Damenes valg

SV-leder Kristin Halvorsen er den ubestridte vinneren av årets valgkamp, mener norske PR-rådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 PR-byråer fra bransjeorganisasjonen Norske Informasjonsrådgivere (NIR) har felt sin dom over årets valgkamp. Konklusjonen fra juryleder Lars Erik Grønntun er klar: Dette var damenes aften.

- Damene har preget valgkampen, på godt og vondt. Kristin Halvorsen og Erna Solberg kommer på topp, Valgerd Svarstad Haugland på bunn, sier Grønntun.

SV og Høyre best

Sammen med en jury på fire andre PR-eksperter med fartstid i politikken har han tolket svarene fra 20 PR-byråer. Den omfattende undersøkelsen har vurdert valgkampen til og med partilederdebatten på NRK fredag kveld.

PR-rådgiverne har gitt karakterer til politikernes egen innsats, bruk av reklame og slagord, håndtering av media, evne til å sette dagsorden og totalinntrykk.

Her er PR-rådgivernes dom:

SV og Høyre har gjennomført den beste valgkampen. SV skårer høyest, Høyre kommer som nummer to. Deretter følger Frp og Ap, mens de gamle sentrumskameratene KrF, Senterpartiet og Venstre kommer dårligst ut.

Kristin Halvorsen blir rangert som nummer én på spørsmålet om hvilken enkeltperson som har gjort det best. Carl I. Hagen kommer på andreplass. Både Erna Solberg, Per-Kristian Foss og Børge Brende kommer bedre ut enn partilederen deres, Jan Petersen. Mens Valgerd Svarstad Haugland og statsminister Kjell Magne Bondevik kommer på jumboplass blant de viktigste politikerne. Både Jens Stoltenberg (Ap) og Åslaug Haga (Sp) kommer bedre ut enn partiene de leder.

Satset på spissen

- Det som er interessant med vinnerne er at de har hatt to forskjellige strategier. Høyre vinner en lagseier, mens SV vinner på «spissen» sin, Kristin Halvorsen. Jan Petersen har vært relativt utydelig, og de har valgt en bred strategi og satset på flere. Kristin Halvorsen har derimot vært i omtrent alle debattene, sier Grønntun.

Selv om SV rotet seg bort i skoledebatten i begynnelsen, har partilederen tydeligvis tatt en passe dose tran på tampen, skal vi tro PR-rådgiverne. Også bråket om de hemmelige donorene til Oslo Høyre har stilnet.

- Valgvinnerne ser ut til å bli SV og Frp, mens Høyre holder stand, selv om Frp ikke har gjort noen glitrende valgkamp.

- Det har vært en litt kjedelig, uengasjerende valgkamp, legger han til.

KrF på bunnen

Grønntun er ikke i tvil om at Medhaug-saken har ødelagt mye for Kristelig Folkeparti. At begge de to frontfigurene kommer så dårlig ut i undersøkelsen, synes han er oppsiktsvekkende.

- Dette viser at KrF har et enormt lederproblem imagemessig. De hadde en svak strategi i utgangspunktet. Så ble det krisehåndtering gjennom hele valgkampen. Håndteringen av Medhaug-saken gjorde at de fikk et banesår som de bar med seg hele valgkampen. Verken partilederen eller statsministeren klarte å løfte dem ut av det, sier Grønntun.

SV-leder Kristin Halvorsen synes det er hyggelige resultater, men har fortsatt ikke roen i kroppen. Hun er ikke enig i at dette har vært et enkvinnesshow.

- Jeg er helt avhengig av at SV er et veldig godt lag. Det gir tryggheten som er helt avgjørende for meg, sier Halvorsen.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland innrømmer at det har vært en mer krevende valgkamp enn vanlig.

- Det har vært vanskelig å få fram politiske saker. Men vi skal evaluere alt dette etter valget.

Hun vil ikke gi all skyld til Medhaug-saken, selv om hun innrømmer at saken jo har forkludret mye i valgkampen.

MYE MØLLERS TRAN: Kristin Halvorsen ga alt i sin siste appell til velgerne på Karl Johan i Oslo i går. SV-lederen hadde tydeligvis tatt mange skjeer tran - men føler seg ikke trygg før velgerne har sagt sitt. Her sammen med sitt Oslo-håp, byrådslederkandidat Kari Pahle.