Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Daniel Balsam lever av å saksøke spammere

Sluttet i jobben sin for å føre korstog mot søppelpost.

 SØPPELKRIG:  Daniel Balsam så seg lei på alt søppelet han mottok på epostkontoen sin, og bestemte seg for å gjøre noe med det. Foto: AP Photo/Eric Risberg
SØPPELKRIG: Daniel Balsam så seg lei på alt søppelet han mottok på epostkontoen sin, og bestemte seg for å gjøre noe med det. Foto: AP Photo/Eric Risberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle irriterer seg vel over spammen som fyller opp epostkontoen med lovnader om større bryster, lengre penis eller evig kjærlighet fra russiske kvinner.

Daniel Balsam har imidlertid tatt irritasjonen et langt steg videre: Han saksøker avsenderne.

- Jeg føler jeg gjør en god opprydding på nettet, sier Balsam til nyhetsbyrået AP.

Sluttet i jobben For åtte år siden jobbet Daniel Balsam som markedsfører og mottok tydeligvis litt for mye søppelpost på epostkontoen sin. Så mye at han bestemte seg for å slutte i jobben, begynne å studere jus og trekke søppelet for retten.

- Mitt mål var - og er fortsatt - å øke spammernes utgifter. Kanskje det vil føre til at de slutter med falske emnefelt, og kanskje de vil tenke seg om før de spammer selv etter at avsenderen har bedt om å slippe å motta flere eposter. Hvis mange personer saksøker spammerne, vil det kanskje føre til en endring, skriver Daniel Balsam på nettsiden sin, Danhatespam.com.

Så langt har han vunnet om lag 40 mindre saker, og har brakt flere av dem inn for høyere rettsinstanser. De fleste har vært anklaget for villedende markedsføring.  Han saksøker selskap han mener bryter med Californias lovgivning når det gjelder søppelpost.

Dømt Loven forbyr blant annet selskaper fra å sende ut felles eposter som får mottaker til å tro at innholdet ikke er kommersielt, eller som tilbyr gratisprodukter som viser seg å koste penger på et eller annet vis. Lovgivningen krever også at brukerne får mulighet til å velge å ikke motta flere eposter fra avsenderne.

I november ble Various Inc dømt til å betale 4000 dollar etter å ha blitt saksøkt av Balsam. Various Inc er ansvarlige for en nettside med et «voksent» innhold, nemlig AdultFriendFinder.com.

Søksmålet var basert på fire identiske eposter sendt til fire forskjellige epostkontoer under emnet: «Hei. Mitt navn er Rebecca. Jeg elsker deg.»

Det er fjerde gang han har vunnet over Various Inc i retten.

Kritiseres Men hans advokatkolleger er ikke like fornøyd med jobben han gjør. De mener han forsøker å skvise penger ut av selskap som heller inngår forlik enn å ta sjansen på å måtte betale kostnadene ved en rettssak. Balsam har så langt hanket inn over én million dollar fra selskaper beskyldt for å ha sendt ulovlig spam.

- Det virker som om han forsøker å vri på ting for å få penger, sier Bennet Kelley, en forsvaradvokat som har liten forkjærlighet for Balsams praksis.

Flere selskap har også gått til motsøksmål mot Balsam. Men advokaten lar seg ikke stanse av verken kritikken eller søksmålene.

- Jeg føler meg komfortabel med det jeg gjør. Og jeg kommer ikke til å forsvinne, sier han.

Men så langt er hans seire i retten som dråper i havet å regne. Cisco Systems har beregnet at hele 200 milliarder søppelmailer sendes hver eneste dag - og utgjør om lag 90 prosent av all epost som blir sendt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!