SØRGER OVER DAN (37):  Utenfor synagogen har det i dag blitt lagt ned blomster til minne om Dan Uzan (37), som ble skutt og drept utenfor synagogen i natt. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet og Hørsholm 79ers
SØRGER OVER DAN (37): Utenfor synagogen har det i dag blitt lagt ned blomster til minne om Dan Uzan (37), som ble skutt og drept utenfor synagogen i natt. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet og Hørsholm 79ersVis mer

- Dan (37) var som en storebror for oss alle

Vennen forteller om sitt siste møte med Dan Uzan (37), noen timer før han ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Dan Uzan (37) sto i går vakt utenfor synagogen i Krystalgade, slik han ofte gjorde. Han var der alltid og passet på, og var et kjent fjes for alle som gikk i synagogen. Nå strømmer venner og kjente til for å minnes 37-åringen

- Han var en fantastisk mann, en fantastisk stor mann. Som en bjørn, som alltid ventet med en stor klem. Han passet på oss alle og var som en storebror for oss alle, sier David Hertig til Dagbladet.

Han kjente Dan fra synagogen og snakket med ham samme kveld som han ble drept.

Møttes samme kveld Dan (37) hadde i natt ansvaret for adgangskontrollen til synagogen under en konfirmasjon. Han beskrives som en stor mann, som var over to meter på sokkelesten, med brede skuldre.

SØRGER OVER VENNEN:  Sammen med flere venner var David Hertig i dag utenfor synagogen for å minnes sin avdøde venn Dan. Foto: Kristian Ridder-Nielsen  / Dagbladet
SØRGER OVER VENNEN: Sammen med flere venner var David Hertig i dag utenfor synagogen for å minnes sin avdøde venn Dan. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Han var alltid her. Han elsket å spøke med oss og vi sto alltid utenfor synagogen sammen og lo. Lo og lo til vi ikke kunne le mer, sier Hertig til Dagbladet.

Dans mor er dansk, mens faren var fra Israel. Dan bodde i Danmark hele sitt liv og var veldig aktiv i synagogen. Han etterlater seg ingen barn. Senest i går kveld sto Hertig her utenfor synagogen sammen med Dan.

- Jeg gikk forbi med min søster i går kveld og da stakk vi innom og snakket med Dan. Han lo og spøkte som han alltid gjorde. Vi sto der og snakket i 10 minutter, sier Hertig til Dagbladet.

- Var her for oss På vei hjem senere på kvelden, gikk de også forbi synagogen. Da var ikke Dan utenfor. De gikk videre nedover gata. Fem minutter senere åpnet gjerningsmannen ild mot Dan og de to politimennene utenfor synagogen.

- EN ENGEL TIL DEG:  - En engel til deg, Dan, står det på en av de mange brevene og beskjedene som er lagt ned utenfor synagogen i Krystallgade. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
- EN ENGEL TIL DEG: - En engel til deg, Dan, står det på en av de mange brevene og beskjedene som er lagt ned utenfor synagogen i Krystallgade. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Hadde ikke Dan vært inne en tur, akkurat da vi gikk forbi, så hadde vi nok stått der og snakket med ham da det skjedde, sier Hertig til Dagbladet.

- Han har alltid vært her for oss, helt siden vi var små, sier han.

Det var rundt 80 personer på innsiden da gjerningsmannen slo til mot synagogen. Dan (37) har det siste døgnet blitt hyllet som en helt. For hva hadde skjedd dersom gjerningsmannen hadde kommet seg forbi ham og de to politimennene?

- Jeg har nesten ikke ord for det. Vi er dypt berørte alle sammen. Det kunne ha utviklet seg til en massakre. Det er vårt verste mareritt, sier Dan Rosenberg Asmussen, formann i synagogen til Berlingske Tidende tidligere i dag.

- Kom til Israel Israels statsminister Benjamin Netanyahu oppfordrer nå, som han gjorde etter terrorangrepene i Paris, alle jøder til å komme til Israel.

- Israel er vårt hjem. Vi forbereder oss på å ta i mot masseinnvandring fra Europa, sa Netanyahu tidligere i dag.

Etter terrorangrepene i Paris sa flere jøder til Dagbladet at de var redde for å leve som jøder i Frankrike. Men jødiske ledere i København sier i dag til Dagbladet at de ikke er redde. De vil leve som de alltid har gjort. Og minnes de to døde etter terrorangrepet.

Minnes av basketballklubben Som en mann på over to meter, gjorde Dan seg godt som basketballspiller. Klubben Hørsholm 79ers skal i morgen spille kamp og minnes den avdøde lagkameraten.

- Vi synes det er forferdelig. Vi er i sjokk. Vi kan ikke forstå at det er ham, og så synes vi at det er urettferdig at det er akkurat ham. Er det noen som har plass til alle, var det Dan. Dan tenkte aldri først på seg selv men på folka rundt seg, sier Peter Dam i Hørsholm 79ers til Dagbladet.

Han har spilt basket med Dan og kjent ham i over 12 år.

- Han var en stor fyr, så det var ikke lett å komme forbi Dan. Men han hadde en fantastisk personlighet. Dan vil så absolutt bli savnet, sier Dam til Dagbladet.

LEGGER NED BLOMSTER:  Det blir stadig flere blomster utenfor synagogen i Krystalgade. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
LEGGER NED BLOMSTER: Det blir stadig flere blomster utenfor synagogen i Krystalgade. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer