VOLDSOMME OPPTØYER: Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama kommer til flyplassen i Kangra i Nord-India, for å legge ut på første etappe av reisen til USA. I morgen skal 74 år gamle Dalai Lama skal få møte president Barack Obama i Det hvite hus i Washington. Foto: REUTERS/SCANPIX
VOLDSOMME OPPTØYER: Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama kommer til flyplassen i Kangra i Nord-India, for å legge ut på første etappe av reisen til USA. I morgen skal 74 år gamle Dalai Lama skal få møte president Barack Obama i Det hvite hus i Washington. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Dalai Lama på vei til USA å møte Obama

Til tross for heftig kritikk fra Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama er på vei til USA, der han vil bli tatt imot av president Barack Obama.
Besøket blir gjennomført til tross for heftig kritikk fra Kina.

I et forsøk på å dempe raseriet i Beijing, understreker amerikanerne at Dalai Lama tas imot som en åndelig og ikke en politisk leder.

Møtet med Obama er derfor flyttet fra Det ovale kontor i Det hvite hus til et annet rom i presidentens residens.

- Det viktigste er at møtet overhodet finner sted, sa Dalai Lamas talsmann Tenzin Taklha i dag.

Tenzin reiste i dag sammen med Dalai Lama fra India til USA, der den tibetanske lederen skulle møte Obama torsdag.

«Ulv i munkeklær»

Kinesiske talsmenn har skjelt ut Dalai Lama som en «ulv i munkeklær».

Kineserne fraber seg utenlandsk innblanding i spørsmål omkring Tibet, som de mener er innlemmet i Folkerepublikken Kina på lovlig vis.

Dalai Lama flyktet til India i 1959, etter et mislykket opprør mot kineserne som hadde invadert landet i 1950.

Tenzin Taklha mener den kinesiske harmen skyldes frykt for ny debatt om Tibets folkerettslige status, snarere enn Dalai Lamas visitt hos Obama.

- Uansett hva kineserne sier, er de opptatt av den internasjonale opinionen. Presidentens møte med Hans Hellighet er et uttrykk for verdenssamfunnets bekymringer, og et sterkt signal til Kina om at de må bidra til en løsning på problemet, sier Taklha.

Dialog uten resultat

Utsendinger fra Dalai Lama kom i januar sammen med kinesiske representanter for å drøfte Tibetspørsmålet.

Disse samtalene var den niende runden i en dialog som nå har pågått i åtte år uten konkrete resultater.

Den amerikanske Tibeteksperten Elliot Sperling mener at kineserne bare haler ut tiden, i påvente av at nå 74 år gamle Dalai Lama skal dø.

- Dalai Lama og folkene rundt ham innser ikke dette eller at samtalene har strategisk verdi for Kina. De er nyttige for å avverge kritikk om at Kinas regjering ikke snakker med Dalai Lama, sier Sperling.

Men når Dalai Lama får møte USAs president, er dette et signal til verdenssamfunnet om at Tibet ikke er glemt. Det er en sterk oppmuntring for alle tibetanere, mener Dalai Lamas sekretær Chhime Chhoekyapa.

(NTB)