Dalheim vil ikke betale tilbake stortingspensjonen

I dag kommer granskningsrapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Tidligere stortingsrepresentant Erik Dalheim (Ap) vil ikke betale tilbake de 1,3 millionene Riksrevisjonen mener han feilaktig har fått utbetalt gjennom Stortingets pensjonsordning.

Les også: Granskerne får se alt.

Han mener, uansett granskningsutvalgets dom, at han ikke har gjort noe galt.

- Jeg har handlet korrekt
- Jeg ser ingen grunn til at jeg skal betale tilbake pensjonen jeg har mottatt. Jeg har fra dag en av vært sikker på og overbevist om at jeg har opptrådt korrekt og at jeg har handlet riktig. Jeg vet ikke hva utvalget vil konkludere med, men jeg kjenner min egen sak og regelverket, sier Dalheim.

Da Dagbladet.no snakket med ham torsdag formiddag hadde han ikke sett rapporten, og visste heller ikke når han ville få se den.

I dag klokka tolv legger granskningsutvalget fram sin rapport for Stortingets president Thorbjørn Jagland. Spørsmålet er om Riksrevisjonens hadde rett da de i sommer konkluderte med at flere tidligere stortingsrepresentanter urettmessig skal ha fått utbetalt pensjon på til sammen 5,7 millioner.

Mandag ble det kjent at en av dem, Høyre-veteran og mangemillionær, Anders Talleraas, vil betale tilbake pensjonen om utvalget mener han feilaktig utbetalt pensjon.

Taus Berntsen
Overfor Dagbladet vil Ap-veteran og tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen ikke si om han vil betale tilbake pengene, dersom om granskningen gir Riksrevisjonen rett i at han har mottatt over 300?000 kroner for mye i pensjon.

- Jeg har bestemt meg for å si at jeg har ingen kommentarer til denne saken før den er lagt fram for Stortinget og Stortinget har sagt sitt. Jeg vet ikke hva som blir resultatet, sier han. Men flere andre av stortingspensjonistene som nå er gransket, lover å betale tilbake pensjonen, om det viser seg at de har fått penger de ikke skulle ha.

- Det er klart jeg skal gjøre opp for meg hvis det viser seg at jeg har gjort noe galt. Men foreløpig føler jeg ikke at jeg har gjort det, ut fra den informasjonen jeg fikk den gang, sier Magnus Stangeland.

Vil gjøre opp
Tidligere har statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) gjorde det klart at han vil gjøre opp for seg. Han tok i 2006 initiativ til å betale tilbake det han hadde fått for mye.

Nå sier også Hallgrim Berg at han vil gjøre det samme.

- Det er klart alle må gjøre opp for seg. Jeg føler, som tidligere sagt, at jeg ikke har gjort noe galt. Hvis jeg skal betale noe tilbake, må jeg ha gjort åpenbare feil, sier Hallgrim Berg.

Granksningsutvalgets leder Asbjørn Kjønstad overleverer rapporten på stortingspresident Torbjørn Jaglands kontor klokka 12.00 i dag.

Vil offentliggjøre
— Når vi får rapporten skal vi drøfte den i presidentskapet og deretter informere offentligheten. Mest mulig skal offentliggjøres, sier Torbjørn Jagland til NTB.
Han sier imidlertid at presidentskapet kan bli nødt til å holde enkelte ting tilbake av personvernhensyn. Utvalget har nemlig fått spesialinnsyn i personopplysninger hos ligningsmyndighetene og Nav.
Jagland forventer at alle sider av saken er grundig belyst i saken.
— Det er derfor vi ba utvalget gjøre jobben. Jeg forventer en uhildet gjennomgang, sier Jagland.

Dagbladet.no følger saken.

Stortingsrepresentant Erik Dalheim. Arbeiderpartiet.
Stortingsrepresentant Erik Dalheim. Arbeiderpartiet. Vis mer