frykt, på grunn av penger og politikk lytter mange ledere til og med fra de vestlige demokratiske landene uten skam til de kinesiske lederne ved å ignorere de grunnleggende prinsippene til deres demokratiske nasjoner, noe vi synes er virkelig farlig og trist», skriver Wangdue Tsering.

Han kan trøste seg med at ikke alle vestlige ledere gjør som Norges utenriksminister og stortingspresident. Slik Dagbladet skrev i går, har en lang rekke statsledere møtt Dalai Lama de siste årene.

Lista omfatter både mektige og høyprofilerte internasjonale ledere som USAs president Barack Obama, og ledere for mindre innflytelsesrike land som Polen og Litauen.

- Norske forpliktelser Wangdue Tsering mener Kinas posisjon som en økonomisk stormakt er grunnen til at mange politiske ledere ikke tør å motsi kineserne.

«Det er internasjonale normer som menneskerettigheter, talefrihet og religiøs frihet som det mangler mye på i Kina i dag. Vi mener at Norge ikke burde skygge unna disse forpliktelsene på grunn av en handelsavtale med Kina», skriver han til Dagbladet.

LIKER IKKE: «Ingen av oss liker å se at stortingspresidenten tar en beslutning fordi han fikk beskjed om det av de kinesiske lederne», skriver sekretær Wangdue Tsering ved kontoret som representerer Dalai Lama i Nord-Europa. Han understreker at Dalai Lama ikke har bedt om å få møte stortingspresidenten, og derfor heller ikke er skuffet over beslutningen hans.
LIKER IKKE: «Ingen av oss liker å se at stortingspresidenten tar en beslutning fordi han fikk beskjed om det av de kinesiske lederne», skriver sekretær Wangdue Tsering ved kontoret som representerer Dalai Lama i Nord-Europa. Han understreker at Dalai Lama ikke har bedt om å få møte stortingspresidenten, og derfor heller ikke er skuffet over beslutningen hans. Vis mer