Daniel (49) hadde øret på armen

Kirurgen lot det vokse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):\'Wear your heart on your sleeve\' er et gammelt engelsk ordtak, men nå viser det seg altså at også andre kroppsdeler har god grobunn på folks underarmer.

Daniel Manzor Toledo fra Malmø hadde et øre som aldri riktig ville gro. Han brukte protese i flere år, men led stadig av infeksjoner fra titan-skruene som festet øreprotesen til hodet.

Oppsiktsvekkende

Nå har overlege Sven-Olof Wikstrøm ved universitetssykehuset i Malmø løst Daniels problemer, og løsningen var like genial som den var oppsiktsvekkende. Wikstrøm konstruerte et øre av ribbeinsdeler fra Daniel og lot det deretter vokse fram på hans underarm.

Med en god porsjon mikrokirurgi ble øret plassert der det hører hjemme, på høyresiden av Daniels hode. Den kompliserte operasjonen ble gjort for to uker siden, og øret har allerede begynt å vokse seg fast.

Daniel sier til svenske Expressen at han har begynt å få følelse i øret. Både nerver og blodkar ble transplantert fra armen, og framtiden ser lys ut for Daniel.

- Alt er ok. Jeg har mer verk i armen enn i øret, sier han.

Medisinsk nyvinning

OPPSIKTSVEKKENDE: Her, på venstre underarm, satt Daniels øre i to måneder før legene sydde det fast der det hørte hjemme. Foto: TV4
OPPSIKTSVEKKENDE: Her, på venstre underarm, satt Daniels øre i to måneder før legene sydde det fast der det hørte hjemme. Foto: TV4 Vis mer

Daniels operasjon er del av en medisinsk nyvinning i Sverige. Det er ikke uvanlig å gjøre liknende inngrep på pasienter som ikke har vært operert før. I vanlige tilfeller tar man ut et stykke brusk, former det, og setter det deretter rett inn i pasienten. Fordi Daniel i lengre tid hadde gått med protese, fantes det ikke nok hudvev til å gjennomføre en enkel operasjon.

Nå venter han bare på at øret skal vokse ordentlig fast. Deretter vil legene justere det.

- Når alt er i orden skal jeg ta meg en ordentlig ferie, sier Daniel til Expressen.

Ikke den eneste

Daniel Manzor Toledos er ikke den første spektakulære transplantasjonspasienten i år. I november fikk en fransk kvinne nytt ansikt etter å ha gått vansiret etter hundebitt i flere år. Også der ser operasjonen ut til å være vellykket, og kvinnen er ifølge ANB svært fornøyd med sitt nye ansikt.

FØR: Daniels øre, slik det så ut rett før operasjonen.
PÅ PLASS: Nå skal det bare vokse ordentlig til. Daniel har allerede følelse i det nye øret.