Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmark avlyser møte med Tyrkias statsminister

Statsminister Lars Løkke Rasmussen utsetter planlagt møte.

FORRIGE: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og tyrkias statsminister Binali Yildirim møttes i Tyrkia i desember. Nå er møtet mellom de to som var planlagt i København, avlyst. Foto: Adem Altan/AFP
FORRIGE: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og tyrkias statsminister Binali Yildirim møttes i Tyrkia i desember. Nå er møtet mellom de to som var planlagt i København, avlyst. Foto: Adem Altan/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske statsministeren sier han gjerne skulle møtt Tyrkias statsminister Binali Yildirim i København.

- Men med de aktuelle tyrkiske utfall mot Holland kan møtet ikke ses løsrevet fra dette. Jeg har derfor foreslått for min tyrkiske kollega at vårt møte utsettes, sier statsministeren, i følge Ekstrabladet.

I en pressemelding viser han til den tilspissede konflikten mellom Tyrkia på den ene siden og Tyskland og Nederland på den andre. Møtet mellom de to statsministrene var planlagt i København 19. og 20. mars.

Over helgen har det utviklet seg en krass diplomatisk konflikt mellom Tyrkia og Nederland da førstnevnte ble nektet å avholde politiske møter for tyrkere bosatt i Nederland. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan svarte med å kalle nederlenderne for «nazi-levninger» og «fascister», og nekte Nederlands ambassadør tilbakereise til Tyrkia.

Ordkrig

Tyrkia er for tiden i hissig ordkrig med en rekke europeiske land, senest Nederland, som har nektet tyrkiske ministere å holde politiske møter i forkant av den kommende folkeavstemningen om grunnlovsendringer i Tyrkia.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu ble lørdag nektet landingstillatelse i Nederland, og landets familieminister Fatma Betul Sayin Kaya ble stanset på grensa da hun forsøkte å ta seg inn med bil.

Tyskland har også nektet tyrkiske statsråder å holde møter, og det samme har flere andre europeiske land.

På turné

Som Dagbladet har meldt i dag er det tidligere parlamentsmedlemmet Cuma Icten nå i Norge for å ha samtaler med eksil-tyrkere her. I følge de som organiserer møtene til Icten er det naturlig at den kommende folkeavstemmingen vil bli diskutert.

Flere tyrkiske topp-politikere gjennomfører eller planlegger besøk over hele Europa for å holde valgmøter i forkant av en folkeavstemming 16. april.

Da legges grunnlovsendringer fram for folket som vil gi president Erdogan betydelig utvidede fullmakter.

- De tyrkiske karrateristikkene av vestlige demokratier og utfallene mot Holland betyr at et møte nå vil tolkes som at Danmark ikke er så bekymret for utviklingen i Tyrkia. Det er absolutt ikke tilfelle, sier Rasmussen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media