Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danielsen måtte gå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åge Danielsen ble seint i går kveld avsatt som direktør for Rikshospitalet etter at styret hadde sittet sammen i over 12 timer. Styrets flertall mener helseforetaket er best tjent med at direktøren fratrer sin stilling. Begrunnelsen er at Danielsen har unnlatt å gi relevant informasjon om de økonomiske konsekvenser ved byggingen av det omstridte sykehotellet på Radiumhospitalet. Det lå i kortene at dersom styret ikke hadde gått inn for å sparke Danielsen, som hadde alle de ansattes tillit, ville Helse Sør Øst skiftet ut styret ved Rikshospitalet, og dermed hadde maktkampen mellom nivåene i Helse-Norge slått ut i full blomst.

Danielsens avgang understreker hvilket alvor helsemyndighetene legger i å få en styring med sykehusøkonomien. I Helse Sør Øst vedtok man i høst klare retningslinjer for investeringsbeslutninger for å kunne se investeringsbehovene i regionen under ett. Blant annet ble det bestemt at investeringer på over 10 millioner kroner skal godkjennes av regionen. Sykehotellet som Rikshospitalet satte i gang er et prosjekt på 125 millioner kroner. En slik overskridelse kunne ikke helseregionens ledelse la passere uten at det fikk konsekvenser.

I denne saken er det likevel ingen som har noen som helst grunn til å triumfere. Rikshospitalets prosjekt er isolert sett fornuftig, og helseforetakets styre har vedtatt å søke om at det blir fullført. Et sykehotell vil, om det noen gang blir en realitet, bidra til å redusere sykehusets kostnader og være en god løsning for pasienter og pårørende. Dessuten kan det oppstå et vakuum etter Danielsen. Han har vært direktør i ni år og er en erfaren og respektert sykehusleder. Hans avgang kommer på et tidspunkt da mange er frustrert over sykehusenes styringssystem, og forståelsen for nedskjæringer og kutt er liten i befolkningen. Danielsens etterfølger vil komme hodestups inn i en omstillingsprosess som krever engasjement og vilje fra alle involverte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media