Dan Rather snakker ut

USAs mest kjente nyhetsanker snakker ut om skandalen rundt reportasjen om Bushs militærkarriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dan Rather har ledet CBS-nyhetene i 24 år og er en av USA mest kjente og respekterte journalister.

Men neste onsdag, på 24-årsdagen etter han overtok etter Walter Cronkite, leder han sin siste nyhetssending. Rather ble felt av bloggere etter det famøse tv-innslaget som stilte spørsmål ved president Bush sin militærkarriere. Reportasjen førte til at en tv-produsent fikk sparken og tre CBS-sjefer ble bedt om å slutte.

- Alltid i tankene mine

CBS-ansatte Rather var i går invitert til en annen meget kjent CBS-personlighet, Dave Letterman. Der ble Rather stilt en rekke spørsmål rundt tv-innslaget og den påfølgende granskingen.

- De er alltid i tankene mine, sa Rather om de fire sparkede til Letterman ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Men han ville ikke kommentere at CBS-sjefen Les Moonves sparket produsent Mary Maples som sto bak programmet, «60 Minutes Wednesday», sjefprodusent Josh Howard, hans visesjef Mary Murphy og senior visepresident Betsy West.

- Det er bak oss. Noen ganger må vi se fremover. Det vet du, du har jo hatt opp- og nedturer i karrieren, du har fått kritikk. Noen ganger er greit, andre ganger ikke. Men av og til må du godta at sjefene har sagt sitt. Det er sånn det er, fortalte Rather.

Felt av bloggere

GÅR AV: Dan Rather leder CBS-nyhetene for siste gang neste onsdag. Alle Foto: SCANPIX
GÅR AV: Dan Rather leder CBS-nyhetene for siste gang neste onsdag. Alle Foto: SCANPIX Vis mer

Det var 8. september i fjor at CBS rettet skytset mot president Bush, midt i valgkampen. Under tittelen «Nye spørsmål om Bushs militærtjeneste» ble presidenten beskyldt for ikke å følge ordre.

I dokumentene som skulle være fra Bush overordende i Nasjonalgarden kom det fram at Bush var blitt beordret til en medisinsk undersøkelse, noe han ikke gjorde. Hans overordnede Jerry Killian, som nå er død, skulle ha skrevet dokumentene. De slår også fast at Killian følte seg presset til å evaluere den unge Bush på en finere måte etter påtrykk fra hans far, George Bush senior.

En av hovedkildene var Bill Burketts dokumenter fra 1972 og 1973 som angivelig skulle bevise påstandene mot Bush.

Men noen timer etter innslaget var bloggerne sin tur til å rette skyts, denne gang mot CBS. De påpekte blant annet dokumentene så ut som de var skrevet med en datamaskin fra 90-tallet, og ikke en skrivemaskin fra tidlig 70-tall.

En uavhenging granskingsgruppe ble satt ned og de konkluderte i januar med at reportasjen ikke holdt mål.

Gikk av

Dan Rather annonserte sin avgang i november i fjor, og hevdet overfor New York Times at avgjørelsen ikke hadde noe med Bush-innslaget å gjøre.

- Rather stilte de riktige spørsmålene innledningsvis, men han gjorde de samme feilene som mange av sine kolleger, han var overentusiastisk og godtroende når det gjelder denne saken, sa CBS-sjef Leslie Moonves i forbindelse med at de fire CBS-sjefene måtte gå.

Uavhengig gransking Den uavhengige granskingskommisjonen besto av den tidligere republikanske statsadvokaten Dick Thornburgh og nyhetsbyrået APs pensjonerte toppsjef Louis Boccardi.

De slår fast at de ikke har funnet bevis på at det lå politiske motiver bak innslaget, men at tv-kanalens ønske om å være først på en ny sak om Bush var drivkraften.

Det slås fast at programmet hverken var rettferdig, nøyaktig eller i tråd med CBS\' standarder. De to skriver videre at de ikke endelig kan slå fast at dokumentene var falske, men at CBS ikke har klart å bevise at de er ekte. Kanalen hevdet derimot feilaktig at en ekspert hadde fastslått at de var ekte, mens alt han i virkeligheten hadde gjort var å gå god for en signatur.

Humor For Rather er de to viktigste konklusjonene nettopp at innslaget ikke var politisk og at det heller ikke er lagt fram bevis for at dokumentene var falske.

- De brukte fire måneder og millioner av dollar, men de klarte ikke å slå fast at dokumentene var falske.

Men ikke alt var alvor hos Dave Letterman i går, som takket Rather for alle gangene han hadde vært gjest på «The Late Show».

- Hvis det hjelper, så kan jeg også gå av, spøkte Letterman.

- Du trekker til deg penger, Dave, ikke gå av, svarte en lattermild Rather.

POPULÆRT:</B> David Letterman ledet det populære talkshowet «The Tonight Show».
SJEFEN:</B> Les Moonves er den mektige sjefen i CBS.