Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordbrukskrisa:

Dale: - Vi kommer til kort

Bønder i hele Sør-Norge står i en krisesituasjon etter måneder med tørke. Foreløpig har regjeringen verken friske penger eller nye konkrete tiltak å legge på bordet.

TØRKE: Fraværet av regn har skapt krisetilstander i det norske landbruket. For melkebonde Jon Herman Wold-Hansen er det tungt å se at én sesong truer hele livsverket. Samtidig ber landbruks- og matminister Jon Georg Dale bøndene om å samarbeide for å komme seg gjennom krisa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / RE I VESTFOLD (Dagbladet): Ekstrem tørke har rammet jordbruket i store deler av landet. Torsdag besøkte landbruksminister Jon Georg Dale en av de tørkerammede bøndene i Vestfold. Men han hadde lite med seg annet nytt enn sympati.

- Ingenting vokser uten regn. Det er krevende for en politiker å erkjenne at en kommer til kort, men det gjør vi i denne situasjonen. Det er forsmedelig, sier Dale til Dagbladet, og fortsetter:

- Det aller viktigste nå er at bøndene samarbeider og får høstet mest mulig avling.

På Søndre Rygg gård i Vestfold ligger forholdene til rette for en maksimal utnytting av ressursene. Bonden Jon Herman Wold-Hansen driver både med kornåker og melkekyr. Da fôravlingen sviktet, kunne han slå kornåkeren til fôr i stedet.

Likevel er det ikke nok.

300 tonn for lite

- Jeg mangler fremdeles rundt 300 tonn grovfôr for å fôre dyra over vinteren, sier Wold-Hansen til Dagbladet.

Kun 50 prosent av den første avlingen i år kunne brukes. Den andre innhøstinga blir det ingenting av. Det har rett og slett ikke kommet opp av bakken igjen, så der er ingenting å slå.

Etter å ha tatt både sin egen kornåker, og naboens, har han femdeles bare to tredjedeler av fôret som skal til for å berge buskapen på 120 melkekyr over vinteren.

TØRKE: Bonde Jon Herman Wold-Hansen har ofret kornåkeren for å fôre dyra. Foto: Nicolai Delebekk.
TØRKE: Bonde Jon Herman Wold-Hansen har ofret kornåkeren for å fôre dyra. Foto: Nicolai Delebekk. Vis mer

Wold-Hansen understreker at situasjonen trolig er langt verre for bønder i områder hvor det ikke finnes kornåkere i nærheten, og fôret må kjøres fra langt unna.

- Vi skal klare oss. Jeg går med tap på kornproduksjonen i år, men det er viktigere å berge dyra. Det tar flere år å fostre opp nye melkekyr hvis man først slakter dem. Jeg regner med å måtte slakte noe, men da gjør jeg det ved å rangere ut de eldste dyrene litt tidligere enn planlagt, sier han.

Bonde: - Jorda er tørr som aske

Nabobonden Hans Edvard Torp, som også er leder for kornutvalget i Norges Bondelag, er bekymret for om det blir nok såkorn til neste år hvis situasjonen fortsetter. Selv om han har slått ned havren for å avhjelpe fôrsituasjonen hos naboen, kan han fremdeles ikke så på nytt.

- Det kan ikke sås noe mer før det kommer regn. Jorda er så tørr som aske, sier Torp til Dagbladet.

TØRKE: På grunn av tørke og matmangel må sauebonde Mona Solberg slakte over halvparten av sauene sine. - Det er helt jævlig, jeg føler meg som en bøddel, forteller hun til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Et av tiltakene regjeringen allerede har satt i verk, er at kornbønder som tar en dårlig avling til dyrefôr i stedet for mat, ikke skal miste arealtilskuddet for korn som normalt. For Torp ble det lettere å ta beslutningen om å hjelpe naboen, men et økonomisk tap blir det uansett.

- Når man planlegger å produsere korn til mat, så legger man inn en del innsatsfaktorer fra tidlig på våren. Dette er en investering man ikke får igjen når avlingen svikter, sånn som nå, sier Torp.

Kan koste 200 millioner kroner

Torsdag gikk Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag ut med at det trengs en krisepakke for at bøndene skal klare seg gjennom tørkeperioden.

- Situasjonen spisser seg kraftig til med de værutsiktene som er framover. Med fortsatt mangel på nedbør blir vekstsesongen etterhvert for kort, sier Lars Petter Bartnes, leder av Norges Bondelag, til Dagbladet.

Landbruksminister Dale holder imidlertid fast på at det ikke er aktuelt å legge nye penger på bordet for å løse krisa.

KRISE: Landbruksminister Jon Georg Dale på Søndre Rygg gård. Foto: Nicolai Delebekk.
KRISE: Landbruksminister Jon Georg Dale på Søndre Rygg gård. Foto: Nicolai Delebekk. Vis mer

- Nei, i utgangspunktet gjelder årets jordbruksavtale. Vi vet at kostnadene vil gå opp likevel. Avlingskadeerstatningen vil bli tre til fire ganger så dyr som vanlig, så dette vil koste staten, sier Dale.

- Hvor mye er det snakk om?

- Den foreløpige beregningen for avlingskadeerstatningen i år er på rundt 200 millioner kroner. Vi er også innstilt på å få til en rask saksbehandling av søknadene så ikke bøndene får en likviditetskrise på toppen av det hele. Det er et klart mål å unngå at dette skal ende i konkurser, sier Dale.

Mandag møter statsråden bondeorganisasjonene for å diskutere tiltak for å avhjelpe krisa.