Daniella (1) har fått oppholds- tillatelse i Norge, men UNE vil ha henne ut av landet sammen med storesøster, mor og far

Foreslår at hun drar til Rwanda sammen med familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Augustin Karege giftet seg med Anontiathe Uwineza i Rwanda i 2002. Sammen har de døtrene Teta (3) og Daniella (1) som begge er født i Norge.

Karege hevder at han risikerer tortur og henrettelse dersom han blir sendt tilbake til Rwanda, men Utlendingsnemnda (UNE) er av en annen oppfatning. Han har akkurat mottatt et nytt avslag på sin asylsøknad.

I mars i år skrev Dagbladet om den absurde situasjonen familien har havnet i (krever innlogging). Pappa Augustin Karege skal sendes til hjemlandet Rwanda, mens mor Anontiathe Uwineza og eldstedatter Teta skal sendes til Kongo. Minstedatteren Daniella har fått innvilget politisk asyl i Norge.

Daniellas søknad ble behandlet etter at mor og søster hadde fått sine endelige avslag. Situasjonen i Kongo regnes ikke lenger som trygg, og veslejenta har derfor fått flyktningestatus og oppghold i Norge.

- Det er veldig vanskelig å forstå dette. At de ønsker å separere oss på denne måten er umenneskelig, uttalte pappa Karege til Dagbladet.

Nytt avslag - Jeg forventer at UNE vil se det absurde i at bare vesle Daniella i denne familien på fire skal få bli i Norge, sa advokat Victoria Holmen til Dagbladet i mars.

UNE  har meddelt at de vil se på omgjøringsbegjæringene for far, mor og storesøster i lys av at UDI har gitt vesle Daniella politisk asyl.

Pappa Karege har nå fått avslag på sin omgjøringsanmodning.

UNE slår fast at barnas beste og sterke menneskelige hensyn taler for at familien får bli i Norge, men konkluderer likevel med at Karege må ut av landet.

«Det foreligger samtidig innvandringsregulerende hensyn som med tyngde taler for at tillatelse likevel ikke bør gis», heter det i UNEs avslag.

UNE har ennå ikke behandlet omgjøringsanmodningene for mor og storesøster, men foreslår likevel i pappa Kareges avslag at både de to og lillesøster Daniella, som har lovlig opphold i Norge, kan slå følge med far til Rwanda, slik at familien kan forbli samlet.

«At datteren har fått flyktningestatus i Norge, innebærer ikke at hun har plikt til å oppholde seg i Norge», skriver UNE.

- Ikke vurdert bevisene Advokat Victoria Holmen mener at UNE ikke kan legitimere et avslag i denne saken basert på at innvandringsregulerende hensyn må gå foran hensynet til barnas beste.

Barnets beste skal være det primære hensyn i vurderingen av hvorvidt familien gis oppholdstillatelse i Norge, og det er kort og godt ingen mothensyn som taler for et annet resultat, hevder advokaten.

SPLITTES: Ekteparet Anontiathe Uwineza  og Augustin Karege skal sendes ut av landet. Hun til Kongo sammen med eldstedatteren Teta (3) og han til Rwanda. Yngstedatter Daniella (1) har fått politisk asyl og skal bli igjen alene i Norge, dersom gjeldende vedtak blir fulgt. Foto: Øistein Norum Monsen
SPLITTES: Ekteparet Anontiathe Uwineza og Augustin Karege skal sendes ut av landet. Hun til Kongo sammen med eldstedatteren Teta (3) og han til Rwanda. Yngstedatter Daniella (1) har fått politisk asyl og skal bli igjen alene i Norge, dersom gjeldende vedtak blir fulgt. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Slike mothensyn kan bare ha legitimitet der en asylsøker for eksempel nekter å medvirke til å avklare sin identitet eller har begått grov kriminalitet i Norge. Men heller ikke i disse tilfellene er spørsmålet om å la mothensynet fortrenge barnets beste opplagt. Denne familien har verken overtrådt utlendingsloven eller straffeloven og har ellers opptrådt helt korrekt etter det regelverket vi har. Dette er for øvrig den best dokumenterte asylsaken jeg noen sinne har hatt, sier Holmen til Dagbladet og utdyper:

- UNE har ikke villet vurdere forfølgelsesfaren. De vil ikke høre de vitnene som forteller hvor farlig det er for Karege å returnere til Rwanda. Holmen karakteriserer UNEs saksbehandling som «inkompetent og lite gjennomtenkt» og at det i denne saken etter hvert bare handler om prestisje.

- På likvideringsliste Augustin Karege har fortalt at han er tidligere soldat, og støtter Rwanda National Congress-bevegelsen i Rwanda. Han rømte fra hjemlandet til Norge i 2005, etter å ha blitt varslet av en nær venn som var generalmajor om at han sto på den militære etterretningstjenestens likvideringsliste i hjemlandet.

UNE har ikke villet avhøre denne generalmajoren.

Det finnes flere andre vitner som også kan bekrefte at Karege står på likvideringlista og at han risikerer tortur og henrettelse ved retur til Rwanda. UNE mener at også disse vitnene er uten relevans for deres vedtak i saken.

- Høyesterett har imidlertid besluttet at de påberopte vitnene er relevante for vurderingen av asylsøknaden, og har pålagt UNE å høre dem, noe UNE fremdeles ikke har gjort når de nå har vurdert saken på nytt. Oslo tingrett skal derfor behandle asylsaken til høsten hvor våre påberopte vitner skal føres for retten, sier Holmen.

- Spesiell sak Karege får bli i Norge i påvente av rettens behandling.

- Hvilke politiske føringer ligger til grunn for at «innvandringsregulerende hensyn» skal veie tyngre enn barnas beste og sterke menneskelige hensyn?
 
- UNE er pålagt å ta hensyn til barns beste, men samtidig kan det være andre hensyn som veier tyngre, slik som for eksempel innvandringsregulerende hensyn. Vi må foreta en helhetsvurdering av alle momenter i enkeltsakene vi behandler. Det er ikke slik at det ene alltid er viktigere enn det andre, sier seksjonssjef Are Mjanger i UNE.

- Hvor vanlig er det at UNE foreslår at en person med flyktningestatus skal forlate riket, slik det er foreslått for yngstedatter Daniella i dette vedtaket?
 
- Dette er en spesiell sak der barnets foreldre sier de er statsborgere av to ulike land. Det er sjelden vi har saker hvor ett barn i familien har flyktningstatus, men hvor andre i familien er statsborgere av eller har oppholdsrett i et land der barnet ikke vil risikere forfølgelse, sier Mjanger.

FLYKTNINGESTATUS: Daniella Rwamfizi Ineza (1) er den eneste av familien på fire som som har fått innvilget politisk asyl i Norge. Resten av familien skal kastes ut av landet. Foto: Øistein Norum Monsen
FLYKTNINGESTATUS: Daniella Rwamfizi Ineza (1) er den eneste av familien på fire som som har fått innvilget politisk asyl i Norge. Resten av familien skal kastes ut av landet. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer