FORRIGE: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og tyrkias statsminister Binali Yildirim møttes i Tyrkia i desember. Nå er møtet mellom de to som var planlagt i København, avlyst. Foto: Adem Altan/AFP
FORRIGE: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og tyrkias statsminister Binali Yildirim møttes i Tyrkia i desember. Nå er møtet mellom de to som var planlagt i København, avlyst. Foto: Adem Altan/AFPVis mer

Danmark avlyser møte med Tyrkias statsminister

Statsminister Lars Løkke Rasmussen utsetter planlagt møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske statsministeren sier han gjerne skulle møtt Tyrkias statsminister Binali Yildirim i København.

- Men med de aktuelle tyrkiske utfall mot Holland kan møtet ikke ses løsrevet fra dette. Jeg har derfor foreslått for min tyrkiske kollega at vårt møte utsettes, sier statsministeren, i følge Ekstrabladet.

I en pressemelding viser han til den tilspissede konflikten mellom Tyrkia på den ene siden og Tyskland og Nederland på den andre. Møtet mellom de to statsministrene var planlagt i København 19. og 20. mars.

Over helgen har det utviklet seg en krass diplomatisk konflikt mellom Tyrkia og Nederland da førstnevnte ble nektet å avholde politiske møter for tyrkere bosatt i Nederland. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan svarte med å kalle nederlenderne for «nazi-levninger» og «fascister», og nekte Nederlands ambassadør tilbakereise til Tyrkia.

Ordkrig

Tyrkia er for tiden i hissig ordkrig med en rekke europeiske land, senest Nederland, som har nektet tyrkiske ministere å holde politiske møter i forkant av den kommende folkeavstemningen om grunnlovsendringer i Tyrkia.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu ble lørdag nektet landingstillatelse i Nederland, og landets familieminister Fatma Betul Sayin Kaya ble stanset på grensa da hun forsøkte å ta seg inn med bil.

Tyskland har også nektet tyrkiske statsråder å holde møter, og det samme har flere andre europeiske land.

På turné

Som Dagbladet har meldt i dag er det tidligere parlamentsmedlemmet Cuma Icten nå i Norge for å ha samtaler med eksil-tyrkere her. I følge de som organiserer møtene til Icten er det naturlig at den kommende folkeavstemmingen vil bli diskutert.

Flere tyrkiske topp-politikere gjennomfører eller planlegger besøk over hele Europa for å holde valgmøter i forkant av en folkeavstemming 16. april.

Da legges grunnlovsendringer fram for folket som vil gi president Erdogan betydelig utvidede fullmakter.

- De tyrkiske karrateristikkene av vestlige demokratier og utfallene mot Holland betyr at et møte nå vil tolkes som at Danmark ikke er så bekymret for utviklingen i Tyrkia. Det er absolutt ikke tilfelle, sier Rasmussen.