Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dalai Lama vil sabotere OL

Men også gift-lufta kan sabotere Kina-OL i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tibets åndelige leder Dalai Lama står bak opptøyene og den voldelige uroen i området, og tilhengerne hans prøver å sabotere Beijing-OL, mener Kinas statsminister Wen Jiabao.

- Det er rikelig med fakta og bevis som dokumenterer at denne hendelsen ble organisert, planlagt og satt i gang av Dalai-klikken. Dette har avslørt de gjentatte påstandene fra Dalai-klikken om at den ikke er ute etter selvstendighet, men fredelig dialog, sa Wen til pressen etter avslutningen av den kinesiske folkekongressen tirsdag.

Kinesiske myndigheter beskyldes for brutal maktbruk mot demonstrantene i Lhasa, men Wen hevder de kinesiske styrkene var «ekstremt tilbakeholdne» i aksjonen mot demonstrantene.

Han mener demonstrantene bruker aksjonene til å sabotere Beijing-OL i august for å oppnå målet sitt om selvstendighet. Samtidig sier leder Jacques Rogge i Den internasjonale olympiske komité (IOK) at ingen land har tatt til orde for å boikotte Beijing-OL på grunn av kinesernes politikk i Tibet.
- Løgn 
Wen avviser videre Dalai Lamas beskyldninger om at Kina står bak et kulturelt folkemord i Tibet, som «gjennomført løgn».

- Voldelige bråkmakere drepte uskyldige mennesker og brukte ekstremt hardhendt fremgangsmåte. Dette undergravde den normale sosiale ordenen i Lhasa, sa Wen om demonstrasjonene og oppstanden som preget Tibets hovedstad Lhasa i helgen.

Dalai Lama, som flyktet i eksil i India i 1959, avviser kinesernes anklager om at han har oppfordret til opptøyene.

- Dette er grunnløse beskyldninger, sier talsperson Tenzin Taklha for Dalai Lama.

- Det begynte som en eller to hendelser. Og på grunn av teknologien, på grunn av jungeltelegrafen, spredte det seg raskt. Dette skjedde veldig spontant, sier Taklha.


Mange drept 

Det offisielle tallet på døde etter helgens opptøyer er 13, og ifølge kinesiske myndigheter er det demonstrantene selv som er ansvarlige.

Den tibetanske eksilforsamlingen, som holder til i Dharamsala i India, avviser påstanden fra Kina og hevder at flere hundre tibetanere er drept som følge av kinesisk politis harde inngripen mot aksjonistene. De store demonstrasjonene mot Kinas styre i Tibet startet 10. mars.


Sensur
Presseorganisasjoner fordømmer Kinas forsøk på å hindre internasjonal presse i å dekke opptøyene i Tibet og sier Kina bryter løftene om mer åpenhet i forbindelse med OL.
TÅKEFYRSTE: Kinas statsminister Wen Jiabao taler til folket via en stor skjerm i Beijing i natt norsk tid. Den kraftige luftforurensingen er godt synlig. Foto: Ng Han Guan/AP
TÅKEFYRSTE: Kinas statsminister Wen Jiabao taler til folket via en stor skjerm i Beijing i natt norsk tid. Den kraftige luftforurensingen er godt synlig. Foto: Ng Han Guan/AP Vis mer

Den internasjonale presseorganisasjonen Reportere uten grenser sier utenlandske journalister er blitt hindret i å ta seg inn i Tibet og at det er innført streng sensur mot internettsider og også mot kinesisk presse.

Den kinesiske statsministeren sa tirsdag at det kan bli aktuelt å slippe inn utenlandske journalister i området, men ville ikke si når dette kan skje.

(NTB)

<B>MANGE DØDE: Tibetanere går forbi flere lik og donerer penger til og ber for de drepte etter en demonstrasjon i byen Aba. Bildet kommer fra <a href="http://www.tchrd.org/">Det tibetanske senter for menneskerettigheter</a>.
KINA HJELPER TIL?: I dette bildet som er sluppet av et statlig kineiske byrå, rydder soldater opp etter sammenstøtene mellom demonstranter og politi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media