Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Daniel krabbet gråtende og ubevæpnet mot politimannen. Så ble han skutt og drept

- Han hadde bare et sekund til å reagere.

POLITIDRAP: Politiet rykket ut til et hotell da de ble varslet om at noen pekte et våpen ut av vinduet. Konfrontasjonen er aggresiv, og ender med at Daniel Shaver blir skutt. Arizona, USA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble en 27 år gammel tidligere politimann frikjent etter å ha vært tiltalt for drapet på 26 år gamle Daniel Shaver.

Shaver ble skutt og drept i en hotellkoridor i Mesa utenfor Phoenix i Texas i januar i fjor, og nå har videoen fra politimannens kroppskamera blitt offentliggjort.

Den viser at en tydelig livredd Shaver gråtende krabber bortover korridoren etter ordre fra politimannen, og trygler ham om å ikke skyte.

Like før skuddene faller, kan man se at Shaver fører den ene armen bak ryggen sin. Den frikjente politimannen har forklart at han trodde Shaver strakk seg etter et våpen. Det skriver CBS News.

Ubevæpnet

Bakgrunnen for at politiet var på stedet var at de hadde fått en samtale om en person som siktet ut av et vindu med et våpen.

Det ble ikke funnet noen våpen på Shaver, men inne på hotellrommet hans fant politiet to luftgevær som 26-åringen brukte i sin jobb som skadedyrbekjemper.

Etterforskeren som hadde ansvaret for saken sa i retten at bevegelsen til Shaver kunne minne om noen som strakk seg etter et våpen. Han sa samtidig at det også kunne se ut som om Shaver forsøkte å trekke opp shortsen sin som hadde sklidd ned.

Det ble også lagt til at etterforskeren ikke kunne se noe som hindret politiet i å sette håndjern på mannen før situasjonen fikk fatalt utfall.

- Ville ikke skade

Den 27 år gamle politimannens forsvarer sa i retten at det ikke er noen vinnere i denne saken.

- Han var nødt til å ta en avgjørelse i en situasjon han er trent til å tro er noen som trekker et våpen, og han hadde bare et sekund på å reagere. Han ville ikke skade Shaver, men situasjonen slik den hadde blitt presentert for ham den kvelden, gjorde at han trodde han var i fare, sa Michael Piccarreta.

27-åringen selv har hele tiden sagt at han var 100 prosent overbevist om at Shaver var bevæpnet, og at han ville tatt den samme avgjørelsen igjen i den samme situasjonen.

Shavers enke var til stede i retten da dommen falt, men verken hun eller den avdøde mannens foreldre ville snakke med pressen da de forlot rettslokalene.

Dømt til 20 år

Samme dag som 27-åringen ble frikjent, ble en annen politimann dømt til 20 års fengsel for å ha skutt og drept Walter Scott i North Charleston. Det skriver NTB.

Drapet på Scott i april 2015 var en av de mest høyprofilerte skytehendelsene som involverte politi og minoriteter det året. Politimannen Michael Slager ble tiltalt for drap, men saken ble avsluttet som resultatløs i fjor.

Men i mai i år erkjente Slager å ha brukt overdreven makt under utføring av politiarbeidet, og torsdag kom en lokal dommer til at saken i virkeligheten dreide seg om overlagt drap.

Slager ble dømt til 20 års fengsel for å ha handlet med «ondskap og overlegg», i det han skjøt en ubevæpnet bilfører som stakk av, i ryggen. Politimannen avga falsk forklaring i retten, da han forsøkte å få det til å se ut som om den drepte hadde prøvd å bruke hans elektrosjokkvåpen.

Slager arrangerte drapsstedet med elektrovåpenet rett ved den drepte. Men hans handlinger ble filmet av et vitne. Bare tre dager etter at videoen ble sirkulert, ble Slager arrestert. Hendelsen utløst voldsomme demonstrasjoner blant svarte i Charleston.

909 drept i år

Washington Post skriver at så langt i år har 909 personer blitt skutt og drept av politiet i USA.

I 2016 ble 963 personer drept av politiet, mens det samme tallet i 2015 var 995.

Av de 909 som er drept så langt i år, er 866 menn.

434 av de som er drept i år var hvite, 210 svarte og 166 av latinamerikansk opprinnelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!