Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dalai Lama og IOC freder Kina-OL

Selv om tibetanernes åndelige leder frykter at mer blod vil flyte. - OL-boikott vil bare ramme utøverne, sier IOC-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I et intervju med BBC sier tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, at han frykter flere døde i Tibet dersom kinesiske myndigheter ikke forandrer sin framgangsmåte i regionen.

Dalai Lama sier han er «dypt bekymret» over fredagens blodbad i den tibetanske hovedstaden Lhasa. Samtidig gjør den åndelige lederen det helt klart at han ikke støtter en boikott av sommerens OL i Beijing.

Dalai Lama mener at kineserne, gjennom sommer-OL i Beijing, har en gyllen mulighet til å vise verden at de bryr seg om frihetsprinsipper.

Kinesiske myndigheter har opplyst at ti mennesker er drept i de voldelige opptøyene i Tibet. Dalai Lama sier han har mottatt rapporter om at så mange som 100 kan være drept, men han understreker at dette ikke lar seg dokumentere.

- Uskyldige utøvere rammes

President Jacques Rogge i Den internasjonale olympiske komité (IOC) avviser en boikott av sommer-OL vil bli aktuelt på bakgrunn av uroen i Tibet.

- Vi tror ikke boikott vil være noen løsning. Tvert i mot, det ville bare straffe uskyldige utøvere og hindre organisasjonen i å arrangere noe som virkelig er verdt å organisere, sier Rogge, ifølge CNN.

Jacques Rogge, som er på en seks dagers reise i Karibia, uttrykker sin medfølelse overfor ofrene i Tibet, men vil ikke svare på om IOC vil forandre sitt syn på OL-boikott dersom blodbadet utarter seg.

VIL HA KINA-OL: Verken tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, eller Den internasjonale olympiske komité (IOC) roper på boikott av sommerlekene i Beijing etter den blodige uroen i Lhasa de siste dagene. Foto: MANAN VATSYAYANA, AFP/NG HAN GUAN, AP
VIL HA KINA-OL: Verken tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, eller Den internasjonale olympiske komité (IOC) roper på boikott av sommerlekene i Beijing etter den blodige uroen i Lhasa de siste dagene. Foto: MANAN VATSYAYANA, AFP/NG HAN GUAN, AP Vis mer

- IOC har konsekvent avvist alle forslag om å boikotte De olympiske leker, sier Rogge, og lar det bli med det.

Visepresident Thomas Bach i IOC sier organisasjonen vil ha samtaler med Kina om menneskerettigheter, men understreker at «boikott av sommerlekene vil være feil måte å gjøre det på, fordi det vil ødelegge kommunikasjonslinjene».

Sikkerhetsstyrker

Innbyggere i Lhasa melder at det er stille, men spent i byen i dag, skriver NTB.

Store sikkerhetsstyrker kontrollerer gatene og holder øye med husene i byen etter at rasende tibetanere luftet sin frustrasjon over kinesisk styre fredag.

Det er erklært unntakstilstand, og ingen går ut. Det er ikke klart om det er innført portforbud, eller om folk bare er redde for å bevege seg utendørs.

Fredag gikk hundrevis av tibetanere, mange av dem buddhistiske munker, til angrep på kinesisk-eide butikker, banker og regjeringskontorer mens de ropte slagord for uavhengighet og kastet steiner mot politiet.

Kina sier at ti mennesker ble drept, de fleste uskyldig sivile som ble brent i hjel av demonstrantene.

image: Dalai Lama og IOC freder Kina-OL

67 lik

Men en kilde med nære kontakter i Lhasa sier at tallet er altfor lavt. Han siterer en kontakt som hevder å ha telt mange flere lik, og som sier at han telte 67 lik bare i byens likhus, skriver NTB.

Den tibetanske eksilregjeringen i India mener at 30 mennesker ble drept i sammenstøtene med kinesiske soldater og politi.

Utenlandske journalister har ikke adgang til Lhasa, og kinesiske myndigheter har gitt ordre om at utenlandske turister ikke lenger får komme inn. De som er i byen, har fått ordre om å reise.

Det er derfor vanskelig å få motstridende meldinger om antall døde bekreftet.

Opptøyene fant sted etter flere dager med fredelige demonstrasjoner i Lhasa og andre steder i Tibet, og utviklet seg til å bli svært pinlig for Kina som prøver å stå fram som et enhetlig, velordnet og harmonisk land foran sommer-OL.

Kinesiske myndigheter varsler nå en omfattende kampanje for å øke sikkerheten i området og angripe den lokale støtten til Dalai Lama, som gikk i eksil etter opptøyer i 1959.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media