Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexdokker

Danmark åpner sitt første sexdokkebordell

«Stedet hvor damene ikke sier nei».

SEXDOKKE: Utenfor Aarhus i Danmark åpnet landets første sexdokkebordell onsdag. Foto: Christine Vestergaard / TV 2 Østjylland
SEXDOKKE: Utenfor Aarhus i Danmark åpnet landets første sexdokkebordell onsdag. Foto: Christine Vestergaard / TV 2 Østjylland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Aarhus-forstanden Viby i Danmark kan du nå betale for å ha sex med en plastdokke.

Onsdag åpnet landets første sexdokkebordell dørene, og på nettsidene presenterer de kontroversielle innsalg som: der «drømmer blir virkelighet» og at det er «stedet hvor damene ikke sier nei», skriver danske TV 2 Østjylland.

Eieren av bordellet ønsker ikke å stå fram med fullt navn overfor TV-kanalen, men går under sitt mellomnavn Odin. Han sier at bordellet er et alternativ til menneskelige prostituerte.

UTSTYRT ROM: Dette er et av rommene som møter kundene på Vibys første sexdokkebordell. Foto: TV 2 Østjylland
UTSTYRT ROM: Dette er et av rommene som møter kundene på Vibys første sexdokkebordell. Foto: TV 2 Østjylland Vis mer

- Det finnes mange prostituerte som blir tvunget inn i sexbransjen, og de nyter ikke arbeidet sitt. De gir kunden en kald opplevelse, og her tilbyr vi et alternativ med mulighet for å få tilfredsstilt sine lyster, sier Odin.

BARNESTØRRELSE: Her er øyeblikket da tollerne oppdager sexdokkene i barnestørrelse på Gardermoen. Klippet er fra TV-serien «OSL 24-7» som hadde premiere på Viasat 4, mandag 6. mars. Video: Viasat 4 Vis mer Vis mer

- Positivt til samfunnet

Da det ble åpnet et sexdokkebordell i Barcelona i fjor, skapte det store overskrifter over hele verden. Huffington Post kalte bordellet en «Westworld»-verden (HBO-serien der dukker spiller levende mennesker). Ifølge TV 2 Østjylland finnes det også slike bordeller i Tyskland.

På spørsmål om bordellet er laget for å omgå sexkjøploven, svarer bordelleieren følgende:

- Vi prøver ikke å unngå loven. I stedet vil jeg faktisk si at hvis vi kan forhindre menneskehandel og prostitusjon, så har vi bidratt til noe positivt til samfunnet, mener han.

Lite forskning

I fjor var det en debatt her til lands om hvorvidt barnesexdokker kan øke risikoen for overgrep eller om det forhindrer overgrep. I fjor sa tollvesenet at de hadde gjort mange beslag og det er menn mellom 18 og 60 som bestiller slike.

FØRSTE I NORDEN: Etter alt å dømme, er sexdokkebordellet i Danmark det første i Norden. Foto: Christine Vestergaard / TV 2 Østjylland
FØRSTE I NORDEN: Etter alt å dømme, er sexdokkebordellet i Danmark det første i Norden. Foto: Christine Vestergaard / TV 2 Østjylland Vis mer

Eieren ved bordellet i Danmark sier at deres laveste dokke er 148 cm, åtte cm over det EU setter som grense, skriver danske TV 2. Han understreker at de ikke har intensjoner om å bidra til at pedofile får utløp for sine fantasier.

Psykologspesialist Pål Grøndahl sier at man vet for lite om hvordan man blir påvirket av å ha sex med dokker og konsekvensene rundt dette.

- Dersom vi kommer til å høre om at en person har begått seksuallovbrudd og det kommer fram at vedkommende har vært på et sånt bordell, kan man være sikker på at noen trekker en sammenheng mellom bordellet og overgrepet, men så enkelt er det ikke, sier Grøndahl.

Grøndahl sier at man ikke har forsket nok på temaet til å vise en sammenheng mellom å ha sex med dokker og seinere overgrep. Han viser til sexbarnedokke-debatten, som han mener var en polariserende debatt med lite kunnskap.

- Vi vet rett og slett ikke om personer som vil benytte seg av slike silikondokker etter hvert blir misfornøyde, synes de mangler noe og går videre og forgriper seg på et menneske. Debatten i fjor dreide seg om barn. Nå er det ikke ulovlig å ha seksuell samkvem med en jevnaldrende voksen. Spørsmålet her er hva brukerne av et slikt bordell er ute etter, sier Grøndahl.

Mer brutal sex

Psykolog og seksjonssjef ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Svein Øverland, understreker i likhet med Pål Grøndahl at det ikke finnes forskning på feltet.

Øverland tror likevel at sex med en dokke vil gjøres annerledes enn med et menneske.

Psykologen viser blant annet til «Coolidge-effekten».

- Fenomenet viser blant annet at når vi får tilgang på seksuelle eller pornografiske materialer, vil vi ha mer. Min kritikk mot barnesexdokker er at jeg ikke tror det hindrer overgrep, men heller tvert imot, sier Øverland og fortsetter:

- Når det gjelder voksne menn som har sex med dokker, vil man kunne tro at man også vil utsette dokken for en annen type sex enn sammen med et menneske. Jeg er ikke så bekymret, men for en sårbar gruppe kan det å ha sex med en dokke utføres på ekstremt vis, noe som gjør at de seinere har lyst til å gjøre det samme med et menneske.

Psykologen tror at de aller fleste som kjøper dokkesex, stort sett er de samme personene som oppsøker vanlige bordeller, eller menn som føler en skam ved å oppsøke vanlige bordeller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!