- Danmark avlyttet FN- og Nato-allierte

- Hvis det er vilt på markene, jakter vi det.

AVLYTTET: Danskene skal blant annet ha avlyttet kommunikasjonen mellom FNs øverstkommanderende i Jugoslavia, britiske Michael Rose, og den bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic, som nå er tiltalt for omfattende krigsforbrytelser. Foto: Dragan Filipovic / AP Photo / NTB scanpix
AVLYTTET: Danskene skal blant annet ha avlyttet kommunikasjonen mellom FNs øverstkommanderende i Jugoslavia, britiske Michael Rose, og den bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic, som nå er tiltalt for omfattende krigsforbrytelser. Foto: Dragan Filipovic / AP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske etterretningstjenesten avlyttet allierte i Nato og FN under krigen i Bosnia, ifølge den danske avisa Berlingske Tidende (BT), som har fått tak i hemmelighetsstemplede detaljer om danske etterretningsoperasjoner.

Det var i forbindelse med en parlamentarisk kommisjon som gransker Nederlands eventuelle medansvar for massakren i Srebrenica at to nederlandske toppoffiserer sa de hadde mottatt hemmelig avlyttingsmateriale fra den «danske militære etterretningstjeneste» og «en skandinavisk tjeneste».

Sistnevnte antas også å være den danske etterretningstjenesten, ifølge BT.

Avlyttet FNs øverstkommanderende Avlyttingen skal ikke utelukkende ha vært rettet mot de stridende parter i borgerkrigen.

Danmark, som selv hadde soldater i området som del av en FN-tropp, avlyttet nemlig også kommunikasjonen mellom FNs øverstkommanderende i Jugoslavia, britiske Michael Rose, og den bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic, som er tiltalt for omfattende krigsforbrytelser.

Samtalene ble analysert, bearbeidet og skrevet ut, og i minst ett tilfelle gitt videre til andre allierte.

- Jeg kan bekrefte at jeg personlig i ett tilfelle mottok et notat fra den danske militære etterretningstjeneste, som beskrev innholdet i kommunikasjon mellom general Rose og general Ratko Mladic. Jeg kan ikke huske om notatet beskrev innhyoldet i en telefonsamtale eller gjenga innholdet i en faks mellom de to, sier den nederlandske generalen Hans Couzy til BT.

- Overraskende Han sier imidlertid han er helt sikker på at notatet kom fra den danske etterretningstjenesten og sier han syntes det var «merkelig» og «overraskende» å motta dokumentet.

Couzy forteller videre at han allerede hadde fått de samme opplysningene fra FN, og at han antar det var en feil at han fikk vite om kilden bak.

Han ønsker imidlertid ikke å uttale seg om hvorvidt han synes det er kritikkverdig at Danmark avlyttet sine egne allierte:

- Jeg har ingen mening om de aktiviteter som som utføres av den danske militære etterretningstjeneste.

Mottok notat Også den nederlandske obersten Hans Bosch, som var etterretnings- og sikkerhetssjef i den nederlandske hærstaben mellom 1991 og 1993 sier at han mottok et notat fra den danske etterretningstjenesten.

- Jeg fikk notatet av sjefen for militær sikkerhet, og han opplyste at det kom fra «en dansk kilde». Han ga ikke nærmere opplysninger, og jeg spurte ikke. Det notatet jeg fikk var en meget presis utskrift av en samtale mellom to nederlandske soldater, som brukte militærets sikre kommunikasjonslinjer til å framføre nedlatende bemerkninger om sine overordnede, sier Bosch til BT.

Han sier at han ikke vet om den danske kilden var etterretningstjenesten.

To danske eksperter på militære og etterretningsmessige forhold mener uansett at den danske etterretningen har opptrådt helt korrekt.

En del av spillet - Spionasje og etterretning er en akseptert del av spillereglene, også når dette er rettet mot FN og allierte, sier lektor ved det danske forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen.

- Spionasje og innhenting av informasjon er en integrert del av internasjonal politikk, det er med å gjøre at demokratiet fungerer. Det medvirker til å forhindre kriger og reduserer sivile tap og tapet av egne soldater. Alle gjør det. Det er selvfølgelig pinlig når det oppdages, men alle vet at det finner sted.

Han mener det var nyttig for danskene å vite hva FN-ledelsen i Jugoslavia foretok seg.

- FN-sjefene forfølger jo også nasjonale dagsordener, sier han.

- Korrekt Ekspert på etterretning under den kalde krigen, den danske historikeren Peer Henrik Hansen, mener også den danske etterretningstjenesten handlet korrekt.

- USA og England lytter på hverandre, de lytter på oss, vi lytter på dem. Det som er vanskelig å avgjøre her, er om etterretningstjenesten direkte avlyttet FN og nederlenderne, eller om de har lyttet på alle linjer og tilfeldigvis kommet over kommunikasjonen, sier han til BT.

Daværende sjef for den danske etterretningstjenesten, generalmajor Jørgen O. Hjorth, bekrefter overfor BT at den danske etterretningstjenesten «var aktiv» i det tidligere Jugoslavia, men ønsker ikke å bekrefte at de avlyttet FN-kommunikasjon.

- Utnyttet alle muligheter - Vi er forpliktet til å skaffe informasjon som gir danske soldater de beste muligheter til å gjennomføre operasjoner med den største graden av sikkerhet. Jeg vil ikke fortelle hva slags ressurser vi brukte, men jeg kan si at vi utnyttet alle muligheter for å involvere oss så mye som mulig og samle inn opplysninger etter beste evne, sier han.

- Det er som en jaktmark. Hvis det er vilt på markene, jakter vi det. Jeg vil ikke si hva vi har prioritert og hvordan, men vi har jobbet etter beste evne for å skaffe oss den kunnskapen som kunne være til nytte.