Jaktulykker:

Dan (50) ble skutt under elgjakta

Skuddet som traff Dan Eriksson gikk rett gjennom kroppen hans. 50-åringen mener det var ren flaks at han overlevde da jaktkollegaen skjøt ham ved en feiltakelse.

JEGER: Det var dagen før nyttårsaften 2017 at Dan Eriksson ble truffet av skuddet som nesten tok livet av ham. Foto: Shara Lundin
JEGER: Det var dagen før nyttårsaften 2017 at Dan Eriksson ble truffet av skuddet som nesten tok livet av ham. Foto: Shara Lundin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg forsto umiddelbart at jeg var skutt. Jeg hørte smellet, og kroppen ble på et vis satt direkte i sjokk. Det gjorde vondt, men smertene var ikke ekstreme.

Dan Eriksson (50) tar oss med tilbake til den 30. desember 2017, til Uppsala i Sverige, og øyeblikket da en annen elgjeger hadde skutt ham ved en feiltakelse.

Eriksson var livredd for å bli skutt igjen. Hans første reaksjon ble derfor å flykte.

- Jeg forsøkte å løpe, men høyrebeinet mitt fungerte ikke, så etter sju meter havnet jeg i ei grøft. I en form for panikk havnet jeg der, sier han til Dagbladet.

Han sto på knærne og tittet opp. Han kunne ikke se elgjegeren som akkurat hadde skutt ham. Deretter så han ned på seg selv, og oppdaget at han blødde kraftig. Fortsatt visste han ikke hvor ille det var.

- Jeg ropte inn i jaktradioen at jeg var skutt, at de måtte ringe ambulanse og helikopter. Så forsøkte jeg å finne ut av hva som hadde skjedd.

- Jeg stakk hendene ned i buksa. Det var blod, avføring og tarm. Deretter oppdaget jeg inngangssåret i lysken, og innså at løpet var kjørt. Jeg kapitulerte med tankene «dette kommer ikke til å gå, jeg kan ikke klare dette».

VELDIG NÆRE: På elgjakt fikk jegeren en skikkelig overraskelse. Video: Sigvart Maurtvedt Vis mer

Ulykker i Norge

Både i Sverige og i Norge er høsten ensbetydende med jakt for mange. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) anslår at cirka 150 000 nordmenn årlig velger å ta skyteprøve for å kunne jakte.

Hvert år skjer det dessverre også ulykker i forbindelse med jakta.

Det forteller informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.

- Det skjer cirka to til tre mindre ulykker hvert år, mens et vådeskudd med døden til følge skjer cirka hvert tredje år, sier Farstad til Dagbladet.

Han forteller videre at det er i to ulike situasjoner at ulykkene inntreffer:

- Den første er når det flyr opp en fugl, og den som skyter ikke har kontroll på kameraten sin og treffer ham ved et uhell.

- Den andre situasjonen inntreffer når noen sitter på post, og tror det er en elg eller et rådyr som kommer, men så er det i stedet en jaktkamerat, fortsetter Farstad.

- HADDE FLAKS: Dan Eriksson sier at han klarer seg veldig bra i dag. Foto: Shara Lundin
- HADDE FLAKS: Dan Eriksson sier at han klarer seg veldig bra i dag. Foto: Shara Lundin Vis mer

Samling

Dan Eriksson ble offer for den siste varianten av jaktulykkene. Han ble skutt av en jaktkollega som mistok ham for å være et villsvin.

Eriksson var leder for jaktlaget, og hadde startet jakta denne desemberdagen med en samling der de blant annet gikk gjennom hvem som skulle sitte hvor i terrenget.

- Det gjorde vi alltid, slik at vi visste hvor vi hadde hverandre, forteller Eriksson.

Det tok ikke lang tid fra jegerne hadde funnet sine poster, til elgen viste seg. Via radioen ble det meldt om at fire elger hadde passert. Eriksson, som gikk med hund, bestemte seg for å spore dem.

- Jeg befant meg i et område det var vanskelig å ta seg fram i, så jeg valgte da i stedet å ta meg fram videre opp på en vei, og meldte ifra om det på radioen.

- Da jeg kom opp på veien så jeg at det satt en annen jeger der oppe. Han skulle ikke sitte der, og som hans leder måtte jeg gi ham beskjed om det. Jeg tok av meg capsen, vinket til ham, og gikk mot ham.

- Så skjøt han meg.

- Så han deg ikke?

- I ettertid har det framkommet at han hadde sett et villsvin passere der like før jeg kom. Han forventet derfor flere villsvin, og da jeg kom opp på veien så han bare at det kom en svart klump. I hans verden ble jeg et villsvin.

GIKK MED HUND: Eriksson pleier normalt å ha hundene løse under elgjakta, men hadde dem i line den dagen han ble skutt. Foto: Shara Lundin
GIKK MED HUND: Eriksson pleier normalt å ha hundene løse under elgjakta, men hadde dem i line den dagen han ble skutt. Foto: Shara Lundin Vis mer

Knyttneve og skohæl

Eriksson ble truffet i lysken. Kula gikk rett gjennom kroppen hans. Inngangssåret var 15 centimeter langt, og da Eriksson skjønte dette, kapitulerte han.

- Jeg klarer ikke beskrive hvordan det var. Det var en variant av det å slappe av, samtidig som jeg tenkte «hva skjer nå?».

Han lå der i grøfta og ventet på døden. Men så skjedde det noe.

- Etter en stund tikket det inn et overlevelsesinstinkt, forteller han.

- Jeg måtte gjøre noe, så jeg tok av meg skoen og presset skohælen mot utgangssåret, og samtidig presset jeg knyttneven på inngangssåret, sier han.

- På den måten fikk jeg litt stopp på blødningen. Det reddet livet mitt, fortsetter han.

Var alene

Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund sier at han får vondt i magen av å høre om jaktulykka til Dan Eriksson.

- Han har gjort det eneste riktige. Å kjøre en knyttneve inn i såret høres brutalt ut, men kan være det som er nødvendig for at man skal klare å stoppe en blødning, sier Farstad.

Dan Eriksson måtte imidlertid holde denne stillingen lenge. I en time lå han i grøfta før ambulansepersonellet til slutt fant ham, og periodevis lå han der helt alene fordi jaktkameratene løp for å komme ambulansen i møte og vise dem vei.

- For meg var det mye som var ekstremt og fælt den dagen, men det verste var da jeg var alene, sier Eriksson.

- EN DRØM: Kurt Are Boine Nikkinen var på elgjakt i Karasjok 6. oktober, da flere bjørner plutselig dukket opp. Se det spesielle møtet her. Video: Kurt Are Boine Nikkinen Vis mer

- Ekstrem flaks

Eter å ha blitt fraktet med ambulanse et stykke, ble han flydd videre med luftambulanse til sykehuset i Uppsala og akuttmottaket der.

Der ble det kjapt konstatert at skuddsåret hadde gått rett igjennom kroppen hans. Bekkenet hans hadde fått seks frakturer, lårmuskelen var skadet, og anus var skutt bort.

Han ble operert der og da, og har hatt mange operasjoner også etterpå.

- Jeg har hatt englevakt, en helt ekstrem flaks, sier Eriksson om at han i dag lever - og det så godt som normalt.

- I dag har jeg bare litt smerter og litt problemer med tarmen, men om man ser på de skadene jeg kom inn med, klarer jeg meg i det store og hele fantastisk bra i dag, sier han.

Han har også begynt å jakte igjen, men forteller at det ikke bare har vært enkelt.

- Jeg har jaktet hele mitt liv, og synes vi jegere trengs i skogen for dyrenes skyld. Og jeg jakter igjen nå, men jeg er fortsatt påvirket av hendelsen. Jeg ble skuddredd, sier han.

- Det har jeg jobbet hardt med å bli kvitt, og i dag er det håndterbart, tilføyer han.

SIKKERHET: Dan Eriksson mener jegere kan ha enda større fokus på sikkerhet under jakta. - Det er viktig at vi løfter sikkerhet opp som et betydelig tema i alle våre foreninger, sier han. Foto: Sarah Lundin
SIKKERHET: Dan Eriksson mener jegere kan ha enda større fokus på sikkerhet under jakta. - Det er viktig at vi løfter sikkerhet opp som et betydelig tema i alle våre foreninger, sier han. Foto: Sarah Lundin Vis mer

Jaktsikkerhet

Ulykken har også fått ham til å snakke høyt om og kjempe for at jaktsikkerheten i Sverige skal bli enda bedre.

- Jeg opplevde en dramatisk hendelse, og har reist rundt og snakket om det og beskrevet hva som har skjedd, sier 50-åringen og fortsetter:

- I Sverige har vi i dag en god jaktlederutdannelse og alle jegere må gjennom et jegerkurs, samt ta en eksamen og skyte opp. Vi er opptatt av høy sikkerhet under jakt, fordi det skjer mange ulykker i dette miljøet.

- Likevel synes jeg noen ganger at vi kan bli enda nøyere på dette. Vi jegere er ikke i en hvilken som helst kategori. Det er viktig at vi løfter sikkerhet opp som et betydelig tema i alle våre foreninger.

Han har stått fram med historien og budskapet i flere svenske medier, blant annet hos SVT nå i høst.

Rettssak

Mannen som skjøt Eriksson har erkjent straffskyld om å ha påført Eriksson alvorlig kroppsskade, men nektet i retten for tiltalens punkt om grov kroppsskade. Han ble i 2018 i Uppsala Tingrett dømt til 100 dagers samfunnstjeneste.

I retten fortalte mannen at han hadde blitt operert for grønn stær i forkant av hendelsen.

- Min klient var utrolig lei seg og ulykkelig over å alvorlig ha skadet en person på den måten, sier mannens forsvarer, advokat Martin Karlsson til Dagbladet.

I dommen fra 2018 framkommer det at klienten sto fast ved at han så en svart klump, og at han trodde det var et villsvin han skjøt. Her heter det også at mannen avfyrte skuddet som traff Eriksson på 275 meters avstand.

To millioner jaktvåpen

Både det bli skutt og å skyte en jaktkollega er en enormt traumatisk opplevelse, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Han forteller at det er registrert noen jaktulykker i Norge så langt i år, men ikke mange - og ingen dødsulykker.

- Det er et par som har blitt skutt foten; en seg selv, og en av en annen, men ingen dødelige, sier han.

Det er politiet som etterforsker disse saken, opplyser Farstad

Ifølge ham er cirka hver tiende nordmann oppført i jaktregisteret.

- Det tilsvarer litt over 500 000 nordmenn. Det er imidlertid ikke så mange som jakter hvert år, men potensielt kan 10 prosent av Norges befolkning gå på jakt nå. Jakt er viktig for mange i Norge, sier han.

- Hvor mange jaktvåpen er registrert her til lands?

- Vi tror det er litt i overkant av to millioner jaktvåpen i norske hjem. Det er en stor tetthet av våpen hos sivile. Samtidig er det svært strenge krav til oppbevaring av disse våpnene. Det må for eksempel være godkjent av politiet, og eieren av våpenet må ha plettfri vandel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer