Danmark får ny grunnlov?

København (NTB): Den danske grunnlovens 150. år i 1999 kan bli begynnelsen på en historisk fornyelse, skriver Jyllands-Posten. Blant annet står menneskerettighetene altfor svakt i den nåværende, mener politikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av partiene i Folketinget mener nemlig at det er på tide med en grundig revisjon av lovverket som det danske kongeriket hviler på. Det gjelder menneskerettigheter, som står sterkere i mange nye østeuropeiske demokratier og i Sør-Afrika. Det gjelder også tronfølgen, som er håpløst foreldet med sitt prinsipp om mannlig arverekke. Enigheten strekker seg fra EU-motstanderne Enhedslisten og SF og helt til Fremskridtpartiet. Sist grunnloven ble revidert var i 1953.

Samling rundt verdier

Danskene vil kanskje få høre statsminister Poul Nyrup Rasmussen ytre noen tanker om en forfatningsrevisjon i sin nyttårstale. - Grunnlovens jubileum og årtusenskiftet er en unik anledning til å sette fokus på de verdier som binder oss sammen som folk. Nyrup bør gripe sjansen og engasjere seg i en sak om verdier fremfor alle de mislykte økonomiske prosjektene, oppfordrer Kristeligt Folkepartis leder Jann Sjursen.

En meningsmåling i Jyllands-Posten viser at 43 prosent av danskene gjerne ser at grunnloven fornyes, mens 23 prosent er i mot. (NTB)