Dan Børges store fest

Dan Børge Akerø er tilbake i NRK, og han forfører igjen: 1,2 millioner ser «Den store klassefesten» på lørdagskvelden. Det er 200 000 flere seere enn lottotrekningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg blir nok ikke kulturminister i denne regjeringen, nei.

Dan Børge Akerø sitter på Theatercaféen i Oslo og snakker med Hans-Wilhelm Steinfeld. På mobiltelefon. Fra Budapest. Dan Børge står litt fast, og da er det greit å ringe Hans-Wilhelm. Han husker det meste.

Dan Børge Akerø er blitt kalt åttitallshelt, forfører og mangemillionær.

- Åttitallshelt er ikke helt riktig. Jeg har gjort det bra på nittitallet også. Og jeg gjør det bra nå, sier Dan Børge. Ifølge ham selv har han tatt en stor risiko ved å forsøke seg på et comeback i beste sendetid på lørdagskvelden.

- Jeg må si jeg er ekstremt lettet over at det har gått så bra. Det er en kjemperisiko. Hver gang du gjør noe slikt, må du gjøre det på ramme alvor. Jeg var forberedt på å skulle tåle en trøkk, men jeg unner ikke dem som har gitt meg oppdraget, en nedtur, sier Dan Børge. Og oppdragsgiver er NRK. Tilbake i moderhuset, der han en gang startet fjernsynskarrieren, er han nå innleid som frilanser fra sitt eget selskap, DanPower.

Han har vært med på det meste, oppturer på åttitallet med «FreDan» og «LørDan», han ledet åpningsshowet til TV2 i 1992, også det en kjempesuksess. Siden gikk det nedover. «RiksDan» ble ingen suksess, og i 1996 ble han borte fra skjermen etter programmet «Takk skal du ha». Så ble det bobleselskap på børsen med Global Money Games, ingen suksess det heller, bortsett fra at Dan Børge selv kunne innkassere noen millioner kroner.

KANSKJE VAR DET UTDANNINGSMINISTER

han skulle blitt? Han snakker så varmt om læreryrket, vår nye «klasseforstander», at man skulle tro Jens Stoltenberg kunne ringe når som helst.

- Jeg synes det er moro å kunne hedre en lærer eller to. Det er show å kunne hylle dem litt på tv. I disse programmene kommer det jo fram hvor mye lærerne betyr for elevene, hvor mye de har å si for folks valg i livet, sier Dan Børge.

Men Jens Stoltenberg ringer ikke. Ingen av de fem telefonene Dan Børge får i løpet av en sein lunsj er fra Jens. Til gjengjeld har vår nye statsminister allerede takket ja til å komme med klassen sin i studio. Programmet blir sendt 2. påskedag. Motstander er Kristin Halvorsen og hennes gamle klassekamerater. Dan Børge vet ikke helt hvilke fag de skal opp i ennå, men forsikrer at han skal unngå temaet gasskraft.

- Alle deltakere har krav på å bli behandlet på en ordentlig måte. Jeg tror det er derfor programmet er blitt godt mottatt. Det har substans. Folk kjenner seg igjen. Det handler om kameratskap, felles opplevelser og felles forståelse av historien, sier Dan Børge.

Og man kan vel si at Kjell Magne Bondevik fikk skikkelig behandling da han møtte klassen til Wenche Myhre. Da det ble klart når gasskraftsaken skulle opp, ble programmet framskyndet. Bondevik skulle få delta mens han ennå var statsminister.

- Og når det gjelder Jens, er jeg ganske lei av at han stadig vekk må konfronteres med sitt eget utseende. Jeg synes ikke han er så pen, heller, sier Dan Børge.

HAN VAR BEST I GYM

da han gikk på folkeskolen.

- Også var jeg brukbar i sang og musikk. Hadde jeg fått et liv til og fått velge, måtte det ha blitt å være sanger. Jeg kastet bort tida på gymnaset. Tok realartium og skulle liksom være blant de tøffe gutta. Jeg burde heller ha valgt engelsklinja. Fysikk, matte og 150 tørre planter i et herbarium var ikke noe for meg, sier Dan Børge. Siden bar det inn på universitet hvor han studerte sosiologi i seks år før han hoppet av og reiste til Latin-Amerika. Reportasjer herfra brakte ham inn i NRK.

- Sosiologien førte meg inn i journalistikken, journalistikken inn i fjernsynet, fjernsynet inn i underholdning og gründeraktig virksomhet. I dag ser jeg mest nyheter på tv, men det er underholdning jeg driver med. Underholdning er en fem retters middag. Nyheter er som en hamburger, sier Dan Børge.

Han forsetter å snakke om lærernes vilkår, klassefester og gjester som koser seg. Og om Nils Arne Eggen som nesten spyttet i studiogulvet en time før opptak.

- Da Nils Arne fikk vite at taperklassen skulle på pizzarestaurant sa han: «Pizzarestaurant? Hva f... er det her? Det blir ikke aktuelt. Da tar jeg heller alle med på Grand.» Da skjønte jeg at vi ikke kunne gjøre så stor forskjell, det ble ikke noen pizzarestaurant.

Heldigvis kom Dan Børge på godfot med Eggen.

- Eneste forskjellen nå er at vinnerne får litt mer å drikke, sier Dan Børge.

- LÆRERYRKET ER VIKTIG.

Det er masse gode lærere som ikke får betalt. Og så dyrt som det er å etablere seg nå, må man jo nesten være lottomillionær for å ha råd til å jobbe som lærer og samtidig bo i Oslo, sier Dan Børge.

Selv bor han «i det engelske kvartal» på Fagerborg i Oslo med kona Mette (33). Nylig fikk de tvillinger. Til sammen har han fem barn, og han har vært gift tre ganger. Og han kjører Jaguar.

- He, he, det er en lyseblå en. En klassisk toseters 90-modell med en million hestekrefter. Hugh Hefner har maken!

- Den passer ikke helt som familiebil, kanskje?

- Jeg tenkte tvillingene kunne kjøre den når de ble store! Vi har en sånn flerbruksbil også. Jaguaren står inne om vinteren.

- Du har tjent en del penger. Hvordan er livet nå? Kan du jobbe mindre?

- Jeg har ikke tjent så mye som enkelte skal ha det til. Jeg er fortsatt den samme. Bor i det samme huset som jeg har bodd i i tretten år, har de samme vennene og koser meg på akkurat den samme Theatercaféen. Og jeg er ikke fristilt slik at jeg slipper å gjøre noe resten av livet. Jeg jobber selvfølgelig mindre nå, men livet er krevende og hektisk. Jeg har tre barn og en fantastisk kone på hjemmebane. Det er moro. Og jeg får en fin sommer i år, det blir lang ferie.

HVOR ER DAN BØRGE

om ti år?

- I NRK håper jeg. Hvis det finnes. Jeg har en horisont på noen år. Kanskje blir det en ny sesong med «Klassefesten», vi får se. Det er ikke jeg som bestemmer det. Ofte glemmer jeg at det ikke er jeg som bestemmer lenger, he, he.

BLID MED GOD GRUNN: Dan Børge Akerø gjør det sterkt med «Den store klassefesten» på NRK.