Daniel (31) husker 22 000 desimaler av PI

Og lærte seg islandsk på en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Britiske Daniel Tammet har diagnosen Savant-syndrom. En sjelden lidelse eller tilstand der personen utvikler nærmest overmenneskelige evner innen musikk, matematikk, kunst og spesielt hukommelse.

31-åringen kan åtte språk, men det er ikke bare ord som fester seg i Tammets hjerne. Han husker også tall som en supercomputer.

Ifølge en video publisert på amerikanske ABC News skal Tammet ha studert PI en gang og memorert 20 000 desimaler.

ABC News fulgte Tammet til Island hvor utfordringen var å lære seg sagaøyas språk på en uke. Etter endt studietid ser vi Tammet bli intervjuet på islandsk TV.  Uttalen er ikke helt som den skal, men han gjør seg tydelig forstått når han forteller programlederne hvor vakkert det islandske språket er.

Ifølge en artikkel på nettleksikonet Wikipedia, går det frem at man i dag ikke er sikre på hva som forårsaker Savant-syndromet. En teori går ut på at skader i venstre hjernehalvdel fører til at den høyre hjernehalvdelen blir overutviklet for å kompensere for skadene.

En av verdens fremste eksperter på savanter, Darold Treffert, mener Savant-syndromet kan peke mot ubrukte evner hos alle mennesker. Treffert ble brukt som konsulent på filmen Rain Man og mener savant syndromet gir et unikt innsyn i menneskehjernen.

- Før vi kan forklare savanter, kan vi ikke forklare oss selv, skriver Treffert i en artikkel på sine hjemmesider.