Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dalai Lama vurderer å gå av

Frykter situasjonen i Tibet kommer ut av kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tibets åndelige eksilleder Dalai Lama varsler at han vil gå av hvis situasjonen i Tibet kommer ut av kontroll.

Den kjente buddhistlederen og fredsprisvinneren kjemper for en fredelig løsning i Tibet, men nå anklages han av kinesiske myndigheter for å ha startet et voldelig opprør blant tibetanere.

- Hvis ting kommer ut av kontroll, så er min eneste mulighet å gå av fullt og helt, sa Dalai Lama på en pressekonferanse i den indiske byen Dharamsala i dag, ifølge AP.

Byen har vært Dalai Lamas base siden han måtte forlate Tibet for 49 år siden.

Flere titalls drepte

Demonstrasjonene i Lhasa begynte fredelig 10. mars, under en markering av opprøret mot det kinesiske styret i 1959. Men demonstrasjonene utviklet seg til voldelige opptøyer i gatene. Kinesiske myndigheter sier 16 personer er drept så langt, mens den tibetanske

eksilregjeringen sier dødstallet er minst 80.

Kinas regjering har anklagd Dalai Lama for å stå bak opptøyene, men dette avviser han, og han ber om en fredelig sameksistens mellom Kina og Tibet.

- Denne bevegelsen er utenfor vår kontroll, sa Dalai Lama og fastslo at han ikke er i en stilling der han kan fortelle tibetanere hva de skal gjøre og ikke gjøre. Vold er galt. Vi bør ikke utvikle antikinesiske følelser. Vi må leve sammen side ved side. Uavhengighet er utelukket, fortsatte han.

Mangler selvinnsikt

Menneskerettsforkjempere reagerer skarpt på at Kinas statsminister Wen Jiabao anklager Dalai Lama for å oppmuntre til voldelige protester i Tibet for slik å ødelegge for sommerens OL i Beijing, skriver NTB.

- Det er for lett å forklare uroen med en slags dyp og mørk konspirasjon som skal være ledet av Dalai Lama. En viss grad av selvinnsikt i Beijing vil være på sin plass for å forstå hvorfor tibetanerne føler seg så undertrykt av Kinas restriktive politikk, sier Kenneth Roth, leder for Human Rights Watch.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media