I MORGEST: Islendingen Már Gudnason tok dette bildet i 8-9-tida i dag morges fra Fjotshlid. Foto: Már Gudnason
I MORGEST: Islendingen Már Gudnason tok dette bildet i 8-9-tida i dag morges fra Fjotshlid. Foto: Már GudnasonVis mer

Dampskyen sto fire kilometer opp i lufta

Ny aktivitet i vulkanen ved isbreen Eyjafjallajøkull på Island. I morges klokka åtte var det økt aktivitet, men dabbet ut etter kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Aktiviteten etter gårsnattas vulkanutbrudd økte betydelig i morges klokka åtte. En dampsky sto fire kilometer opp fra sprekkdannelsen, forteller geolog Hjörleifs Sveinbjørnsson til Morgunbladid, mens avisa Visir.is anslår en høyde på åtte kilometer.

Et vitne beskrev situasjonen som om et svart skjær lå over Eyjafjallajökull. Men bare en halvtime etterpå virket det som at aktiviteten igjen hadde dabbet av.

Aktiviteten er igjen gått ned, forteller geologen Hjörleifur Sveinbjörnsson til nettstedet Iceland Review Online. I stedet for damp som stiger opp høres små pust eller blaff som slipper ut store mengder vulkansk aske i atmosfæren.

Etter vulkanutbruddet natt til søndag ble det sagt at sprekken i isbreen var rundt 500 meter lang.

Rett etter midnatt natt til i går gikk alarmen på Island om vulkanutbruddet ved isbreen Eyjafjallajøkull. Dette er vulkanens første utbrudd på 187 år og er et av de største på øya på flere år. Rundt 600 mennesker ble evakuert.

AKTIVITET: Dampskyen sto høyt i morgentimene på Island. Foto: Már Gudnason
AKTIVITET: Dampskyen sto høyt i morgentimene på Island. Foto: Már Gudnason Vis mer

Etter utbruddet frykter forskere at dette kan utløse et større og mer alvorlig vulkanutbrudd fra Katla - kjent for å være sagaøyas farligste vulkan. Katla ligger like øst for Eyafjellsjøkull og har vist tegn til uro den siste tida.

- Basert på tidligere vulkanutbrudd og historiske hendelser ved Katla er det stor sannsynlighet for at det vil komme et utbrudd i nærmeste framtid etter aktiviteten ved Eyjafjallajøkull, sier geofysiker Pall Einarsson ved Universitetet på Island til Dagbladet.

Katlas vulkankrater har en diameter på 10 kilometer og har et utbrudd med rundt 40 og 80 års mellomrom. Det siste utbruddet var i 1918, bortsett fra et mindre utbrudd i 1955.

Det er ikke mulig å forutse hvor lenge utbruddet vil vare, sier Einarsson og får støtte fra forskerkollega Magnus Tumi Gudmundsson, som sier til den islanske avisa Morgunbladid at utbruddet kan ende i morgen eller vare i ett til to år.

Her kan du se området på webkamera, og her kan du se Katla på webkamera.