I kloster: Her mottas Dalai Lama av munker i Jhonang Takten Phuntsok Choeling kloster i India tidligere i år. Foto: Tenzin Choejor/AP
I kloster: Her mottas Dalai Lama av munker i Jhonang Takten Phuntsok Choeling kloster i India tidligere i år. Foto: Tenzin Choejor/APVis mer

Dalai Lama trekker seg tilbake

Mediterer før norgesbesøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DHARAMSALA/OSLO (Dagbladet): Mens utenriksminister Børge Brende i dag i Stortinget måtte svare for påstander om pinlig snuoperasjon, og for å sette næringsinteresser foran menneskerettigheter, har sakens 79 år gamle hovedperson isolert seg - trolig på et kloster.

- Dalai Lama har nå trukket seg tilbake og er ikke tilgjengelig for noen, sier statsminister i Tibets eksilregjering, Dr. Lobsang Sangay til Dagbladet.

Han mener den norske regjeringens avvising av Dalai Lama er uventet trist og uheldig. Krever innlogging.

Meditasjon En slik tilbaketrekking, eller «retreat», som det betegnes som overfor Dagbladet, er en integrert del av tilværelsen som buddhistisk munk.

Det blir gjort for å finne tilbake til seg selv, for bønn, refleksjon og meditasjon.

En buddhistisk munk kan gjøre dette enten alene eller sammen med andre. Det kan gjøres i stillhet eller i samtale med andre.

I den tibetanske formen for buddhisme er det også vanlig å trekke seg tilbake i mørket.

Under en prssekonferanse i Bejing i dag gjorde en talsmann narr av Dalai Lamas religiøse rolle. Han ble bedt om å gjøre akkurat det han nå trolig gjør.

- Hvis Dalai Lama er, som han sier, en enkel religiøs person, burde han slappe av i et tempel, og ikke reise her og der og involvere seg internasjonalt i å splitte Kina og skade den etniske enheten, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Qin Gang.

Fredspris Dalai Lamas neste offisielle programpost er en reise til Riga i Latvia 5. og 6. mai. Derfra reiser han videre til Oslo 7. mai. Besøket er til minne om Nobels fredspris, som den kinesiske dissidenten mottok for 25 år siden.

Dalai Lama avsluttet for få dager siden et besøk i Japan som ble avsluttet med et møte med vel 100 personer fra Kina, Taiwan, Hongkong og Macao.

På møtet kommenterte Dalai Lama blant annet påstandene om at han står for løsrivelse og splittelse.

- Siden 1973 har vi bestemt at vi ikke følger den linjen. Direkte kontakt med Kina begynte i 1979, og vi hadde allerede tatt vårt standpunkt. Det vi ber om er gjennomføring av ordninger som allerede er anerkjent i Kinas grunnlov. Tilhengerne av en hard linje bruker uttrykket «Stor-Tibet», men tibetanske områder, prefekturer og fylker med felles språk og kultur er allerede anerkjent. Vi ønsker dette innfridd på likeverdig basis, sa den tibetanske åndelige lederen